Referandum takvimi Resmi Gazete’de

YSK’nın, 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin hazırladığı takvim, Resmi Gazete’de yayımlandı . Takvime göre, seçimin başlangıcı 16 Şubat olacak, yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri 10 Mart’ta kesinleşecek. Yurt dışında 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında oy kullanılacak. Seçim propagandası ve yasakları 9 Nisan’da başlayacak, 15 Nisan’da sona erecek.

Referandum takvimi Resmi Gazete’de

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin hazırlanan takvim Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, referandum süreci 16 Şubat 2017 Perşembe günü başlayacak. Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri 10 Mart 2017 Cuma günü kesinleşecek.

Yurt dışındaki vatandaşlar oylarını 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında kullanacak.

Seçim takviminin bazı önemli aşamaları şöyle:

18 Şubat: Muhtarlık bölgesi askı listeleri sabah 08.00’de askıya çıkarılacak. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri de güncellenmek üzere askıya çıkarılacak ve itirazlar başlayacak. Yurt dışı seçmen kütüğü, “www.ysk.gov.tr” adresinden ilan edilecek ve itirazlar başlayacak. YSK’nın www.ysk.gov.tr adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak.

26 Şubat: Muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirilecek. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek ve itirazlar sona erecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazlar Türkiye saati ile 17.00’de sona erecek. Bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtları, www.ysk.gov.tr adresinden sorgulanacak.

10 Mart: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Yurt dışı seçmenler için oy kullanılacak temsilcilik, tarih aralığı ve yer bilgileri “www.ysk.gov.tr” adresinden ilan edilecek.

11 Mart: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.

27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.

30 Mart: TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK’ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanının yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.

31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.

9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.

12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

15 Nisan: Seçim propagandası saat 18.00’de sona erecek.

16 Nisan: Oy verme günü.

Seçim takvimi 16 Şubat’tan önce yayımlanacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçim takviminin 16 Şubat’tan önce yayımlayacağını bildirdi. Güven, YSK’ya girişinde gazetecilerin referandum sürecine ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin seçim takviminin bugün açıklanıp açıklanmayacağına yönelik sorusu üzerine Güven, “Bizim genelgelerimizin hepsi hazır. Süresi ve zamanı geldiğinde hapsini yayımlayacağız” dedi. Güven, seçim takviminin 16 Şubat Perşembe gününden önce yayımlanacağını söyledi.İlkelerin de aynı zamanda çıkıp çıkmayacağına yönelik soruya Güven, “İlkeler ayrı çıkacak. Takvimle ne zaman ne yapacağımızı orada göstereceğiz” karşılığını verdi.

Beyaz ‘evet’ kahverengi ‘hayır’

YSK Başkanı Sadi Güven, anayasa değişikliği referandumunun 16 Nisan Pazar günü yapılacağını açıkladı. Seçmen sayısının 58 milyon 266 bin 349 kişi olduğu referandumda, beyaz renk üzerine ‘evet’, kahverengi üzerine ‘hayır’ ibareleri bulunan 2 ayrı renkten oluşan oy pusulası kullanılacak.Anayasa değişikliği teklifinin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından toplanan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) referandum takvimini açıkladı. YSK Başkanı Güven, “Bu hüküm çerçevesinde, anayasa değişikliği halk oylamasının, kurulumuzun 74 sayılı kararıyla 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılmasına karar verilmiştir” dedi. 58 MİLYON 266 BİN SEÇMENGüven, “Halk oylamasında beyaz renk üzerine ‘evet’, kahverengi üzerine ‘hayır’ ibareleri bulunan 2 ayrı renkten müteşekkil birleşik oy pusulası kullanılacak. Seçmenler tercih mührünü kullanarak oy verme işlemini gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı. Güven, yurt içinde 55 milyon 336 bin 960, yurt dışında kayıtlı seçmen sayısının da 2 milyon 929 bin 389 olduğunu belirtti.18 ŞUBAT’TA BAŞLIYORGüven, “Seçim takvimi 16 Şubat 2017 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak. Hazırlanan seçim takvimine göre muhtarlık bölgesi askı listeleri 18 Şubat 2017 Cumartesi günü askıya çıkarılacak, 26 Şubat 2017 Pazar günü askıdan indirilecek” dedi. YSK Başkanı, sandık başında 10 siyasi partinin temsilcisinin yer alabileceğini kaydetti. Yurt dışında 27 Mart-9 Nisan, gümrüklerde ise 27 Mart-16 Nisan tarihleri arasında oy verme işlemi gerçekleşecek. Yurt içinde 164 bin, yurt dışında da 57 ülkede 119 temsilcilik ve 32 gümrük kapısında sandık kurulacak.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ