Tiroid nodüllerinde ne zaman ameliyat gerekir?

Endokrin Cerrahi Uzmanımız Prof. Dr. Yeşim Erbil, tiroid nodülü tedavisinde ne zaman ameliyat gerektiğini anlatıyor.

Tiroid nodüllerinde ne zaman ameliyat gerekir?

“Nodül, tiroid bezi içinde rastlanan kitlelere denir. Tiroid nodülü muayene ya da boyun bölgesine uygulanan görüntüleme teknikleri ile tespit edilir. Tiroid nodülü özellik ile kadınlarda daha sık görülür. Tek ya da çok sayıda nodüller guatr olarak görülebilir. Ve her tiroid ameliyat olmayı gerektirmez.”

Büyük nodüller nefes darlığına neden olabilir

“Büyük bir nodül, boyun bölgesinin görünümü bozacağı gibi nefes darlığına ya da yutma zorluğuna neden olabilir. Çoklu tiroid nodülünden oluşan guatr, büyük değilse ve tetkikler sonucu kanser kuşkusu yoksa ameliyat edilmez. Eğer kişide iç guatr varsa, göğüs boşluğuna doğru inebilir. Göğüs boşluğuna uzanan parçanın zamanla büyümesi ise nefes darlığına yol açabilir. Bu durumda nodülün göğüs boşluğu açılarak alınması gerekebilir.

Zehirli guatr teşhisi konulması durumunda tiroid nodülleri fazla tiroid hormonu salgılayıp hipertiroidiye neden olabilir. Öncellikle ilaç tedavisi ile hormonlar normal seviyeye indirilir. Eğer gerekirse daha sonra cerrahi tedavi yapılması önerilir. Bu hastalarda atom tedavisi genellikle önerilmez. Bir diğer tiroid hastalığı olan Basedow hastalığı ise immun sistemle ilgili bir mekanizma ile tiroid bezinin fazla hormon salgılaması durumudur. Bazı durumlarda gözler dışarı fırlayabilir. Bu hastaların bir bölümüne cerrahi tedavi uygulanması gerekebilir.”

Tiroid nodüllerinde kanser araştırması yapılmalı

“Tiroid nodülleri genellikle sağlık açısından zararsızdır. Ancak teşhis edildiğinde nodüllerin aşırı hormon üretimi yapıp yapmadığı ve en önemlisi de kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Tek ya da çok sayıda nodül olması kanser olasılığını değiştirmez. Tiroid nodüllerinde, ultrasonografi ve iğne biyopsisi tetkikleri ile “kanser kuşkusu” ya da “kanser” bulgusunda mutlaka cerrahi tedavi uygulanması gerekir. İğne biyopsisi ile kanser tanısı koyulan hastalara frozen uygulanmaz. Yalnızca kanser kuşkusu olan hastalarda frozen istenebilir. Ameliyat esnasında kuşkulu bir lenf bezi görülürse, frozen yapılarak ameliyatın şekline karar verilir. Frozen’da metastaz bulunursa, hastanın lenf bezleri de çıkarılır.”

Tiroid ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenler

Endokrin Cerrahi Uzmanımız Prof. Dr. Yeşim Erbil “Hastanın genel sağlık durumu ayrıntılı olarak kontrol edilir. Trioid ilaçlarının kullanımına devam edilebilir. Ancak düzenli olarak kullanılan başka bir ilaç varsa mutlaka doktora bildirilmelidir. Ameliyattan önceki gece yeme ve içme kesilmelidir. Kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır. Ameliyattan sonra herhangi bir şekilde yiyecek, içecek ve hareket kısıtlaması olmaz. Yemeklerde iyotlu tuz kullanılabilir. Ameliyatta kendiliğinden eriyen dikiş materyali kullanıldığı için, dikişlerin alınmasına gerek olmaz. Ameliyattan yaklaşık 6 ay sonra da dikiş izi belirsiz hale gelir. Yaranın üzerine yapıştırılan ufak bantlar 3-4 gün sonra çıkarılabilir. Açık alana çıkıldığı zaman, yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanılması gerekir.”

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ