Sosyal medyada beğeni tehlikesi! Hayatınız altüst olabilir

Dünyada 4,7 milyar insan sosyal medya kullanıyor. Sosyal medya giderek yaygınlaşırken uzmanlar insan sağlığında oluşabilecek tehlikelere karşı uyarıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Gamze Yüksel, bir beğeni yüzünden birçok hayatın karardığını söylüyor.

Sosyal medyada beğeni tehlikesi! Hayatınız altüst olabilir

Sosyal medya artık hayatımızın her alanında… Evde, dışarda, yolda, arkadaşlarımızla buluştuğumuzda, ailemizin yanında bile telefon elimizden düşmüyor. Ancak uzmanlara göre bu durumun olumsuz etkileri var.

‘MUTLUYUM’ PROFİLİ ÇİZMEK ZARAR VERİYOR

Psikiyatri Uzmanı Dr. Gamze Yüksel, özellikle gençlerin sosyal medyadan çok etkilendiğini söyledi. Instagram, TikTok, Facebook, Twitter gibi mecralarda fazla süre geçirenlerin depresyon tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu aktaran Yüksel “Beğenilmek, sevilmek, kabul görmek ve onaylanmak her insanın ihtiyacı. Bu sebeple sosyal medyada bazı kişiler, kendilerini olduğundan farklı göstermeye, başka insanların beklentilerine göre davranmaya başlıyor. Böylelikle kendilerinden ödün veriyorlar. Bir paylaşım yaptıklarında ‘mükemmel olmalıyım’ düşüncesine kapılıyorlar. Bunun için aşırı, katı ve sağlıksız diyetler yapabiliyorlar. Ya da sürekli ‘mutluyum’ profili çiziyorlar. Bu şekilde davranıldığında kişi olduğu haliyle kabul edilme deneyimini yaşayamıyor” dedi.

BU SORULARI SORMADAN PAYLAŞIM YAPMAYIN

Paylaşım yapmadan önce herkesin kendisine “Şu an gerçekte neye ihtiyacım var. Onay almaya mı, beğenilmeye mi, kabul görmeye mi? Bunu sosyal medya yerine hangi yolda alabilirim?” sorularını sorması gerektiğini vurgulayan Dr. Gamze Yüksel “Bireylere kişisel ihtiyaçları üzerine çalışılması, beden memnuniyetini geliştirmeye, sosyal becerileri ve benlik saygısını güçlendirmeye yönelik destek verilmesi faydalı olabilir. Günlük hayatın içerisinde, yüz yüze etkileşimlere imkan sağlayacak sosyal ve fiziksel aktivitelere yer vermek sosyal medya bağımlılığını azaltabilir. Kişinin sosyal, ailevi, mesleki, işlevselliği bozulmaya başladıysa bir uzmandan yardım almalı” ifadelerini kullandı.

DİKKAT! YUVANIZ DAĞILABİLİR

Sosyal medya bağımlılığının ruhsal olduğu kadar bedensel de zarar verdiğini dile getiren Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü: Sürekli telefona, tablete veya bilgisayara bakmak duruş bozuklarına sebep olabilir. Ayrıca görme bozukluğu, uykusuzluk, okulda başarısızlık, çalışma veriminde düşüş gibi sıkıntıları artırabilir. Bir süre sonra sosyal medyayı düşünmeden yapamaz hale gelebilirsiniz. Sinirli olup saldırganlaşabilirsiniz. Bu durum da sosyal ve aile hayatınızın giderek bozulmasına yol açar.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ