Para politikası duruşunda ‘sıkı’dan ‘temkinli’ye
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) eylül ayı karar metninde, para politikası duruşuna ilişkin “sıkı” ifadesinin “temkinli” olarak değiştirilmesi yeni bir dönemin başlangıcına işaret ederken, ekonomistler bu durumu parasal gevşemenin devamı olarak değerlendiriyor.
PPK, mart ayından bu yana yaptığı seri faiz indirimlerine devam etti. Kurul’un faiz koridoru üst bandını 7 ayda 250 baz puan azaltarak yüzde 8,25’e çekmesiyle faiz koridoru genişliği de 100 baz puana indi. Böylece tarihin en dar faiz koridoru görüldü.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, PPK metninde faiz indirim sürecinin bitimine ilişkin yine bir sinyal verilmediğini belirterek, bu nedenle bugünkü indirimin son olacağının söylenemeyeceğini vurguladı.
Para politikasında “sıkı duruş” vurgusunun, “temkinli duruş” olarak değiştirildiğine dikkati çeken Bürümcekçi, böylece parasal gevşemenin resmileştirildiğini kaydetti.
“TCMB sadeleşmeye devam edecek gibi görünüyor”
Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, TCMB’nin son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma beklediğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Genel olarak bakıldığında hem küresel piyasalardaki Fed iyimserliği hem de enflasyon tarafındaki düşüş beklentisinden dolayı TCMB sadeleşmeye devam edecek gibi görünüyor.”
“TCMB enflasyonu göz ardı ederek büyümeye odaklanacak”
Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı ise şu değerlendirmede bulundu:
“Merkez Bankası’nın hükümetin destekleyici politikasına destek vereceğini anlıyoruz. Para politikasında ‘sıkı duruş’ ifadesinin ‘temkinli duruş’ olarak değiştirilmesinden de gevşeme adımlarının devam edeceği anlaşılıyor. Sonraki toplantılardaki kararlarda Merkez Bankası enflasyonu göz ardı ederek büyümeye odaklanacak.”
“Üst bantta 50 baz puan daha indirim yapılmasını bekliyoruz”
DenizBank Özel Bankacılık Sermaye Piyasası Araçları Yönetmeni Orkun Gödek de “Eylül ayı ile Türk para politikasının yönetiminde yeni bir süreç başlamış oldu. Buna göre ‘sıkı’ para politikası duruşundan ‘temkinli’ para politikası duruşuna geçiş yapıldı.” dedi.
Gödek, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Para politikası uygulamalarında faiz oranları üzerinden hamle yapılması sürecinin limitlerine yaklaşıldığı düşüncesindeyiz. Gelecek dönem içerisinde gerek lügat değişikliğinin PPK metnine girmesi, gerekse de sadeleşme olarak tanımlanan sürecin sonuna gelindiğini düşünmemizle birlikte, faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan daha indirim yapılmasını, yeni koridor şekillenmesinin yüzde 7,25 – yüzde 7,50 – yüzde 7,75 olarak belirlenmesini bekliyoruz.”
AA