Sony eski şarkıları dijital ortama dönüştürdükleri için Internet Archive’a dava açtı!

Sony ve diğer müzik şirketleri eski kayıtları dijital ortama aktardığı için Internet Archive’a dava açtı. Büyük 78 Projesi, 78 rpm’lik disklere kaydedilmiş eski müzikleri korumayı amaçlıyor.

Sony eski şarkıları dijital ortama dönüştürdükleri için Internet Archive’a dava açtı!

Internet Archive, koruma projelerinden biri nedeniyle bir başka davayla karşı karşıya. Sony Music Entertainment, Universal Music Group ve diğer bazı müzik şirketleri kar amacı gütmeyen kuruluşa karşı dava açarak, kuruluşu 1972 öncesi ses kayıtlarını dijital ortama aktarmak, “kasıtlı olarak yüklemek, dağıtmak ve dijital olarak iletmek” suretiyle telif hakkı ihlali yapmakla suçladı.

Şirketler özellikle 78 devirlik disklere kaydedilmiş müziği korumayı amaçlayan Büyük 78 Projesi nedeniyle Internet Archive’a dava açıyor.

ESERLER HALA ARAŞTIRMA DEĞERİ TAŞIYOR

Şirketler, Internet Archive’ın Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Miles Davis ve Louis Armstrong gibi sanatçıların müziklerini içeren çabalarını “bariz ihlal” olarak nitelendiriyor. Ayrıca White Christmas, Sing, Sing, Sing ve The Christmas Song gibi Great 78 Project aracılığıyla ulaşılabilen “ikonik kayıtlardan” birkaç örnek sıraladılar.

Şirketler, proje web sitesinde korunan şarkıların halihazırda streaming ve diğer müzik hizmetleri aracılığıyla erişilebilir olduğunu, dolayısıyla “kaybolma, unutulma veya yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olmadıklarını” söyledi. Ancak kuruluş proje portalında “nadir bulunan 78rpm disk ve kayıtlardaki eserler ve kullanım kanıtlarının hala araştırma değeri taşıdığını” açıkladı.

Davacılar bu görüşe katılmıyor ve şikayetlerinde Internet Archive’ın faaliyetlerinin sınırlı koruma ve araştırma amaçlarını “çok aştığını” yazıyorlar. “Internet Archive utanmadan, telif hakkına bakılmaksızın herkes için müziğe ücretsiz ve sınırsız erişim sağlamaya çalışıyor” diye eklediler. Bloomberg’e göre, plak şirketleri korunan her bir ses kaydı için 150.000 dolara kadar yasal tazminat talep ediyor ve bu rakam listelenen kayıtlar için 372 milyon dolara kadar çıkabilir.

“KASITLI KİTLESEL TELİF HAKKI İHLALİ”

Internet Archive ayrıca Hachette Book Group’un başını çektiği bir grup ABD’li yayıncıyla Ulusal Acil Durum Kütüphanesi konusunda yasal bir mücadeleye girmiş durumda. Kuruluş, pandeminin en yoğun olduğu dönemde program aracılığıyla kitapların dijital olarak taranmış kopyalarını ödünç vermiş ve yayıncılar bunu “kasıtlı kitlesel telif hakkı ihlali” olarak nitelendirmişti.

Federal bir yargıç bu davada Internet Archive aleyhine karar verdi, ancak kuruluş bu kararı temyize götürmeyi planlıyor.

KAYNAK : HABER7
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ