Rusya’da petrol kısmak kolay değil

Rusya’nın ile OPEC, petrol üretimini düşürme konusunda anlaşmıştı. Ancak Rus petrol şirketleri pratikte üretimi kısmayabilir.

Rusya’da petrol kısmak kolay değil

Rusya ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), petrol fiyatlarındaki düşüşü önlemek adına üretimi kısmak üzere anlaşma yaptı. Bun alşamanın ardından günlük petrol üretimi bu yıl rekor seviyelere ulaşan Rusya’da yıllık yaklaşık 15 milyon tonluk bir azalma olacağı tahmin ediliyor. Mevcut petrol fiyatları dikkate alındığında bu düşüşün Rus petrol şirketlerine maliyetinin 6 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.

Öte yandan körfez ülkelerinin çoğunluğunda petrol üretimi devlet kontrolündeyken, Rusya’da devletin üretim üzerinde doğrudan etkisi bulunmuyor. Rus petrol şirketi yetkilileri, üretimin kısılmasına yönelik uygulamaya sıcak bakmadıklarını ifade ediyor.

ŞİRKETLER NE DEDİ?

OPEC kararı sonrası, GazpromNeft’in Başkanı Aleksandr Dyukov, şirket olarak petrol üretimlerini düşürmeye hazır olmadıklarını dile getirirken, ülkenin en büyük ikinci petrol üreticisi Lukoil’in Başkan Yardımcısı Leonid Fedun da üretimi azaltmaları halinde yaşanacak gelir kaybının, Rus yönetimi tarafından karşılanması gerektiğini söylemişti.

Rusya’nın en büyük petrol üreticisi Rosneft’in patronu Igor Sechin ise petrol üretimlerini azaltmayı düşünmediklerini belirterek, “Neden bunu yapmak zorundayız ki?” ifadesini kullanmıştı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, OPEC ile yapılan anlaşmanın ardından ülkenin, günlük 11,2 milyon varil olan petrol üretimini 300 bin varil azaltacağını duyurmuş, fakat petrol üretiminin azaltılmasına yönelik sorumlulukların, şirketlere nasıl pay edileceği noktasında herhangi bir açıklama yapmamıştı.

‘HENÜZ BİR MEKANİZMA YOK’

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Enerji Politikaları Enstitüsü Direktörü Vladimir Milov, Rus devletinin şirketlerden petrol üretimlerini düşürmelerini talep etmesinin sistemi zora sokacağını belirterek, “Rus devletinin emir-komuta zincirinde, şirketlere petrol üretimlerini kısma uygulamasını yaptırmak kolay değil.” dedi.

Milov, “Üretimin kısılmasına yönelik karar beklenenden hızlı çıksa bile, uygulanmasını sağlayacak bir mekanizma henüz yok.” diye konuştu.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ