‘Vefat’ haberini veren doktorun burnunu kırdılar

Başkent’te, tedavi gördüğü bir hastanenin yoğun bakımında hayatını kaybeden kişinin yakınları, ölüm haberini veren asistan doktora saldırdı. Saldırı sonucu doktorun burnu kırılırken, hastane çalışanları saldırıya tepki gösterdi.

‘Vefat’ haberini veren doktorun burnunu kırdılar

Hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi gören 71 yaşındaki bir hasta, yaşlılığa bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybetti. Hastanede asistan doktor olarak görev yapan Mehmet Hamdi Özbek, ölüm haberini aile yakınlarına vermesi üzerine aile yakınlarının saldırısına uğradı. Saldırı sonucu Özbek’in burnu kırıldı. İsmi öğrenilemeyen iki saldırgan, durumun polis ekiplerine bildirilmesi üzerine gözaltına alındı.

Doktorlardan saldırıya tepki

Hastane çalışanları bugün düzenledikleri basın açıklaması ile saldırıya tepki gösterdi. Hastane önünde toplanan sağlık çalışanları, “Daha kaç sağlıkçının canı yanacak”, “Sağlıkçıya teşekkür böyle mi olacak?” ve “Sağlıkta şiddete hayır” pankartları açtı. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Paç saldırıyı kınadıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

“Sağlıkta şiddetin son bulmasını istiyoruz. Her ne kadar gerekli tedbirler alınsa bile bu psikolojik durumun yarattığı şiddete eğilimli insanların çalışanlarımıza yaptığı olay bizim motivasyonumuzu kırdığı gibi hizmetin de aksamasına neden oluyor. Bu nedenle halkımızı daha duyarlı olmaya çağırıyoruz. Dünyanın en fedakar meslek kurumu olan hekimlere ve sağlık çalışanlarına hak etmedikleri bu davranış biçiminden vazgeçmelerini istiyoruz.”

Bakan Demircan’dan şiddet tepkisi

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, yaptığı yazılı açıklamada, Bitlis ve Sakarya’da iki hekimin darbedilerek şiddete maruz kalmasının herkesi üzdüğünü belirtti. Saldırıya uğrayan iki meslektaşını arayarak geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu aktaran Demircan, sağlık çalışanlarının arkasında olduklarını ifade etti.’Kabul edilebilir değil’Sağlık hizmeti veren hekim ve sağlık görevlilerinin kutsal bir görevi yerine getirdiğini vurgulayan Demircan, şunları kaydetti:”Böylesine kutsal bir görevi yerine getiren, şifa dağıtan ellere karşı yapılan her türlü şiddet uygulaması asla kabul edilebilir değildir. Sağlık çalışanlarımız fedakarca sağlık hizmetini verirlerken arkalarında sağduyulu vatandaşlarımız, Sağlık Bakanlığı, hükümet ve yasaların olduğunu bilmelidirler. Sağlık çalışanlarına karşı yapılan bu saldırıları kınıyoruz. Adli makamlara intikal eden bu vakaları yakından takip ettiğimizin de bilinmesini isteriz. Şiddete maruz kalmış olan başta doktorlarımız olmak üzere bütün sağlık çalışanlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.”Sağlık Bakanı Ahmet Demircan oldu

Sağlıkta şiddete verilen ceza dizilerde gösterilmeli

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı (ATUDER) Prof. Dr. Başar Cander, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yılda ortalama acil servislere 120 milyona yakın başvuru olduğunu, bazı acil servislerin günde 2 bin hasta baktığını ifade etti. Acil servis çalışanlarını “sağlık ordusunun en önde çarpışan askerleri” olarak tanımlayan Prof. Dr. Cander, sağlık çalışanlarının diğer meslek mensuplarına göre 16 kat daha fazla şiddete maruz kaldığını bildirdi. Prof. Dr. Cander, sağlık çalışanları arasında da en fazla şiddete acil servis personelinin uğradığını belirterek, acil servislerin, normal hayatta şiddet uygulamayacak insanların bunu yapabildiği yer olduğunu kaydetti.’Panik yönetiminde ülke olarak iyi değiliz’Acil servislerde heyecan, kaygı, şiddet ve risk ortamı bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Cander, “Böyle olunca insanlar normal davranamıyor. Panik yönetiminde ülke olarak iyi değiliz. Panik anında iyi davranamıyoruz. Bu durumun iyileştirilmesi gerekiyor. Panik yönetiminin ilkokuldan itibaren eğitimi verilmesi gerekiyor.” diye konuştu. Prof. Dr. Cander, şiddette önleyici tedbirlerin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:”Kalabalık bir ortamda sevdiğimiz birinin hayatını kaybedebileceğini düşünüyorsanız normal davranamıyorsunuz. Hasta yakınları, baş ağrısından kusan bir hastanın bile ölebilme ihtimali olduğunu düşünüyor. Doktor için böyle bir şey geçerli değil. Doktor, hangi hastanın hayati tehlikesi olduğunu biliyor, ona göre öncelik tanıyor. Bunu bilemedikleri için tepki gösterip şiddet uygulanabiliyor.”Sağlıkta şiddete tutuklama ve nezaret cezası Doktora tehditler savuran figür ‘kahraman’ oluyorSağlıkta şiddete karşı önleyici ve caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Cander, doktoru tehdit edip yumruklayan kişilerin polis merkezlerinde serbest bırakılmaması gerektiğini söyledi.Bununla ilgili TBMM’ye rapor sunduklarını anlatan Prof. Dr. Cander, sorunun düzeltileceği inancını dile getirdi. Televizyonlarda, şiddet uygulayanları dışlayıcı yayınlar yapılması gerektiğini savunan Cander, şu değerlendirmelerde bulundu:”Yapıcı, öğretici olması gereken dizilerde bile doktorlara şiddet uygulanıyor. Dizilerde doktora saygısızlık yapan, elini kaldıran kişinin çok büyük ceza aldığını göstermemiz gerekiyor. Diziler bu konuda toplumu eğitici yayınlar yapacağı yerde doktora tehditler savuran bir kahraman figür ortaya çıkarılıyor. Bundan çok şikayetçiyiz. Bu durumla ilgili medya ile iletişim kurmaya çalıştık”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ