Sinüzit ağrısı nasıl geçer? 3 aydan fazla süren baş ağrısına dikkat!

Burun çevresindeki kemikler, çene kemikleri ve alın kemiği içinde bulunan hava dolu boşluklara sinüs denir. Sinüslerin tıkanıp iltihaplanmasıyla ortaya çıkan enfeksiyon sinüziti oluşturur. Sinüzit daha çok kış aylarında göz ve yüz çevresinde zonklama şeklinde oluşan bir baş ağrısı oluşturur.

Sinüzit ağrısı nasıl geçer? 3 aydan fazla süren baş ağrısına dikkat!

Sinüzit genellikle başın üst bölgesinde ortaya çıkan zonklama şeklindeki baş ağrılarına deniyor. Ağrısı ilk olarak gözlerin üstünde başlayarak zamanla aşağı doğru iner. Uzun sürdüğü ve ne yapılırsa yapılsın geçmediği sürece zamanla insana daha çok acı vermeye başlar.  

Sinüzit belirtileri nelerdir?

-Göz ve yüz çevresinde oluşan zonklayıcı bir baş ağrısı
-Burun tıkanıklığı,
-Boğaz ağrısı,
-Hafif ateş,
-Yorgunluk ve halsizlik,
-Davranış bozuklukları
-Çocuklarda bu belirtilere ek olarak iştahsızlık, öksürük, bulantı ile kusma da olabilir.

Sinüzitten nasıl korunmalı? 

-Özellikle soğuk havalarda baş ve boğaz bölgesini daha iyi korumak,
-Klima ve radyatör gibi ısıtıcıların bulunduğu ortamları sık sık havalandırmak,
-Günlük yeterli miktarda sıvı almak,
-Sigara içmemek ve sigara içilen ortamlara girmemek,

-Kış aylarında, özellikle kaloriferli evlerde iyice kuruyan havayı, solunum yolları için ideal olan yüzde 35-50 nem oranına ulaşacak şekilde bir buhar makinesi ile nemlendirmek.
-Burun içini kurutan ve temizleme fonksiyonunu bozan kirli havadan kaçınmak.
-Alerjik hastalık varsa alerji tedavisini ihmal etmemek.

Sinüzit en çok kimlerde görülür?

Sinüzit burun kemiği ve kıkırdağı eğrilikleri, alerjisi olanlarda, burun içinde yabancı cisim olanlarda, nazal ve sinüs kırıklarında ve nazal tamponu olanlarda sinüzite daha sık rastlanabilir.
Burun içinde aşırı kuruluk, mukusun yoğun olduğu durumlarda, burun içinin temizleme fonksiyonlarının bozuk olduğu sendromlarda ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı insanlarda daha sık görülür.

Sinüzitle ilgili doğru bilinen yanlışlar?

Halk arasında sinüzite iyi geleceği düşünülen bazı yöntemlerin hayati birtakım sonuçlara sebep olabileceğine de dikkat çeken Op. Dr. Suat Albayrak, sinüzit tedavisi ile ilgili şunları söyledi: “Sinüzite iyi geldiği düşünülen bazı doğal tedaviler, bitkisel tedaviler çok riskli olabilir. Sinüzite iyi geldiği düşünülen bitkiler buruna sıkılmamalı. Aksi takdirde kullanılan bitki, burnun arkasından alt solunum yoluna doğru akarsa bir gırtlak ödemine neden olarak hastanın hayatını kaybetmesine sebep olabilir. Bunun yanında burun süratli sümkürülmemeli, çok şiddetli sümkürmelerde burundaki enfeksiyon kulağa gidebilir. Bu durum ise orta kulak iltihabı ile sonuçlanabilir.”

3 aydan fazla süren baş ağrısına dikkat!

Eğer hiç geçmeyen ve 3 aydan fazladır devam eden baş ağrısı varsa kronik sinüzite dikkat edilmeli. Baş ağrısı şikayetleri 15 günden kısa sürerse akut sinüzit, 1 ile 12 hafta arası sürerse subakut sinüzit, 12 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit olarak adlandırılır. Ağrısının dayanılmaz olduğu ve uzun süre geçmediği vakitlerde mutlaka bir doktora gidilmelidir.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ