Sosyal medya ile kültür sanat bir araya geldi

Türkiye’nin en büyük sosyal medya ve tasarım pazarı LikeFest Sirkeci Tren Garı’nda açıldı. Bir Dünyadan Sesler organizasyonu olan LikeFest, geniş bir yelpazede binlerce ürünü katılımcılarına sunuyor. 24 Aralık’ta başlayan festival bugün son bulacak.

Sosyal medya ile kültür sanat bir araya geldi

24 Aralık’ta kapılarını açan Türkiye’nin en büyük sosyal medya ve tasarım pazarı LikeFest ziyaretçileriyle buluşmaya devam ediyor. Fotoğrafçılıktan terziliğe, resimden ahşap oymaya, müzikten seyyahlığa kadar geniş bir yelpazede sanatçıların ürünlerini görüp, onları daha yakından tanıyabileceğiniz sıcak bir ortama sahip olan festival, ürünleri, tasarımları ve ortamıyla herkese kendilerinden bir şeyler sunuyor.

Dünyadan Sesler standı en çok ziyaret edilen stantlardan biri.

Dünyadan Sesler’le röportaj

Kurulduğu günden bu yandan farklı kültürlerdeki 500′ yakın şarkıyı takipçileriyle buluşturan ve 200 bin takipçisiyle toplamda 30 milyon dinlenme oranlarına ulaşan Dünyadan Sesler standı, festivalin en ilgi duyulan stantlarından biri. Biz de Dünyadan Sesler’in kurucularıyla bir röportaj yapmak ve takipçilerinin merak ettiği soruları onlara sormak istedik.

İşte Dünyadan Sesler’in kurucularından Yavuz Selim Güneş ve Melih Demir’le yapmış olduğumuz röportaj:

Dünyadan Sesler kimdir, nasıl doğdu?

Yavuz Selim Güneş: “Dünyadan Sesler, 2011 yılında aslında bir Facebook sayfası olarak başladı. Ben eşimle birlikte başlattım ve 2013’te de Melih Demir ekibimize dâhil oldu. Facebook sayfası olarak başladığımızda sadece beğendiklerimizi paylaştığımız bir kültür sayfası iken 2012’de tamamen müziğe döndük ve Youtube’a ağırlık vermeye başladık. Asıl ana kaynağımız şu an 100 bine yakın abonesi bulunan Youtube sayfamız. Toplamda sosyal medya olarak 200 bin takipçiye ulaştık dünyanın her yerinden. Dünyadan Sesler, dünyanın birçok yerinden en güzel müzikleri bulup keşfeden ve bunları takipçilerine sunan bir internet girişimi.”

Müziklere nasıl ulaşıyorsunuz?

En çok merak edilen ve bize en çok gelen soru da bu. Biz müzikleri dünyanın birçok farklı bölgesinden radyoları sürekli dinleyerek keşfediyoruz. Kulağımıza hoş gelen bir müziği indirip bir süre inceliyoruz, tamamen iyi olduğuna kanaat getirdiğimizde ise paylaşıyoruz.

Paylaşım alanınızın genişliği nedir?

Çalışmalarımız sonucu 5 yılda 400 şarkıyla, Facebook’ta dünyadan 200 bin takipçisi olan bir alana ulaştık. Sadece Youtube’da 30 milyona yakın dinlenmemiz var.

Bu işi yaparken en büyük motivasyonunuz nedir?

İşimizin çok fazla vaktimizi alıyor ve buna dair bir gelir modelimiz yok. Ancak müziklerin kendisi ve takipçilerimizin tepkileri, ilgileri bizim en büyük motivasyonumuz. Bir diğer motivasyon kaynağımız, dünyanın her yerinden müzikler paylaştığımız için çok farklı kültürlerdeki insanların etkinliklerimizde bir araya geldiklerini görüyoruz ve bu bize çok mutluluk veriyor. Siyasi veya manevi olarak çok farklı yerlerde bulunan insanlar ortak nokta olarak müzikte buluşuyorlar.

Bu yola çıkma amacınız nedir yani sizi bunu yapmaya sevk eden sebep?

Müziği çok sevmemizin dışında tabii ki sebeplerimiz var. Aslında sloganımız her şeyi özetliyor: “Müziği keşfet.” Popüler kültürün, radyoların dayattığı müzik türünün dışına çıkmak ve bunu insanlara göstermek istedik. Çünkü dünyada bunun milyon tane alternatifi var. Ve bu keşif sadece iyi müzik için geçerli.

Peki, neden internet yayıncılığı ve sosyal medyayı seçtiniz?

Dünyadan Sesler sıfır imkânla başladı, herhangi bir destek almadık. Daha büyük kitlelere maliyetsiz bir şekilde ulaşmak için de sosyal medyayı tercih ettik. Dünyanın ve radyoların dijitalleşmesi de en büyük etkenlerden biri. Dijital radyo oranı Amerika’da yüzde 70’lerde. Bizde de büyük firmalar artık internet radyoculuğuna geçmeye başladı. Bizde spotify ve internet radyosu karışımı bir yayın kurmayı düşünüyoruz.

Bu konuda Melih Bey’in düşünceleri nelerdir?

Demir: “Bizim sosyal medya dışında başlama seçeneğimiz yoktu. Karasal yayın maliyetleri çok yüksek çünkü. Biz müzik dinleyicisiyiz ve sevdiğimiz müzikleri başka insanlarla paylaşma içgüdüsüyle bu yola çıktık. Bu da bizi sosyal medyaya sevk etti. Sosyal medya çok canlı bir alan, sürekli değişiyor ve gelişiyor. Bu gelişimde sosyal medyayı tercih etmemizin sebeplerinden biri tabii. Sosyal medya hayatımızın bir parçası artık ve biz de bunu faydalı hale getirmeye çalışıyoruz. “

Sizi daha çok kimler takip ediyor?

Güneş: “Toplam 200 bin takipçimiz var. Ortalama olarak 18-34 yaş aralığı bizi en çok takip eden kitle. Tabii bu sadece genelleme yoksa çok farklı insanlarda karşımıza çıkıyor yaş olsun, meslek grubu olsun. Diğer işlerimizle alakalı iş görüşmelerine gittiğimizde mesela orada da Dünyadan Sesler’in takip ediliyor oluşu karşımıza çıkıyor ve her seferinde bizi şaşırtarak sevindiriyor. Yüzde 60-65’lik kısmı Türkiye ağırlıklı, yüzde 30-35’lik kısmı ise yurtdışı ağırlıklı insanlardan oluşuyor takipçi listemiz. Polonyalı insanların Âşık Mahsuni Şerif’le tanışmasına vesile oluyoruz mesela. Aynı zamanda kültürel bir alışveriş bu.”

Sosyal medyaya çok eleştiri de geliyor kültür sanat faaliyetlerini ve insanların hayatlarını kısıtladığını düşünenler var. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Sosyal medya artık mobilin gerisinde kaldı. O yüzden artık insanların bilgisayara bağlamadığı için alışkanlıklarını çok öldürdüğünü düşünmüyorum. Oyun bağımlılığı gibi kısımları ayrı tutuyorum tabi. Mesela biz mini konserlerimizle falan aynı zamanda bir kültür sanat aktivitesi de gerçekleştiriyoruz ve bu katılımlar insanları kısıtlamaktan ziyade sosyalleştiriyor da.

Melih Bey’in bu konudaki düşünceleri nelerdir?

Demir: “Bende bu konuda Yavuz’a katılıyorum. Normalde haberimiz olmayacağı etkinliklerden sosyal medya sayesinde haberdar oluyor ve katılıyorum ben de. Dolaylı olarak kültürel faaliyetlere olumsuz değil hatta olumlu etkisi olduğunu düşünüyorum. Sosyal medya, mobile taşındığında artık kültür açısından olumlu adımlara katkı sağlamaya da başladı.”

Dünyadan Sesler’de en çok hangi kültürler ve ülkeler tercih ediliyor?

Güneş: “5 yıllık verilerimize baktığımızda tercih edilen ve yüzde 65’lik kısmı elinde bulunduran Türkiye. Geri kalanı farklı ülkeler. İkinci sırayı Azerbaycan alıyor. Azerbaycan’dan bir şarkı paylaştığımız zaman bunu Türkiye’deki insanlarda çok sahipleniyor. Ondan sonra ise Ortadoğu ağırlıklı. En çok ağır ve yavaş, hüzünlü parçalar rağbet görüyor. Genel sıralamayı şu şekilde yapabiliriz; Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Güney Amerika. “

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Demir: “Dünyadan Sesler’i dinleyin, beğeneceksiniz. Kendimizi övmek için demiyoruz gelen gören herkesin çok beğendiği malumdur.”

Güneş: “Biz müzik dinleyicisi arkadaşlarız. Bunu paylaşma arzumuz bizi çok farklı yerlere getirdi. Online radyo planımız var. Konser planlarımız var. Bizi takip etmeye devam edin.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ