‘Sebilürreşad’ın 9. cildi yayımlandı

“İstiklal Şairi” Mehmet Akif Ersoy’un “Tefsir-i Şerif”iyle başlayan cilt, 5 Eylül 1912 – 6 Mart 1913 tarihindeki sayıları kapsıyor ve o dönemin siyasi – ekonomik gelişmelerine ışık tutuyor.

‘Sebilürreşad’ın 9. cildi yayımlandı

Başyazarlığını Mehmet Akif Ersoy’un yaptığı, 183’üncü sayıdan itibaren “Sebilürreşad” adıyla yayımlanan “Sıratımüstakim” dergisinin bir kısmının birleştirilmesiyle oluşturulan “Sebilürreşad”ın 9. cildi, Bağcılar Belediyesi tarafından yayımlandı.

Bağcılar Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, kitabın yayımlanan son cildi, derginin 5 Eylül 1912 – 6 Mart 1913 tarihindeki sayılarını kapsıyor.

“İstiklal Şairi” Mehmet Akif Ersoy’un “Tefsir-i Şerif”iyle başlayan cilt, Bulgaristan’dan Hindistan’a, Balkan Muharebesi’nden Japonya Tokyo’daki “El-İslam Gazetesi”ne kadar, o dönemin siyasi ve ekonomik gelişmelerine ışık tutuyor ve 454 sayfadan oluşuyor.

Araştırmacı yazar M. Ertuğrul Düzdağ yönetiminde yayın hayatına kazandırılan derginin 9’uncu cildinin yayın koordinatörlüğünü ise Kenan Gültürk yaptı.

Derginin 641 sayılık ilk dönemine yer veren ve latin alfabesiyle hazırlanan kitaplar toplamda 25 cilt olacak.

“Sıratımüstakim” dergisi, İkinci Meşrutiyet’in ilanının hemen ardından çıkarılmaya başlanmış ve kapatıldığı 1925 yılına kadar Milli Mücadele döneminde Ankara ve Anadolu’nun sesi olmuştu.

Padişah portreli tespih diziyor

İzmirli minyatür ustası Arya Kamalı, sanatını tespit tanelerine yansıtıyor. Kamalı’nın büyüteç yardımıyla ortalama 15 milimetre çapındaki tespih tanelerine çizdiği padişah resimleri ve tuğralar, ilgi çekiyor.İzmir’deki Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan Kızlarağası Hanı’ndaki minyatür atölyesinde, gıda mühendisliği eğitimi almasına rağmen babası ve ağabeyinin mesleğini sürdüren Kamalı, atölyede geçirdiği 30 yılı aşkın sürede binlerce minyatür çizdi.”Aher” ve “murakka” kağıtları dışında sanatını yansıtacağı farklı alanlar arayan Kamalı, yaklaşık 3 ay önce sanatını milimetrik tespih taneleri üzerine aktarmaya başladı. “Minyatürde görmediğim ilgiyi tespihte gördüm”Kamalı, yaptığı açıklamada minyatür sanatını farklı alanlarda çalışmaktan büyük keyif aldığını, kağıt dışında daha önce duvar ve ahşap zeminlerde çizim yaptığını ancak 3 ay önce ilk kez kez tespih tanesi gibi çok küçük bir obje üzerine çizim yapmayı denediğini söyledi.Tespih taneleri üzerine yaptığı çizimlerden etkili sonuçlar aldığını aktaran Kamalı, şöyle devam etti:”30 yıl belki de daha fazladır normal minyatürle ilgileniyorum, tespihlere minyatürü ise yaklaşık 3 aydır yapıyorum. Tespihlerimin 3 ayda gördüğü ilgiyi, 30 yıldır yaptığım minyatürler görmedi. Kısa sürede minyatürlü tespihler, padişahları ya da farklı figürlerin olduğu tespihler çok büyük ilgi gördü. Bu beni çok memnun ediyor” dedi.”Bir tespih 2 ayda bitiyor”Kamalı, bir arkadaşının yaptığı tespihi sosyal medyada paylaşmasının adından yoğun ilgiyle karşılaştığını dile getirerek paylaşımdan sonra 2-3 saat içinde yüzlerce kişinin mesaj atarak tespihin nasıl yapıldığını ve fiyatını sorduğunu aktardı.En çok Osmanlı padişahları serisinin ilgi gördüğünü anlatan Kamalı, şunları söyledi:”36 padişahımız var, 36 taneyi, 33 tanesi normal tane, imameden sonra devletin ilk 3 padişahını yapıyorum. Tanelerin arkalarına padişahların kendi tuğralarını yapıyorum. Bir tespih tanesini yapmak 2 ya da daha fazla gün sürüyor. Bir kere keyifle yapmanız gerek, enerjinizi vererek bunu canlandırabilirsiniz. Mesleki olarak yapayım, sadece boyayayım derseniz siz bunu yapamazsınız. Onun için bir tespihin boyamasını bitirmek 1,5 aydan daha fazla zaman alıyor. Boyama işlemlerinden sonra fırınlanma gibi diğer işlemler var. Bunlarla beraber bir tespihin bitmesi 2 ayı buluyor. Çok meşakkatli, yıl boyunca en fazla 5 tespih yapabilirim. Bu tespihler her biri birbirinden farklı. Bir tanesi detay açısında öbüründen farklıdır.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ