Türkiye’nin geleceği yeşil enerji

Türkiye’nin geleceği yeşil enerji

Türkiye’nin enerji haritasında ‘yeşil’in payı artarken, bu alanda bir adım daha atıldı. Türkiye’nin ‘yeşil elektrik piyasası’ dün itibarıyla işleme açıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bünyesinde 1 Haziran’da devreye giren ve dün itibarıyla yenilenebilir kaynak bazında işleme açılan YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin mayıs sonu itibarıyla 51 bin 388 megavata ulaştığını ve toplam kurulu gücün yüzde 52.7’sini oluşturduğunu aktardı. Dönmez, “2002’de yüzde 26 olan yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi oranımız son 3 yılda yüzde 40-45 bandına geldi” dedi.

KAYNAĞI SEÇECEKLER

Dönmez, böylece Türkiye’nin yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde 2023 hedefine bugünden ulaştığını söyledi. Bakan Dönmez, şunları kaydetti: “YEK-G gönüllülük esasına dayanacak. Üreticilerimize ve tüketicilerimize kullandıkları elektriğin kaynağını seçme alternatifi sunuyoruz. Tüketiciler artık satın aldığı elektriğin kaynağını bilecek. Bunu bir sertifikayla ispat edecekler.”

İLK İŞLEM JEOTERMALDE

Bakan Dönmez, piyasada gerçekleştirilen ilk işleme ilişkin, “Organize YEK-G Piyasası’nda ilk eşleşme jeotermal enerjide oldu. İlk eşleşmede megavatsaati 5 lira olmak üzere 10 adet YEK-G Belgesi oluşturuldu” dedi.

‘YEŞİL ELEKTRİK PİYASASI’ İŞLEME AÇILDI

Bakan Dönmez, YEK-G sisteminin yüzde 100 yerli imkanlarla blok zincir teknolojisi kullanılarak oluşturulduğuna işaret ederek, “Üretilen her 1 megavat elektrik üretimine karşılık özel bir kod tanımlanacak. 21 Haziran itibarıyla 100 piyasa katılımcısının 127 yenilenebilir enerji santrali sisteme kaydını yaptı. 1 Haziran’da devreye aldığımız sistemimizde 5.2 teravatsaatlik YEK-G belgesi ihraç edildi” diye konuştu.

EGE’NİN RÜZGARI ANADOLU’NUN GÜNEŞİ GÜÇLÜ

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 97 bin 377 megavata ulaşırken, yenilenebilir enerji kaynakları 50 bin 990 megavatla bu kapasitenin yüzde 52.5’ini oluşturuyor. Türkiye’nin temiz enerji haritasında, İzmir rüzgar, Konya güneş, Aydın jeotermal, Şanlıurfa hidroelektrik ve İstanbul biyokütle kapasitesiyle lider şehirler olarak öne çıkıyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının büyüklüğü 50 milyar doları aştı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ