Aydınlığa uzanan 21 saat

15 Temmuz 2016 Cuma günü Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sızmış FETÖ’cü teröristlerin başlattığı darbe girişimi, tanklara karşı bedenlerini siper eden milletin direnişiyle 21 saatte bitti.

Aydınlığa uzanan 21 saat

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) sızan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesisi vatan hainleri tarafından 15 Temmuz 2016 günü başlatılan darbe girişimi, tüm yurtta yaklaşık 21 saatte kontrol altına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamedeki tespitlerden derlenen verilere göre darbe girişimi, Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli bir subayın MİT’e “FETÖ’cülerin MİT Müsteşarı Fidan’ı almak için kuruma saldırı düzenleyeceği’ yönündeki ihbarının yapılmasıyla başladı. İhbarın ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’i telefonla aradı ve bir müsteşar yardımcısını ayrıntıları aktarmak üzere Genelkurmay Karargahı’na gönderdi.

MİT müsteşar yardımcısının karargahtan ayrılmasından sonra Fidan saat 18.10’da Genelkurmay Başkanlığı’na giderek komutanların toplantısına dahil oldu ve ihbarın daha büyük planın parçası olabileceğini beyan etti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezi’ni arayarak, havada bulunan uçakların indirilmesi emrini verdi. MİT Müsteşarı Fidan’ın Genelkurmay Karargahı’ndan 20.22’de ayrılmasının ardından FETÖ’cü askerler saat 03.00’te başlatmayı düşündükleri darbe girişimini erkene çekti.     

TRT’Yİ İŞGAL ETİLLER

Özel Kuvvetler’de görevli 33 kişi Genelkurmay Karargahı’na doğru yola çıkarken saat 21.00’DE darbeci eski Tümgeneral Mehmet Dişli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’a “Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz” diyerek darbeyi tebliğ etti. Saat 22.00’de Genelkurmay Karargahı’ndan silah sesleri duyuldu ve bir helikopterden dışarıda bulunanların üzerine ateş açıldı. Aynı saatlerde darbeciler TRT Genel Müdürlüğü’nü de işgal etti. İstanbul’da da darbe hareketliliği bu saatlerde yoğunluk kazandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı darbeye teşebbüsle ilgili saat 23.05 itibarıyla soruşturma başlattı. FETÖ’cüler Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait Gölbaşı’ndaki yerleşkeye ilk hava saldırısını 23.08’de yaptı. Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı pistindeki helikopter ve yakıt tankeri vuruldu.     

GÖLBAŞI SALDIRISI

Gölbaşı’ndaki Özel Harekat Daire Başkanlığı ise saat 23.58’de bombalandı. Bombalamaların hemen ardından darbeci askerler saat 00.13’te TRT’de zorla korsan darbe bildirisi okuttu. Dönemin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe girişiminin “Paralel yapının kalkışması” olduğunu duyurdu.

BAŞKOMUTAN ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın saat 00.24’te CNN Türk’e bağlanarak halkı meydanlara davet etmesi ise darbe girişiminin kırılma noktası oldu. Erdoğan, “Milli iradeye yönelik bu ayaklanma hareketine karşı tabii ki hukuk, yasalarımız, anayasamız neyi gerektiriyorsa bunun bir defa cevabını bu yapı ister Silahlı Kuvvetler içinde olsun, bir grup azınlık da olsa ister başka kurumlarımızın içerisinde olsun, gereken cevabı alacaklardır” dedi. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden 00.45’te korsan darbe bildirisi yayımlayan darbeciler, 00.56’da ve 01.08’de iki kez Ankara Emniyet Müdürlüğü’nü bombaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Marmaris’te kaldığı otelden ayrılarak 01.30’da Muğla’daki Dalaman Havaalanı’na geçti.     

KÖPRÜLER KAPATILDI

İstanbul’da o zamanki adı Boğaziçi olan 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü saat 22.28’den itibaren bir grup asker tarafından geçişe kapatıldı. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım 23.02’de bir televizyon kanalına bağlanarak canlı yayında “Milleti temsil eden hükümet iş başındadır. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır şekilde bedelini ödeyeceklerdir” açıklamasını yaptı. Bu dakikalarda darbecilerin tehdit ve zor kullanarak darbe girişiminin8 başına geçmesi teklifini kesin bir dille reddeden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar 23.02’de rehin alınarak, Akıncı Üssü’ne götürüldü.     

MECLiS 01.30’DA AÇILDI

Darbe girişiminde bulunanlara karşı mücadele sürerken TBMM Genel Kurulu saat 01.39’da açıldı. Dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve milletvekilleri Genel Kurul Salonu’nda yerini aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın içinde bulunduğu ATA uçağı Dalaman Havaalanı’ndan ayrılarak İstanbul’a hareket etti. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, saat 02.00’de, darbecilerin yayınladığı bildirinin ‘korsan’ olduğunu, itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

iKi KURŞUNLA SEYRi DEĞiŞTiRDi

Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı ele geçirmek üzere beraberindekilerle birlikte Gölbaşı’ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı’na giden darbeci eski Özel Kuvvetler Grup Komutanı Tuğgeneral Semih Terzi, saat 02.16’da kahraman astsubay Ömer Halisdemir tarafından vurularak öldürüldü. Halisdemir, Terzi’yle birlikte harekete eden askerlerce şehit edildi. Halisdemir’in Terzi’yi vurarak Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı ele geçirmesini önlemesi, darbe girişiminin bir başka kırılma noktasını oluşturdu.  Darbeci askerler Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’nı da havadan hedef aldı. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16 uçağı, darbe girişiminde bulunanların elindeki Sikorsky helikopteri düşürdü.     

DARBECiLER GÖZALTINDA

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne girmeye çalışan FETÖ mensubu 3’ü rütbeli 13 asker gözaltına alındı. Çalışmalarına bomba ve silah sesleri altında devam eden TBMM, saat 02.35’te F-16’ların hedefi oldu. Zorla korsan darbe bildirisinin okutulduğu TRT yeniden normal yayınına döndü. TRT Genel Müdürlüğü binasını ele geçirmeye çalışan FETÖ’cü askerler gözaltına alınarak, etkisiz hale getirildi. Başbakan Yıldırım saat 03.10’da Ankara semalarında, MİT, TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık gibi kritik bölgeler üzerinde uçuş yapan her türlü askeri helikopter ve uçağın füzeyle indirileceğini açıkladı. Gölbaşı’ndaki TÜRKSAT tesisleri saat 03.14’te bombalanırken Genelkurmay Başkanlığı’ndan yeniden çatışma sesleri gelmeye başladı.

ERDOĞAN İSTANBUL’DA      

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan uçağın Marmaris’ten İstanbul’a geldiği dakikalarda Ankara’da TBMM ikinci kez bombalandı. Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 03.20’de Genel Kurul Salonu’nun kürsüsünden yaptığı konuşmada, “Bomba da atsanız buradayız, ne yaparsanız yapın buradayız. Sizi yargının önüne çıkaracağız, millete hesap vermenizi sağlayacağız” ifadelerini kullandı. Daha sonra TBMM’de grubu bulanan partiler adına darbe girişimine karşı ortak bir bildiri yayımlandı.  Akıncı Üssü’nün elektrikleri kesildi. Başbakan Yıldırım, hava sahasındaki uçakların düşürülmesi yetkisini saat 04.36 itibariyle Korgeneral Ziya Kemal Kadıoğlu’na verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’te konakladığı ve gece yarısı ayrıldığı otele 04.42’de helikopterlerden ateş açıldı. Helikopterlerden inen yüzleri maskeli ve ağır silahlar taşıyan darbeci askerler oteli abluka altına aldı. FETÖ’cü askerler ile polis arasında çıkan çatışmada 3 buçuk saat sürdü. Çatışmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruma polisi Mehmet Çetin ve Marmaris Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis Nedip Cengiz Eker şehit oldu, 7 polis de yaralandı.

13.30’DA BASTIRILDI

Darbe girişiminin tamamen kontrol aldığına ilişkin açıklama Başbakan Yıldırım tarafından yapıldı. Yıldırım, “Bu kalkışma bastırılmıştır. Bir belayı büyük milletimiz basiretiyle defetmiştir” ifadelerini kulandı. Darbe girişimi sırasında tanklara, tüfeklere, FETÖ mensubu teröristlere karşı sokaklarda mücadele veren 249 kişi şehit, 2 bin 193 kişi gazi oldu.
 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ