Suriye ateşini komşular söndürecek
Erdoğan-Putin zirvesi sonrası başlayan diplomasi trafiği Suriye için umut oldu. Ankara’da temaslarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Zarif, “Komşumuz Türkiye ile Rusya’nın işbirliğinden memnunuz. Bu üç ülke bölgenin barış ve huzuru için birlikte çalışmalı” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’le dün bakanlıkta baş başa görüştü. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şunları…
ZARİF’E TEŞEKKÜR: 15 Temmuz’da kendisi ve İran halkının verdiği destekten dolayı Zarif’e teşekkür ederim. Ben Samsun’da Zarif de Tahran’da uyumadı. Beni gece boyu 4-5 kez, ertesi gün de defalarca arayan Zarif o gece yurt dışından en çok görüştüğüm dışişleri bakanıydı.
SURİYE KRİZİ: Suriye konusunda düşüncelerimizi bir kere daha paylaştık. Hemfikir olduğumuz konular var. Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Biz Suriye’de kalıcı bir çözüm için İran’ın yapıcı rolünün önemini başından beri vurguluyoruz. Bugün de aynı çizgideyiz. Biz İran’ın güvenliği ve istikrarını Türkiye’nin güvenliği ve istikrarı olarak görüyoruz. İran’ın da böyle düşündüğünü biliyoruz.
OPERASYONA KATILIM: (Türk uçaklarının ne zaman Suriye’de operasyonlara katılacağına ilişkin) Bu konuda heyetimiz Moskova’ya gitmişti. Bu mekanizmaları kurmamızın amacı, buradaki özellikle DAEŞ ile mücadelede hangi adımlar atılır ve herhangi bir olayın, kazanın yaşanmaması için koordineli bir şekilde atılması lazım.
AYRIM YOK: PKK-PEJAK-PYD arasında da bir ayrım görmüyoruz ve hepsinin de bölgenin ve özellikle Türkiye ve İran’ın tehdidi olduğunu biliyoruz. Bölgede DAEŞ, El Nusra gibi maalesef radikalleşen terör örgütleri var. Bunlara karşı birlikte mücadele etmemiz lazım. Suriye’de kalıcı barış ve çözüm için bundan sonraki süreçte de işbirliğini daha da güçlendireceğiz.
32 DİPLOMAT KAÇTI: (Dışişleri’ndeki FETÖ soruşturması) Dönmeyen 32 kişiyle ilgili başka ülkelere kaçtıkları bilgisini aldık. Deniz yoluyla kaçanlar var, hava yoluyla kaçanlar var, ama bazılarının nerede oldukları hakkında henüz teyit edilmiş bir bilgi yok. Kısa bir süre içinde bunları da tespit ederiz.
BANGLADEŞ’TE FİRAR: Bangladeş’te görev yapan 3 memurumuzu geri çağırmıştık. Bunlardan 2 tanesi ABD’ye kaçtı. Bir tanesi Türkiye’ye döndü. Bakanlığımızda göreve başladı. Görevlendirmek için davet etmiştik. Merkezde görevlendirmek üzere toplam 208 diplomatik kariyer memurunu geriye çağırmıştık.
DARBECİ NATO ZİRVESİNDE: (Darbeci Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu NATO toplantısında göründü) Farklı bilgiler geliyor. Bizdeki bilgiye göre 7 Temmuz’da casusluk davası için Türkiye’ye davet edilen bu kişi, 30 Haziran’da vertigo hastalığı nedeniyle uçağa binemediğine dair rapor aldı. Daha sonra kendisinin görevine son verildiğine dair kararda 27 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlandı. Kendisinin 26 Temmuz’da NATO toplantısına iştirak ettiği ileri sürülüyor. Bizdeki bilgiler bunlar. Yani 27 Temmuz’dan bir gün önce iştirak ettiği hakkında bilgi var.”
GÜLEN’İN İADESİ: İade sürece devam ediyor. Darbe girişimine ilişkin dosya hazırlanma aşamasında. ABD’den de bu konuda olumlu sinyaller almaya başladık. ABD Adalet Bakanlığından bir heyet 23-24 Ağustos’ta Türkiye’de görüşmeler yapacak.
İşbirliğinden memnunuz
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, “Türkiye ve Rusya’nın yeni işbirliğinin başlamasından çok memnunuz. Bu alanda işbirliği yapmaya ve yardım etmeye hazırız. Bu üç ülkenin, bölge barışı için birlikte çalışması lazım” dedi. Çavuşoğlu’nun ardından soruları yanıtlayan Zarif, “Türkiye’nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz. Darbe girişimi sırasında da bunu aynı şekilde gösterdik. Türk halkının yanında olduğumuzu ve hiçbir zaman da uzaklaşmayacağımızı söyledik” diye konuştu. Zarif, “Türkiye ile Rusya arasında işbirliği girişimleri var. Olası bir üçlü iş birliği mekanizması içinde yer alacak mısın?” yönündeki soruya şu yanıtı verdi: “Türkiye-Rusya işbirliği her üç ülke için de önemlidir. İran’ın her zaman Türkiye ile Suriye konusunda pozitif diyalogları oldu ve Rusya ile de çok iyi ilişkileri vardır bu alanda ve şuna inanıyoruz ki bütün tarafların Suriye’de güvenlik ve aşırıcılıkla mücadele için iş birliği yapması lazım. Türkiye ile Rusya arasında başlayan işbirliği için de çok memnunuz.”
8 üniversiteye yeni rektör
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Tümay’ı, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ömer Çomaklı’yı, Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Talip Gül’ü, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Adnan Kasman’ı, Ege Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun’u, Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ’ı, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Mehmet Karaca’yı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Sait Bilgiç’i atadı.
KAYNAK : http://mobil.star.com.tr/mobildetay.asp?Newsid=1133421