Ülkesindeki Nazi tek tipinden habersiz

Türkiye’nin, darbeci ve teröristlere tek tip kıyafet girişimine ‘Nazi dönemi’ benzetmesi yapan Almanya’nın, bugün pek çok eyaletinde mahkumlar tep tip kıyafet giyiyor.

Ülkesindeki Nazi tek tipinden habersiz

Türkiye’de terör örgütü üyeleri ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin FETÖ’cü sanıklarına tek tip kıyafet giydirilmesi, Türkiye’nin tamamen iç meselesi olmasına rağmen, FETÖ ve PKK’ya kucak açan Almanya’ya dert oldu. Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Türkiye’de yapılması planlanan tek tip uygulamasını Nazi Almanya’sı dönemine benzetti. Ancak başta kendi ülkesi Almanya olmak üzere ABD ve Batılı ülkelerde tek tip kıyafetin yaygın bir uygulama olduğu biliniyor. Başta 15 Temmuz darbe girişiminin sanıkları olmak üzere, terör örgütü mensupları son dönemlerde cezaevlerinden duruşmalara çıkarılarak giyindikleri ‘Hero/Kahraman’ gibi yazılı tişörtlerle şov yapıyor. Giyindikleri kıyafetler üzerinden kamuoyuna ve örgüt mensuplarına mesajlar iletmeye çalışan örgüt mensuplarının bu girişimini önlemek maksadıyla tek tip giydirilmesi gündeme geldi.

ÜLKESİNİ TANIMIYOR

Pek çok hukuk devletinde olduğu gibi Türkiye’nin de bu kararı alması, Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde tepkiyle karşılandı. Ancak Alman Sözcü Schaefer, FETÖ ve PKK’lı tutuklulara yönelik tek tip kıyafet giydirilmesine tepki göstererek, “Şahsen bir Alman olarak bana Almanya’daki kötü bir döneme dair kötü hatıraları uyandıran şeyler yapmasını dikkat çekici buluyorum” diyerek, Türkiye’de gündeme gelen bu uygulamanın Nazi dönemi Almanya’sı uygulamalarına benzediği göndermesi yaptı.

NAZİ DÖNEMİ DEĞİL

Ancak bunu söyleyen Alman Sözcü Schaefer’in ülkesindeki mevcut uygulama kendini yalanlıyor. Zira Nazi döneminde değil günümüzde Almanya’da halen pek çok cezaevinde, mahkumların tek kıyafet giymesi zorunlu. Bu uygulamanın zorunlu olmadığı cezaevlerinde dahi maddi olanağı bulunmadığı gerekçesiyle mahkumlara tek tip kıyafet giydiriliyor. 

DÜNYA UYGULUYOR

Türkiye’de gündeme gelen bu uygulamaların dünya genelinde on yıllardır zaten uygulandığına dikkat çeken uzmanlar, şu örneklere dikkat çekti: “İngiltere’deki hapishanelerde, 19’uncu asırdan beri tek tip kıyafet uygulanıyor. ABD’de eyalet veya açık-kapalı cezaevlerinde kılık-kıyafet, cezanın bir parçası olarak uygulanıyor. Çin cezaevlerinde tek tip üniforma giydiriliyor. Kazakistan’da,  işlenen suçlara göre farklı renklerde tek tip kıyafetler giydiriliyor. 

DOĞAN MEDYA BASKINI

Bize silah doğrulttular

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Hürriyet, CNN Türk, Kanal D ve DHA’nın da bulunduğu Doğan Medya Center binasını basan 19 askerin yargılandığı davaya devam edildi. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada şikayetçi Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin ifadesinde, askerler binaya girince haberci refleksiyle kendisinin de cep telefonundan görüntü aldığını ifade etti. Murat Yetkin, “Askerlere yanlış yapıldığını, bu işi bırakmalarının doğru olacağını söyledim. Yüzbaşına ‘Tüfekleri indirin, biz gazeteciyiz’ dedim. Bunun üzerine silahı indirdiler. Baskın yapan askerlerin başındaki kişi bilinçle hareket ediyordu” diye konuştu. Yüzbaşının telefonla konuşma yaptıktan sonra sinirlendiğini anlatan Yetkin, “Askerlerin namlusunu üzerimize çevirme emri verdi. ‘Yanlış yapan olursa müdahale edin’ dedi” diye konuştu.

NE İŞİNİZ VAR BURDA

CNNTürk Genel Müdürü Erdoğan Aktaş ise, “Gelen askerlere, ‘Benim sizin yaşınızda çocuğum var, darbenin yanlış olduğunu ve kanunsuz emri uygulamama hakkı olduğunu söyledim. Telsiz mikrofon vardı onu cebime koydum. Yayının devam etmesi gerekiyordu. Yayın kuruluşunu ele geçirmenin halkı olumsuz etkileyeceği için, yayının devam etmesi benim için çok önemliydi” dedi. Kanal D Haber Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar da, “Yüzbaşı Erdal Şeker ile karşılaştım. ‘Sizin ne işiniz var burada’ dedim. ‘Ordu komutanı emri var’ dedi. ‘Eğer 1. Ordu Komutanı ise az önce yayın yaptık. Darbe girişimi olduğunu söyledi. Kim bu komutan?’ deyince ‘Çekil kenara deyip, yayını durdurmamı söyledi” diye konuştu. 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ