Orta kulak iltihabının arttığı günlerdeyiz

Kışın ve yaklaşan ilkbahar aylarında 6 ay ve 3 yaş arasındaki çocuklarda en sık yaşanan hastalıklar arasında yer alan orta kulak iltihabı, genellikle üst solunum…

Orta kulak iltihabının arttığı günlerdeyiz

27 Şubat 2018 Salı 12:26

Burun akıntısı, öksürük gibi belirtileri olan orta kulak iltihabından korunmak için bebeklerin en az 6 ay anne sütü ile beslenmesi, çocukların her yaşta sigara dumanından uzak tutulması büyük önem taşır.

ORTA KULAK NERESİDİR?

Orta kulak, kulak zarının iç kısmında bulunan hava dolu boşluktur. Burada örs, çekiç ve üzengi adı verilen küçük kemikler bulunur ve görevleri dış kulaktan gelen sesi iç kulağa iletmektir. Orta kulak bir kanal (östaki kanalı) ile geniz boşluğuna bağlanır.

Esneme ve yutkunma ile kulakta duyulan çıtırtı orta kulağa havanın östaki kanalı aracılığıyla girişiyle oluşur. Bu kanal aracılığıyla dış kulak ve orta kulak yani kulak zarının iki tarafındaki basınçlar eşitlenir.

İç kulak ise orta kulak boşluğunun daha iç kısmında bulunur, işitme yanında denge ile ilgili görevi vardır.

İLTİHAP NASIL OLUŞUR?

Orta kulak iltihabı burun veya boğaz boşluğundaki bakteri veya virüslerin östaki kanalı yoluyla orta kulağa ulaşmasıyla oluşur. Kulak zarında bir delik olmadığı sürece dış kulaktan orta kulağa enfeksiyon etkeni giremez. Bazen bakteri veya virüs, yani enfeksiyon etkeni olmadan da alerji veya geniz etinin büyük olmasına bağlı östaki kanalında ödem ve buna bağlı orta kulakta sıvı toplanması görülebilir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında östaki kanalında ödem (şişlik) oluşacağından orta kulak basıncı dengelenemez ve negatif basınçla bakterilerin orta kulağa geçişi kolaylaşır.

Östaki kanalının çocuklarda daha düz ve kısa olması sebebiyle orta kulak iltihabı çocuklarda daha sık görülmektedir.

Ayrıca biberonla beslenme, sigara dumanına maruz kalma ve kreşe gitme gibi etkenler çocuklarda orta kulak iltihabı sıklığını artırır. 

Erkek çocuklarda kızlardan daha sık görülmektedir.

Ailede sık orta kulak iltihabı görülmesi de çocukta orta kulak enfeksiyonu riskini artırır. 

BELİRTİLERİ NELER?

Orta kulaktaki sıvı, kulak zarını iterek ağrı yapacaktır. Büyük çocuklar ağrıdığını söyleyebilir. Küçük çocuklar kulak çekiştirir veya huzursuz olurlar.

Çiğneme, emme gibi orta kulak basıncında değişiklik yapan hareketler ağrıyı artırır.

İştahsızlık ve uykusuzluk yapar.

Orta kulak basıncı çok artarsa kulak zarı delinebilir ve dış kulakta iltihaplı veya kanlı akıntı görülür.

Kulak zarının delinmesiyle birlikte ağrıda ani bir azalma görülecektir.

Ayrıca ateş, bulantı, kusma baş dönmesi ve işitme kaybı da görülebilir.

Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte görüldüğünden burun akıntısı, öksürük gibi belirtiler de eşlik edebilir.

İŞİTME KAYBI BAŞLAR

Çocuklarda işitme kaybının olduğu televizyonun sesini fazla açması, yüksek sesle konuşması ile fark edilebilir. Bazı durumlarda hiç belirti olmayabilir veya sadece hafif işitme kaybı olabilir.

Bazen orta kulak iltihapları hiç tedavisiz 2-3 günde kendiliğinden düzelebilir.

TEKRARLIYORSA

6 ay içinde 3 veya daha fazla orta kulak iltihabı geçirilmesi tekrarlayan orta kulak iltihabı demektir ve sebebinin araştırılması gerekir.

Yarık damak, alerjik burun iltihabı, geniz eti, sinüzit gibi hastalıklar tekrarlayan orta kulak iltihabına sebep olabilir. Bu hastalıklardan hiçbiri saptanmazsa koruyucu tedavi uygulanması gerekebilir.

Geniz eti varsa ameliyatla alınmalıdır. Tedavi edilmezse, işitme kaybı, kulak zarının yapısının bozularak kalınlaşması, enfeksiyonun kulak arkasındaki kemiklere yayılması söz konusu olacaktır.

KAYNAK : yeniakit

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ