Yeni İpek Yolu ile başlıyor

Çin, Yeni İpek Yolu Projesi’ni, Erdoğan’ın da katıldığı ‘Kuşak ve Yol Zirvesi’nde görücüye çıkarıyor. Tarihi zirveyi değerlendiren uzmanlara göre Çin’le ekonomide güçlü ortaklık resmen başlıyor.

Yeni İpek Yolu ile başlıyor

Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan antik İpek Yolu’nu 1.4 trilyon dolarlık yatırımla tekrar inşa etmeye hazırlanan Çin’in bu hamlesi Türkiye ile ekonomide güçlü ortaklığın yolunu açacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping’in daveti üzerine bugün Pekin’de düzenlenecek ‘Kuşak ve Yol Zirvesi’ne katılımını değerlendiren uzmanlar, Türkiye-Çin arasında başlayan ilişkilerin stratejik iş birliği düzeyinden güçlü ortaklık düzeyine çıkacağı görüşünde birleşti. Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi Asya-Pasifik Araştırmaları Uzmanı Kadir Temiz “Yeni İpek Yolu Projesi’nin Çin ile Türkiye arasında ekonomi merkezli bir ilişki kurduğunu belirterek “Ancak ilişkinin siyasi ayağı biraz daha fazla önem arz ediyor” dedi. İpek Yolu gibi projelerde Çin’in liderliğindeki yeni girişimleri Türkiye’nin de desteklediğini kaydeden Temiz, “Çünkü, Türkiye artık eskisi gibi sadece tek bir faktörün belirleyici değil, farklı aktörlerinde belirleyici olduğu bir coğrafya istiyor. Bir yeni siyaset ve uluslararası ilişkiler zemini kurmaya çalışıyor aslında Türkiye” diye konuştu.

İKİ ÜLKE İÇİN ÖNEMLİ

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Araştırma Uzmanı Dr. Altay Atlı ise Çin’in, bölgede başat aktör olma yolunda olan Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediğini belirterek, dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip ve hızla yükselen güç konumundaki Çin’in G20 üyesi Türkiye ile stratejik ortak olmasının hem Çin hem de Türkiye için çok önemli olduğunu kaydetti. Çin’in açılmayı hedeflediği coğrafya açısından Türkiye’nin kapı görevi yaptığını belirten Atlı, “Çin, bu güzergahtan Ortadoğu, Akdeniz ve Avrupa’ya açılmak istiyor. Bu da orta ve uzun vadede bölgeye fayda sağlar” dedi. Süleyman Demirel Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi ve Ankara Politikalar Merkezi Doğu Asya uzmanı Dr. Ümit Alperen ise Türk-Çin ilişkilerinin, uluslararası sistemin çok kutupluluğa evrildiği bir süreçte jeopolitik ve jeoekonomik önemini arttırdığını söyledi.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ