Reflüden kurtaran öneriler

Sabah kalkar kalkmaz bir avuç leblebi, bir dilim ekmek veya iki adet grissini yiyerek ağza acı suyun gelmesini önleyebilirsiniz. 

Reflüden kurtaran öneriler

Sabah kalkar kalkmaz bir avuç leblebi, bir dilim ekmek veya iki adet grissini yiyerek ağza acı suyun gelmesini önleyebilirsiniz. 

Reflü hastalığı uzun süre devam ettiğinden bu sorunu yaşayanların tıpkı diyabet hastaları gibi uymak zorunda oldukları bazı kurallar vardır. Aksi takdirde günlük yaşam kaliteleri bozuluyor. Sabahları ağza acı su gelmesiyle uyanan kişilere bu acı sudan kurtulmaları için öneride bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven, sabah kalkar kalkmaz bir avuç leblebi, bir dilim ekmek veya iki adet grissini tüketerek acı suyun gelmesinin önlenebileceğini söylüyor. Reflü hastalarının beslenmelerinde nelere dikkat edilmesi geretiği konusunda bilgiler veren Hande Seven, bu konuda sık sorulan soruları da şöyle yanıtlıyor: 

BESLENME İLKELERİ BİLİNMELİ

– Beslenme ilkelerinde az ve sık yemek oldukça önemlidir. Porsiyonları gereksinimden fazla tüketmemek, yemekleri iyice çiğneyerek ağızda mekanik parçalama yaparak midenin sindirim işlevini kolaylaştırmak. 

– Öğün aralarını ortalama 3 saat olarak şekilde tutmak (çok sık yendiğinde midede hazımsızlığa yol açar, çok uzun süre besin tüketilmediğinde de mide asitliği artar ve bu nedenle dolayı reflü şiddeti artar). 

– Yemek yer yemez sırtüstü uzanmayıp baş ve yemek borusu biraz dik kalacak şekilde dinlenmek. 

– Bel çevresi sıkı kıyafet giymekten kaçınmak ve kemer kullanmamak. 

– Obeziteden kaçınıp ideal vücut ağırlığını korumak ve bazı yiyeceklerin tüketilmemesine dikkat etmek, sigara içmekten kaçınmak hastalığın şiddetini azaltır. 

– Genel olarak her birey kendi vücut gereksinimleri doğrultusunda yeterli beslenmeli, tüm besin gruplarını içeren miktar ve çeşit yönünden dengeli öğünler tüketilmeli.

RAHATSIZ EDEN YİYECEKLER VAR MI? 

Psikolojik olarak stres altında olan bireylerde reflü şikayeti daha fazla görülür, buna beslenme hataları da ilave edildiğinde hastalığın şiddeti artar. Stresli yaşam koşullarını azaltmakta oldukça önemlidir. Fakat özellikle portakal, limon, mandalina, greyfurt, domates gibi asitli besinler, salamura ve turşu gibi asitli ve tuz içeriği yüksek olan yiyecekler, gazlı içecekler, çikolata, çay, kahve, yeşil çay gibi kafeinli içecekler hastalığın şiddetini arttırır. 

TEDAVİYE RAĞMEN SORUN DEVAM EDİYORSA! 

Özellikle kilo kontrolünün sağlanmasını, düzenli egzersiz yapılmasını öneriyoruz. Reflü şikayeti yaşayan kişilerde yanlış beslenme uygulamalarını sıkça görüyoruz. Yemek yememek çözüm asla değildir, çözüm aşırı yememek ve dengeli besin tüketmektedir. Yararlı olan fakat reflü hastalarında önermediğimiz turunçgillerin yerine C vitamininden zengin asit içermeyen meyveler (örneğin ayva, armut, elma, kurumeyveler vb.), iyi pişmiş sebze yemekleri – sebzeleri pişirdiğinizde asiditesi azalır ve her hasta çok rahat bir şekilde tüketebilir- önerebiliriz. Bununla birlikte yiyecekleri pişirme yöntemleri de reflü açısından önemlidir. Kızartma ve kavurma yapılmamalı, bunun yerine haşlama, ızgara, fırında veya buharda pişirme kullanılmalıdır.

Hiç yememek çözüm mü?  

Aç kalınca mide asit salgısı devam eder. Bunun için porsiyonları azatmak faydalıdır. Kişilerin reflü şiddetine göre besinlere yanıtları farklılık gösterebilir. Bu nedenle önermediğimiz fakat kişiyi rahatsız eden farklı besinler varsa bunlar da beslenme programından çıkarılmalıdır. Doğada her yiyeceğin beslenme içeriğini karşılayabilecek farklı bir alternatifi mutlaka vardır. Bu besinleri değiştirmek de gerekebilir. 

 

Çay ve özel karışımlar 

Kafein içermeyen bitki çaylarından ıhlamur, papatya, rezene çayları sindirimi kolaylaştırır. Mide koruyucu olarak yukarıda saydıklarımız önemlidir. Aslında asitli meyvelerin tüketilmemesi dışında reflü hastalarına önermediğimiz yiyecekler sağlıklı beslenme kurallarının dışındadır. 

KİLO KONTROLÜ ÖNEMLİ

Her birey kilo kontrolü, düzenli aktivite yapma, gazlı içecekleri, turşu-salamuraları tüketmeme, sigara içmeme, alkol tüketmeme, az ve sık beslenme gibi diyet ve yaşam tarzı alışkanlıklarını sağlıklarını korumak ve yaşam kalitelerini arttırmak için değiştirmelidir.

DİYET ÖNERİLERİ 

Yemeklerinizi yavaş yavaş yiyin, iyi çiğneyin. 

– Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak ve çok soğuk olmamasına dikkat edin.  

-Azar azar, sık sık yiyin. (günde 6 öğün)

-Fazla yağlı yemeklerden, kızartmalardan kaçının.  

-Alkol, kolalı içecekler, koyu çay, kahve, boza, maden suyu içmeyin.

-Gaz yapıcı besinler (kurubaklagiller, lahana, karnabahar, kereviz, pırasa gibi) tüketmeyin.  

-Portakal suyu, limonata, domates, turşu, sirke gibi asidik besinleri azaltın.  

– Nane, roka, tere yemeyin.

– Acılı baharatlar, sarımsak, çemen, hardal, limon tuzu kullanmayın.  

-Sigara içmeyin.

– Yemek yemeyi yatmadan 3-4 saat önce bırakın. 

 – Yemek  sonrası fazla hareketten kaçının.  

-Bel kısmı sıkı olan kıyafetlerden kaçının. 

 

 

KAYNAK : gunes.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ