Putin’den Ukrayna’ya çağrı: İstanbul hâlâ umut

NATO’nun Kiev’e verdiği güvenlik garantilerini 2022’de İstanbul’da kabul ettikleri anlaşmadan farklı olmadığını söyleyen Putin, “Anlaşıyorduk, Ukrayna metni çöpe attı” dedi. Putin, İstanbul’un barış için hâlâ umut olduğunu belirtti.

Putin’den Ukrayna’ya çağrı: İstanbul hâlâ umut

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta sona eren NATO zirvesinin ardından Ukrayna savaşına dair ilk kapsamlı açıklamasını yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ifadeleri, “müzakere masasına yaklaşıldığı” yorumlarına yol açtı.

“NATO’NUN VAAT ETTİKLERİNİ BİZ İSTANBUL’DA KABUL ETMİŞTİK”

İşgalin daha ilk haftaları olan 29 Mart 2022’de İstanbul’da yapılan toplantıyla aslında o dönem krizin geride bırakılabileceğini hatırlatan Putin, “NATO’nun Ukrayna’ya vaat ettiği güvenlik garantileri konusu zaten İstanbul müzakerelerinde vardı. Bu açıdan bizim için sıradışı bir şey yok. Biz Rusya olarak, Ukrayna’nın güvenlik garantileri talep etmesini yadırgamıyoruz. Elbette her ülke kendi güvenliğini sağlama ve bunu en iyi nasıl yapacağını seçme hakkına sahip. Ancak bu yapılırken, bir diğer ülkenin güvenliğini ihlal edilmemeli” dedi.

“UKRAYNA ANLAŞMAYI ÇÖPE ATTI”

Moskova’nın Türkiye arabuluculuğundaki İstanbul müzakereleri sürecini canlandırmaya hazır olduğunu belirten Putin, “Orada belirlenen ana çerçeve üzerinde, kaldığımız yerden devam etmeyi kabul ediyoruz. Rusya ve Ukrayna tarafından üzerinde uzlaşılan taslak anlaşma o dönem Ukrayna tarafından çöpe atıldı. Oradaki her şeyle hemfikir olalım ya da olmayalım, hâlâ metnin kabul edilebilir olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL’DAKİ ANLAŞMA TASLAĞI BARIŞ İÇİN UMUT”

Rossiya-24 televizyonuna verdiği demeçte Moskova’nın, Mart 2022 tarihli metni hâlâ gelecekteki barış anlaşması için kabul edilebilir taslak olarak gördüğünü anlatan Putin, metnin Ukrayna’nın güvenliğini sağlamak için detaylı bir plan ortaya koyduğuna da dikkat çekti.

HANGİ KONULARDA UZLAŞILMIŞTI

  1. Ukrayna, Dolmabahçe’deki görüşmede Rusya’ya, askeri ittifaklara katılmayacağı ve tarafsız statüsünü koruyacağı güvencesini verdi.
  2. Buna karşılık, garantör ülkelerin dahil olduğu aşamalı bir güvenlik yapısı teklif etti. Garantörler arasında Türkiye’nin de adı geçti.
  3. Ukrayna’da yabancı ülkelere ait askeri üsler bulunmamasını kabul eden Kiev, Moskova’dan AB üyeliğine itiraz etmemesini istedi.
  4. Taslağa göre taraflar, 2014’te ilhak edilen Kırım ve Donbass’ın durumunu ateşkes sonrası, yıllara yayılan bir süreçte ele alacaktı.

İLERLEME SAĞLANMIŞTI

Dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi” demiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir” ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK : Hürriyet
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ