Türkiye dünyada bir ilki gerçekleştirecek

Sağlık Bakanı Akdağ, dünyanın ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı aşısını üreteceğini söyledi. Bakan Akdağ, “Türkiye bir virüs aşısını üretebilecek duruma geldi. Başka bir firmanın lisanslı aşısını değil, orijinal bir aşıyı. Dünyanın ilk KKKA aşısını inşallah Türkiye üretmiş olacak” dedi.

Türkiye dünyada bir ilki gerçekleştirecek

Mart ayından başlayarak nisan ve mayıs aylarında keneyle ilgili görülen hastalığın sık rastlanabileceği şehirlerde, ilçelerde ve köylerde Sağlık Bakanlığı olarak bire bir kapıları çalarak bilgilendirme yaptıklarına işaret eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu hususta hazır materyallerin ve broşürlerin olduğunu ve bunları ailelere verdiklerini söyledi.

Bakan Akdağ, KKKA’da vatandaş açısından önemli olan hususun kontrol olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Mayıs, haziran, temmuz aylarında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılan ve hastalığın yayılabildiği bölgelerde hayvanlarla temas eden ya da hayvanların bulunduğu yerlere girip çıkan herkes mutlaka akşam evine gittiğinde vücudunun bir yerine kene yapışmış mı bunun kontrolünü yapmalıdır. Çünkü erken dönemde tespit edilir de o kene sağlık çalışanı ya da hekim tarafından yerinden çıkarılırsa virüsün bulaşma ihtimali çok azalıyor.”

Dünyanın ilk KKKA aşısı Türkiye’de

Bakan Akdağ, KKKA aşı çalışmalarına ilişkin de şunları ifade etti:

“Aşı konusu Erciyes Üniversitesi ile yürüttüğümüz faaliyettir. Zannediyorum sekizinci yılını doldurmuş olabilir. Türk bilim insanları çok sıkı şekilde çalıştılar, bakanlık olarak biz kendilerine destek verdik. Şu anda aşı keşfedilmiş durumda. Yani Türkiye bir virüs aşısını üretebilecek duruma geldi. Başka bir firmanın lisanslı aşısını değil, orijinal bir aşıyı. Dünyanın ilk KKKA aşısını inşallah Türkiye üretmiş olacak. Biraz daha zamana ihtiyaç var. İnsanlar üzerinde de bazı araştırmaların yapılması lazım.”

Kabus geri döndü: Kene nedeniyle hayatını kaybetti

Çorum’da yaşayan 48 yaşındaki iki çocuk annesi M.K, 22 Nisan’da rahatsızlanması üzerine eşi İsmail K. tarafından Dodurga Devlet Hastanesine kaldırıldı.Buradaki müdahalenin ardından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen M.K, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.Eşi: Kenenin ısırdığını bilmiyoruzM.K’nın cenazesi, toprağa verilmek üzere köyüne götürüldü. İsmail K, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, üzgün olduğunu belirterek, “Eşimin vücudunda keneye rastlamadık, ısırdığını da bilmiyoruz. Daha önce bizim köyümüzden bu şekilde 3-4 vaka olmuştu” dedi.Uzmanlardan kene uyarısıKene ısırıklarına bu aylarda dikkat edin!

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ