Tarih kitapları değişebilir: ‘Mumyalama zannedilenden 1000 yıl eski’

Mısır’da bulunan mumyalar üzerindeki son araştırmalar, tarih kitaplarını değiştirme olasılığı bulunan bir bilgiye ulaştı. Buna göre, Mısırlılar …

Tarih kitapları değişebilir: ‘Mumyalama zannedilenden 1000 yıl eski’

Mısır’da bulunan mumyalar üzerindeki son araştırmalar, tarih kitaplarını değiştirme olasılığı bulunan bir bilgiye ulaştı. Buna göre, Mısırlılar bugüne dek zannedilenden 1000 yıl önce de, gelişmiş mumyalama tekniklerini kullanmış olabilir.

Mısırlı arkeologlar bu bulguya, 2019 yılında bulunan bir mumya üzerinden ulaştı. Buna göre, Khuwy isimli üst düzey bir soyluya ait olan bu mumya, şu an için Eski Krallık Dönemi’ne tarihlendirildi. Ancak Khuwy’nin mumyalanma sürecinde hem ileri tekniklerin hem de kaliteli keten ve reçine gibi malzemelerin kullanıldığı görüldü. Bu da, gelişmiş mumyalama tekniğinin bugüne dek düşünülenden 1000 yıl önce de biliniyor olabileceği anlamına geliyor.

‘1000 YIL SONRAKİLERE BENZİYOR’

Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nin Mısırbilim (Ejiptoloji) bölümünün başkanı Profesör Salime İkram, “Eğer bu gerçekten Eski Krallık’a ait bir mumyaysa, mumyalama ve Eski Krallık’ın tarihine dair bütün kitapların elden geçmesi gerekir” dedi. Aynı zamanda mumyalama tarihi uzmanı da olan İkram, The Observer ile söyleşisinde şu ifadeleri kullandı: “Böyle bir durum, mumyalamanın gelişimine dair bildiklerimizi tamamen tepetaklak edecektir. Kullanılan materyaller, bunların nereden geldiği ve onlarla bağlantılandırılan ticaret yolları, Eski Krallık’a dair anlayışımıza dramatik biçimde yansıyacaktır.”

İkram, “Bugüne dek Eski Krallık döneminde mumyalamanın görece daha basit olduğunu, temel kurutma ile yapıldığını, her zaman başarılı olmadığını, beynin çıkarılmadığını ve iç organların bazen çıkarıldığını düşünüyorduk. Sahiden de, ölen kişinin dış görünüşüne, içinden daha çok önem veriliyordu. Aynı zamanda, bugüne dek kayıtlara geçen Eski Krallık dönemi mumyalarında reçine kullanımı çok daha sınırlıydı. Bu mumyanın her yerinde reçine ve tekstil var ve tamamen farklı bir mumyalama izlenimi veriyor. Öyle ki, 1000 yıl sonraki mumyalara daha fazla benziyor” dedi.

Söz konusu mumya 2019 yılında, Sakkara nekropolünde bulunmuştu. Elde edilen hiyeroglifler, mumyanın 4 bin yıldan uzun süre önceki kraliyet ailesiyle bağlantısı bulunan Khuwy’ye ait olduğunu ortaya koymuştu.

The Oberver’ın haberine göre, söz konusu mumyanın tarihlendirilmesine ilişkin gelişmeler, National Geographic’te 7 Kasım’da yayınlanmaya başlayacak olan Mısır’ın Kayıp Hazineleri isimli belgesel serisinde anlatılacak. Belgeselde İkram ile birlikte görüş veren Dr. Muhammed Megahed’in “Eğer bu gerçekten Khuwy ise antik Mısır tarihinde çığır açıcı bir gelişme yaşanacak” dediği belirtiliyor. Habere göre İkram ise belgesel için verdiği demeçte, “Bu sıradışı. Böylesine kaliteli keteni sadece 21’inci hanedanlık döneminde gördüm” diyor. (DIŞ HABERLER)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ