Türkiye’nin hamlesi Mısır’ın gözünden kaçmadı! Büyük ortaklık ufukta

Mısırlı ünlü tarihçi Profesör Halid Fahmi “Erdoğan ve el Sisi arasındaki görüşmede ticari konuların neredeyse tamamında mutabık kalınmış olmasının arka planında Türkiye’nin girişimlerinin Mısır’ın gözünden kaçmaması yer alıyor” dedi.

Türkiye’nin hamlesi Mısır’ın gözünden kaçmadı! Büyük ortaklık ufukta

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 yıl sonra Mısır’ı ziyaret etti. Orta Doğu medyasında ‘dönüm noktası’ olarak nitelendirilen ziyarette başta karşılıklı ticaretin 15 milyar dolara çıkarılması olmak üzere birçok alanda mutabakat sağlandı. 

Ziyareti değerlendiren Mısırlı ünlü tarihçi Profesör Halid Fahmi iki liderin teması sonucunda Ankara ve Kahire arasında hem politik hem de ticari alanda hızla yol alınacağını dile getirdi.

TÜRKİYE VE MISIR BELİRLEYİCİ

Başta savunma sektörü ve turizm olmak üzere karşılıklı ilişkilerde hızlı bir çıkış ivmesi yakalanacağını dile getiren Profesör Fahmi “Türkiye ve Mısır’ın coğrafyası yakın ilişkileri mecbur kılmakta” ifadesini kullandı. İki ülkenin tarihsel geçmişine de değinen Halid Fahmi şu çarpıcı değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye-Mısır ilişkilerinin son 12 yılı bizim ifademizle ‘tarihin olağan akışına aykırı’ bir dönemi ifade etmekte. İslam ve Arap coğrafyası tarihsel çerçevede değerlendirildiğinde yalnızca iki ülkenin belirleyici olduğu görülür. Bu devletler ise tarihleri dolayısıyla Mısır ve Türkiye’dir. Her iki ülke de başta coğrafyanın politik ortamı olmak üzere tüm alanlarda belirleyici bir güce sahip oldukları için birbirleriyle çok güçlü ilişki içinde olmak zorundalar. 20. yüzyılda bu ülkelere Suudi Arabistan da eklendi ancak Doğu Akdeniz’de paydaş iki ülke olarak Türkiye ve Mısır’ın coğrafyası yakın ilişkileri mecbur kılmakta.”

TÜRKİYE BÜYÜDÜ

“Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarından, Libya’daki iç savaşa, İsrail-Filistin çatışmasındaki insani krizden ve Afrika’nın doğusundaki yatırımlara kadar Türkiye bu 12 yıllık süreçte ciddi atılımlar yaptı. Türk yatırımları ve ticari girişimleri bu süreçte özellikle dikkat çekmekte. Erdoğan ve el Sisi arasındaki görüşmede ticari konuların neredeyse tamamında mutabık kalınmış olmasının arka planında Türkiye’nin girişimlerinin Mısır’ın gözünden kaçmaması yer alıyor.”

BÜYÜK ORTAKLIKLAR UFUKTA

“Ben iki ülke arasındaki sanayi ve ticari sektör ortaklıklarında hızlı bir büyüme bekliyorum ancak ilk etkiyi yaz aylarında Mısırlı ve Türk turistler ile birlikte göreceğimizi düşünüyorum. Her iki ülke de savunma sektörü, turizm, hafif sanayi, denizcilik, enerji kaynakları gibi bütünüyle ortak alanlarda büyük yatırımlar yapıyorlar ve ortaklık kurmaları beklenir bir sonuç olacaktır.”

GAZZE’DE ANLAŞMAZLIK OLABİLİR

“İki ülkenin anlaşma sağlayamayacağını düşündüğüm başlıca konu ise İsrail-Filistin çatışması. Çatışmanın politik ve insani boyutları bulunuyor. Gazzeli insanların İsrail baskısı altında Mısır sınırına itilmiş olmalarına hem Ankara hem de Kahire ortak ve sert tepki veriyor ancak diplomatik yaklaşımda hem Mısır hem de İsrail komşu ülkeler olarak her zaman birbirlerine karşı daha ihtiyatlı ve yapıcı olmak zorundalar.”

KAYNAK : Haber Global/Emre Öztürk
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ