Rusya’nın Ukrayna işgali 36. gününde: Karadeniz’de mayın tehlikesi!

Rusya’nın Ukrayna işgali 36. gününe girdi. Rusya Savunma Bakanlığı, “Karadeniz ülkelerinin kıyıları boyunca demirlerinden kopan Ukrayna mayınlarının sürüklenme tehdidi hala var” dedi. İşte dakika dakika yaşananlar

Rusya’nın Ukrayna işgali 36. gününde: Karadeniz’de mayın tehlikesi!

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna’nın Rusya’nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin’in talimatıyla başlatılan işgal, 36’ıncı gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova’yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'da yaklaşık durum

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

10.39 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova’da yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki savaşta Rus ordusunun eylemleriyle ilgili bilgi verdi. Rus ordusunun Ukrayna’da ilerlemeye ve yerleşim birimlerini ele geçirmeye devam ettiğini belirten Konaşenkov, “Dnipro, Lisiçansk, Çuhuiv ve Novomoskovsk bölgelerindeki yerleşim birimlerinde bulunan yakıt depoları, 30 Mart’ta yüksek hassasiyetli seyir füzeleriyle yok edildi. Buradan Donbas’taki Ukrayna askeri birliklerine yakıt sevk ediliyordu” ifadesini kullandı. Ukrayna’da bu gece 52 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini aktaran Konaşenkov, şunları kaydetti: “Şimdiye kadar toplam 124 uçak ve 77 helikopter, 216 uçaksavar füze sistemi, 341 insansız hava aracı (İHA), 1815 tank ve çeşitli zırhlı araç, 195 çok namlulu roketatar, 762 obüs ve havan topu ile 1689 özel askeri araç yok edildi.”

08.53 Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, salı günü İstanbul’da yüz yüze gerçekleştirilen Rusya-Ukrayna görüşmelerinin, 1 Nisan’da çevrimiçi olarak devam edileceğini açıkladı. Müzakereci, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Putin’i bir araya getirecek bir görüşme önerisini İstanbul’daki heyetlerarası görüşmede bir kez daha Rusya tarafına  ilettiklerini belirtti. Arakhamia, Rus heyetinin bu öneri karşısında, “onaylanmış bir anlaşma taslağı sunulması” koşulunu getirdiğini kaydetti.

07.54 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-31 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı. Buna göre, Ukrayna’ya saldıran Rus ordusundan 17 bin 500 asker öldürüldü, Ruslara ait 135 uçak, 131 helikopter, 614 tank, 1735 zırhlı araç, 311 top, 96 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1201 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 75 yakıt aracı ve 83 insansız hava aracını da kaybetti.​​​

06:31 Moskova’nın ateşkes ilan ettiği Mariupol’dan sivilleri tahliye etmek için 45 otobüs gönderildi.

05.59 Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) bir üst düzey yetkili, Rusya’ya uygulanan mali yaptırımların ABD dolarının egemenliğini kademeli olarak seyreltme tehdidinde bulunduğunu ve daha parçalanmış bir uluslararası para sistemine yol açabileceğini söyledi.

04.37 Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Rusya ekonomisinin bu yıl yüzde 10 daralacağını, Ukrayna’nın gayri safi yurtiçi hasılasının ise yüzde 20 kadar küçülebileceğini söyledi.

03.43 ABD Başkanı Joe Biden’in, ülkenin stratejik rezervlerinden günlük bir milyon varil petrolü piyasaya sürmeyi değerlendirdiği belirtildi.

02.30 Rusya ordusunun, beşinci haftası geride kalan savaşta, Karadeniz kıyısında yer alan ve Kırım’a sınırı olan Herson bölgesinde referandum hazırlıklarına başladığı bildirildi. Açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’nın güneyinde geçici olarak işgal edilen topraklarını kontrol etmek için askeri ve sivil bir yönetim oluşturmaya çalıştığı belirtildi.

“UKRAYNA MAYINLARININ SÜRÜKLENME TEHDİDİ HALA VAR”

00.00 Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, “Karadeniz ülkelerinin kıyıları boyunca demirlerinden kopan Ukrayna mayınlarının sürüklenme tehdidi hala var” dedi. 

Ukraynalıların Karadeniz’e döşediği mayınlar nedeniyle tehlikenin hala devam ettiğine dikkat çeken Mizinstsev, “Ayrıca 60’tan fazla gemi Ukrayna limanlarında rehin tutulmaya devam ediliyor. Kiev’in iç ve karasularda oluşturduğu bombardıman tehdidi ve yüksek mayın tehlikelerine karşı gemilerin dışarıya çıkmasına izin verilmiyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul Boğazı'nda mayını gören kaptan konuştuİstanbul Boğazı’nda mayını gören kaptan konuştu

Boğazlarda mayın üzerinden yeni dizayn: Hedef Türkiye mi?Boğazlarda mayın üzerinden yeni dizayn: Hedef Türkiye mi?

KAYNAK : İHA

KAYNAK: Haber 7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ