Akıllı telefonlarda çift kamera teknolojisi

Akıllı telefon satın alırken hemen herkes kendine bir kriter belirler: Kimi telefonlara tasarım odaklı gözle bakar, kimi telefonun performansına, kimi bataryasının dayanıklılığına, kimisi de kamera kalitesine… Günümüzde akıllı telefonlarda kullanılan kamera teknolojisi o kadar ileri boyutlara gitti ki, neredeyse profesyonel fotoğraf makinesi kalitesine ulaştı. Özellikle manzara fotoğraflarında telefon kameraları ciddi manada güzel işler çıkarıyor. Bu gelişim çift kamera teknolojisiyle de taçlandırılmış durumda. Biz de bu haberde bilgi kartları şeklinde ilk telefonun sahip olduğu özelliklerden, günümüzde kullanılan çift kamera teknolojisine kadar uzanan bir zaman tünelinden geçeceğiz. Bununla çift kameranın kullanan en popüler 3 akıllı telefon modelini (LG G6, Huawei P10, iPhone 7 Plus) mercek altına alacağız.

Akıllı telefonlarda çift kamera teknolojisi

[[ İlk cep telefonu Motorola DynaTAC ]]

İlk olarak 1973’te Prof. Martin Cooper tarafından ortaya atılan fikir 10 yıl sonra vücut buldu. ABD’li telekomünikasyon şirketi Motorola, yeryüzünün ilk cep telefonu DynaTAC 8000X’i piyasaya sürdüğünde takvimler 21 Eylül 1983’ü gösteriyordu.

O dönemlerde mucizevi alet olarak görünen bu telefon, 3,995 dolardan satışa çıktı. Üstelik telefonun tek marifeti sadece arama yapabiliyor olmasıydı. Ya da ev telefonunun kablosuz hali diyebiliriz.

Günümüzde gülünç gelen telefonun sahip olduğu özellikler şu şekilde:

Ağırlık: 790-gram

Uzunluk: 25 cm

Ekran: Tek satırlık LED

Rehber hafızası: 30

[[ Kamera kullanılan ilk telefon ]]

Zaman ilerledikçe ele avuca sığmayan telefonlar yerini cep telefonlarına bıraktı. O dönemin popüler markaları Ericsson, Nokia ve Motorola, cep telefonu teknolojisini önemli ölçüde geliştirdi ve 2000’li yıllara gelindiğinde cep telefonu kullananların sayısı bir hayli arttı.

Elbette bunu başarmak için telefonları cezbedici hale getirmek gerekiyordu. Bunun için kamerayı telefona entegre etmek kaçınılmazdı. Zira dijital fotoğraf makinelerinin yaygınlaştığı dönemde, telefon ile kamerayı birleştirmek dahiyane bir fikirdi. Bu fikri gerçekliğe döken ilk firma ise Japon teknoloji devlerinden Sharp oldu.

İlk kez kameranın kullanıldığı telefon olarak karşımıza Sharp J-SH04 çıkıyor. 0.11MP çözünürlükte kamerası bulunan bu telefonun reklamını iyi yapamayan Sharp, beklediği ilgiyi göremedi ve ne yazık ki büyük bir fırsatı değerlendiremedi.

00:30 dk 16 Mart 2017 Yeni ŞafakKamera kullanılan ilk telefon Sharp J-SH04

Kamera kullanılan ilk telefon Sharp’ın J-SH04 modeli. Cihazın kamerası 0.11MP çözünürlükte. Telefonun tanıtımı iyi yapılamadığı için beklenen ilgiyi görmedi.

[[ Telefonlarda kamera teknolojisinin gelişimi ]]

Elbette Sharp’ta kullanılan kamera çok basit özelliklere sahipti. Hatta birçok kişi tarafından ‘sadece cep telefonuna kamera entegre edilmek için yapılan bir girişim’ olarak değerlendirildi. Telefon/kamera uyumunun ön plana çıktığı ilk model olarak ise karşımıza bir zamanların efsane telefonu Nokia 7650 çıkıyor. 0.3MP çözünürlükte kamera deneyimi sunan 7650, satışa çıktığı 2002 yılında ciddi satış rakamlarına ulaşmıştı.

2005’e gelindiğinde Sony ile güçlerini birleştiren Ericsson, özellikle kaliteli ses ve kamera deneyimi sunan telefonlarıyla ön plana çıkıyordu. Bu telefonlardan en dikkat çekeniyse hiç şüphesiz K750i idi. Çift LED flaş destekli 2MP kamerası bulunan telefon, o dönemin en kaliteli fotoğraf çeken telefonları arasında yer alıyordu.

[[ Akıllı telefon ve kamera uyumu ]]

Akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinde, telefonlarda kullanılan kamera teknolojisi de belli bir noktaya gelmişti. Örneğin 2010 yılında piyasaya çıkan Samsung Galaxy S’te Autofocus özellikli 5MP çözünürlükte kamera kullanılmıştı. Bu kamera ayrıca 720p HD video kaydı da yapabiliyordu.

Tabii akıllı telefonları kameradan bağımsız düşünmek imkansız. Zira her gün milyarlarca insanın kullandığı sosyal medya platformlarının özünde fotoğraf ve video paylaşımı yatıyor. Bu görüntüleri kaydetmek için de elbette bir kameranın olması gerekiyor.

Sadece sosyal medya platformları özünde değerlendirme yapmak yanlış olur elbette. Uygulama marketlerindeki milyonlarca uygulama ve oyun da yine kamerayla entegre çalışıyor. Kısaca belirtmek gerekirse, akıllı telefonlar kameradan bağımsız bir şekilde düşünülemez.

[[ Çift kamera teknolojisi nedir? ]]

Akıllı telefonlarda kamera teknolojisinin bir hayli geliştiğinden bahsetmiştik. Bu gelişim çift kamera teknolojisiyle tepe seviyelere ulaştı. Günümüzde birçok akıllı telefon üreticisi çift kamerayı kullanıyor fakat hepsi farklı özelliklerle ön plana çıkıyor.

Örnek vermek gerekirse HTC One M8’de bulunan çift kamera, telefonun çok daha hızlı odaklama yapmasını sağlıyor. LG’nin çift kamera teknolojisi ise geniş açılı fotoğraflar çekmeye imkan tanıyor. Telefonun geniş açılı lensi tam 125 derece çekim sağlıyor. iPhone 7 Plus’ta ise bildiğimiz üzere portre moduyla derinlik efekti sağlanıyor.

[[ Çift kamera kullanılan telefonların listesi ]]

– Asus ZenFone 3 Zoom

– Gionee S9

– HTC Evo 3D

– HTC One M8

– Huawei Honor 6 Plus

– Huawei Honor 8

– Huawei Honor V8

– Huawei P9

– Huawei P10

– iPhone 7 Plus

– LG G5

– LG G6

– LG V20

– Vivo Xplay 6

– Xiaomi Redmi Pro

– ZTE Axon Pro

– ZTE Axon 7 Max

– ZTE Grand X Max 2

Çift kameralı akıllı telefonlar + 5Tümünü Gör 16 Mart 2017 Diğer

Çift kameralı akıllı telefonlar bu sene teknoloji devlerinin tanıttığı modellerle popüler hale gelmeye başladı. Apple, Huawei, LG ve HTC gibi firmaların en yeni modelleri kamera yarışında büyük bir rekabet yaşıyor. İşte çift kameralı en popüler akıllı telefon modelleri..

[[ Çift kameralı ilk akıllı telefon ]]

Çift kameranın kullanıldığı ilk akıllı telefon olarak karşımıza LG Optimus 3D çıkıyor. Huawei P10, LG G6 ve iPhone 7 Plus’ın aksine bu telefonda çift kamera teknolojisi 3 boyutlu fotoğraf ve video çekimi için kullanıldı.

3D kameralarla aynı tekniğin kullanıldığı bu telefon, derinlik etkisiyle fotoğraf ve videolara 3 boyutlu görünüm kazandırıyor. Üstelik kaydedilen görüntüye bakmak için 3D gözlüğü takmak da gerekmiyor. LG Optimus 3D’de 5MP çözünürlükte çift kamera bulunuyor. Bu kamera 1080p’de 2D, 720p’de 3D video kaydı yapabiliyor.

[[ HTC One M8 ile farklı bir boyut ]]

Çift kameralı telefonu ilk üreten marka belki HTC olmadı fakat en büyük etkiyi yapmayı başardı. 2014 yılında piyasaya çıkan HTC One M8’de çift kamerası sayesinde adından bir hayli söz ettirdi. One M8’de, Optimus 3D’nin aksine farklı bir teknoloji kullanıldı. Tayvanlı teknoloji üreticisi, bu telefonda UltraPixel tabanlı 4MP + 2MP çözünürlükte çift kamera tercih etti.

HTC One M8’in 2MP’lik üst kamerası aslında fotoğraf çekmiyor. Sadece ana kameraya derinlik etkisi için yardımcı oluyor. Kameranın fiziksel boşluktaki nesneleri algılamasına olanak tanıyor. Böylece otomatik odaklama süresi 300 milisaniyeye düşüyor.

[[ LG’nin çift kamerasına bakış ]]

HTC One M8’in ardından en dikkat çekici çift kamera teknolojisi yaklaşık 2 yıl sonra, MWC 2016’da LG G5’te karşımıza çıktı. Geniş açılı çekim imkanı tanıyan bu yenilik bir hayli beğenildi. LG G5’in kamerası her ne kadar beğenilse de modüler tasarım ve kolay su geçirgenliği konusunda sınıfta kaldı ve beklendiği satış rakamlarına ulaşamadı. Fakat LG tutan bu teknolojiyi yeni telefonlarında da uygulamaya karar verdi ve çift ekranlı yeni LG V20’de yine çift kamera kullandı.

Son olarak MWC 2017’de tanıtılan yeni amiral gemisi G6’da da yine çift kameranın kullanıldığını gördük. Üstelik bu G6’da yeniden yekpare kasaya dönüş yapan LG, ekran/çerçeve oranını bir hayli artıran LG, birçok eleştirmenden tam not aldı.

00:38 dk 16 Mart 2017 Yeni ŞafakLG G6 çift kamerasıyla ön plana çıkıyor

MWC 2017’de tanıtılan LG G6, 13MP çözünürlüğe sahip çift kamerasıyla ön plana çıkıyor.

LG’nin çift kamera teknolojisine geçecek olursak, rakiplerinden ayrılarak geniş açılı fotoğraf deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Yani G6, ne Huawei P10’da ne de iPhone 7 Plus’ta olmayan bir şekilde, tam 125 derecelik çekim açısı sunuyor. Diğer kamera ise 71 derece (normal) çekim açısına sahip. LG G6’nın çalışma prensibi çok basit. Kamera uygulaması açıldığında ilk etapta normal kamera, geniş açı istendiğinde ise diğer kamera görev yapıyor.

[[ Huawei çift kameradan vazgeçmiyor ]]

Bildiğimiz üzere Huawei geçtiğimiz yıl Leica ile işbirliğine gitti ve Nisan ayında çift kameralı amiral gemisi P9’u tanıttı. Leica imzalı bu çift kamera, birçok kişi tarafından beğeniyle karşılandı. Huawei bu durumu gözardı etmedi ve geçtiğimiz haftalarda MWC 2017’de tanıttığı yeni amiral gemisi P10’da da yine Leica imzalı çift kamera kullandı.

Huawei’de kullanılan çift kamera teknolojisi, iPhone 7 Plus ile benzerlik gösteriyor. LG’dekinin aksine bu kamera, geniş açılı fotoğraf çekilmesi için tasarlanmadı. Telefonun çift kamerası aynı anda çalışıyor ve bir kamera normal işlevini görürken, diğeri alan derinlik hesabı ve siyah/beyaz dengesini sağlıyor. Buna HTC One M8’in gelişmiş hali diyebiliriz.

Belirttiğimiz üzere ilk kamera RGB dizilimine sahip standart kamera işlevi görüyor. Diğer kamera ise Monochrome dizilimine sahip ve ışık, beyaz dengesi, alan derinliği hesaplaması gibi işlemler yapıyor. İki sensör birlikte çalıştığında ortaya profesyonel kameraları aratmayan fotoğraflar çıkıyor. Ayrıca kullanıcılar alan derinliğini kendi isteğine göre azaltıp çoğaltabiliyor.

Huawei’nin çift kamera teknolojisini rakiplerinden ayıran bir özelliği daha var; o da alan derinliği hesabı için ek bir işlemci ayrılması. Bu sayede resim işleme biriminde yapılan değişiklikler anlık olarak kullanıcıya yansıyor.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ