Twitter’dan rakip mikroblog sitesi Mastodon’a büyük göç başladı: Mastodon nedir, nasıl kullanılır?

Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasından sonra 70 binden fazla kullanıcının rakip mikroblog sitesi Mastodon’a geçtiği ortaya çıktı. Peki, Mastodon nedir, nasıl kullanılır?

Twitter’dan rakip mikroblog sitesi Mastodon’a büyük göç başladı: Mastodon nedir, nasıl kullanılır?

Adını soyu tükenmiş fil benzeri bir hayvan türünden alan ‘’ isimli sosyal medya platformu, Twitter’a benzer mikroblog özellikleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Son aylarda Twitter’ıntarafından satın alınması nedeniyle kendine yeni bir ‘yuva’ arayan binlerce kişi Mastodon’un kapısını çalmaya başladı. Geçtiğimiz bahar döneminde binlerce yeni kullanıcıya kucak açan Mastodon, bu defa Twitter’dan adeta kaçan 70 bin kullanıcıyı daha kazandı. 

Ücretsiz, açık kaynaklı bir sosyal medya ağı olan Mastodon, merkezi değildir, yani onu yöneten tek bir kişi, şirket veya sunucu yoktur; bu nedenle binlerce kişi Mastodon’u daha demokratik ve bağımsız bir alternatif olarak görüyor. Mastodon’un açıklamasına göre, milyarder iş insanı Elon Musk’ın sosyal medya devi Twitter’ı 44 milyar dolara satın almasından sadece bir gün sonra 28 Ekim Cuma günü Mastodon’a 70 binden fazla yeni kullanıcı kayıt oldu. 

TWİTTER’DAN KAÇANLAR MASTODON’A SIĞINDI

Mastodon’un Almanya doğumlu kurucusu ve CEO’su Eugen Rochko’ya göre, bir önceki gün 10 bin 801 olan kayıt sayısı 28 Ekim Cuma günü 70 bin 849’a yükseldi. Resmi Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan platform, “Momentumu devam ettirelim! Web’in ‘kamusal meydanı’ herhangi bir kişiye veya kuruma ait olmamalıdır!” dedi. 

Mastodon, ‘herhangi bir milyarder tarafından satın alınamayacak ve sahip olunamayacak bir sosyal medya vizyonu’ sunduğunu iddia ediyor. Platform, “Çevrimiçi iletişim yeteneğiniz tek bir ticari şirketin kaprislerine bağlı olmamalıdır.” diyor.

MASTODON NASIL BİR PLATFORM?

Mart 2016’da halka açılan Mastodon, Twitter gibi tek bir web sitesi değil, kendi kurallarını oluşturabilen bağımsız topluluklardaki kullanıcılardan oluşan bir ağdır. Twitter gibi Mastodon’da da kullanıcılar profil oluşturabilir, diğer kullanıcıları takip edebilir ve mesaj, resim veya video gönderebilir ancak reklamverenlere satılması için kullanıcıların verileri takip edilmez.

Görünüşü Twitter’a benzese de, merkezi olmayan sosyal ağ, kullanıcıların katılmak için belirli Mastodon ‘örneklerini’ bulmaları gerektiğinden, Discord ile daha çok ortak noktaya sahiptir. Bu sosyal ağ ‘toots‘ isimli tweet benzeri gönderi oluşturma özelliğini 500 karakterle sınırlı tutuyor. Ayrıca toots isimil gönderileri kullanıcıların özel olarak ayarlamasına izin veriyor, Twitter ise bunu yapmıyor. Bu arada Mastodon, Twitter’dan farklı olarak gönderi akışında kronolojik, reklamsız, algoritmik olmayan bir yaklaşım sunuyor.

Uygulamaları izleyen Sensor Tower sitesinin açıkladığı verilere göre, Mastodon uygulaması 28-30 Ekim tarihleri arasında 91 bin defa yüklendi. Uygulama, 25-27 Ekim tarihlerinde 12 bin yüklemeye sahipti ve kullanıcı sayısında yüzde 658 artış gerçekleşti. Mastodon’un uygulaması, ABD App Store’daki ‘sosyal ağ’ kategorisinde 21. sıraya yükseldi ancak henüz genel iPhone uygulamaları tablosunun en üst sıralarına girmedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ