Şambali tatlısı tescillendi

İzmir’in geleneksel lezzetlerinden şambali tatlısı, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret tescil belgesiyle koruma altına alındı. Destek Patent İzmir Bölge Müdürü Süleyman Zemin, tatlının malzemeleri ve tarifi ile kayıt altına alındığını, üreticilerin bu standartlara uymaları kaydıyla coğrafi işaret belgesini alabileceklerini söyledi.

Şambali tatlısı tescillendi

İzmir’in geleneksel lezzetlerinden şambali tatlısı, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret tescil belgesiyle koruma altına alındı. Desek Patent İzmir Bölge Müdürü Süleyman Zemin, yaptığı açıklamada, İzmir Ticaret Odası tarafından kentle özdeşleşmiş şambali, tulum peyniri, boyoz, lokma ve kumru gibi lezzetlerin kalite ve standartları bozulmadan gelecek kuşaklara aktarılması için 2011 yılında çalışma başlatıldığını belirtti.

Şambali için yapılan çalışma kapsamında haziran ayında Resmi Gazete’de yayınlanan tescille ilgili işlemlerin tamamlandığını ifade eden Zemin, Türk Patent Enstitüsünün bu tatlıyı “İzmir şambalisi” olarak coğrafi işaret tesciliyle koruma altına aldığını kaydetti.

Malzeme ve tarife uymak şart

Tescil belgesinin gelecek hafta İzmir Ticaret Odası’na iletileceğini aktaran Zemin, “İzmir’de özellikle Kemeraltı Çarşısı ile özdeşleşen bu tatlı, tescil sürecinin tamamlanmasıyla artık turistik ve ekonomik açıdan daha iyi değerlendirilecek. Bu tescilde İzmir şambalisinin malzemeleri ve tarifi kayıt altına alındı. İzmir Ticaret Odası, isteyen üreticilere bu standartlara uymaları kaydıyla coğrafi işaret belgesini verebilecek.” dedi.

İzmir’in coğrafi işaret tescilinde en fazla başvurusu olan kentler arasında yer aldığına işaret eden Zemin, şambalinin tesciliyle coğrafi işaret sayısı 10’a ulaşan kentin, iller sıralamasında Kayseri ile liderliği paylaşır duruma geldiğini sözlerine ekledi.

Lavaştan sonra çini de UNESCO’da

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Etiyopya’daki toplantısında “Lavaş-Yufka”nın ardından “Geleneksel Çini Ustalığı” da İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kaydedildi.Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası 11. Komite Toplantısı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonunca hazırlanan somut olmayan kültürel miraslara dair dosyaların, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne girmesi için UNESCO’ya sunulduğu ifade edildi.Lavaştan sonra çiniAçıklamada, Türkiye, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan tarafından sunulan “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka” dosyasının önceki günkü toplantıda kabulüyle “Lavaş-Yufka”nın Türkiye adına UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kaydettirildiği belirtildi.Yapılan oturumlarda Türkiye olarak sunulan ‘Geleneksel Çini Ustalığı’nın listeye dahil edildiği ifade edilerek, “Ülkemiz adına tescillenmiş oldu. Yüzyıllardır sadece bir bezeme olarak değil aynı zamanda bir sağaltma aracı olarak da kullanılan ve bu nedenle kamusal ve dini yapıları süsleyen çini sanatı da artık UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’nde Türkiye adına tescilli.” değerlendirmesinde bulunuldu. ‘Lavaş ve yufka’ artık Türkiye’nin kültürel mirası

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ