Nobel’e Türk damgası

Uykusuzluk geninin keşfiyle Nobel Ödülünü alan Prof. Young’ın bu keşfi, Türk bilim insanı Prof. Özçelik’le birlikte yaptığı ortaya çıktı. Ödüllü araştırma, 106 Türk ailenin genomu çıkarılarak hazırlandı.

Nobel’e Türk damgası

Uykusuzluk geninin keşfiyle Nobel Ödülü’nü alan Prof. Young’ın bu keşfi, Türk bilim insanı Prof. Özçelik’le birlikte yaptığı ortaya çıktı. Ödüllü araştırma, 106 Türk ailenin genomu çıkarılarak hazırlandı.

Bu yılki Nobel Tıp Ödülü'nün, biyolojik saat olarak da bilinen sirkadiyen ritmini kontrol eden moleküler mekanizmaları keşfeden Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young arasında paylaştırıldığı açıklanmıştı. Nobel Komitesi'nce tıp ödülünü almaya gerekçe gösterilen metinde, Türk bilim insanı Prof. Dr. Tayfun Özçelik'in ve Prof. Dr. Michael Young’la ortaklaşa yazdığı “uykusuzluk geninin” keşfi araştırması da yer aldı. 

GECE KUŞLARININ GENİ 

Prof. Dr. Özçelik ve Prof. Dr. Young'ın önderliğinde yürütülen ve makaleye konu olan bilimsel araştırmada, halk arasında “gece kuşu” olarak bilinen uykuya dalamama rahatsızlığına yol açan gen keşfedilmişti. Araştırmada, geç vakitlere kadar uyuyamayanların biyolojik saatlerinin, genetik olarak yavaş çalışmaya programlandığı ve bunun da nedeninin gendeki mutasyon olduğu keşfedilmişti. 

İNSAN GENOM PROJESİ 

Prof. Dr. Özçelik, insanlık tarihi boyunca 4 ana projenin yapıldığını ifade etti. Birincisinin atom bombasının keşfi, ikincisinin NASA araştırmaları, üçüncüsünün CERN, dördüncüsününse insan Genom Projesi olduğunu belirten Özçelik, “İnsanın DNA şifresi, 1990-2003 yılları arasında çözüldü. 2003'ten beri dünyanın hedefi bu projelerin geliştirilmesi yönünde” dedi. 

TÜRKİYE’DEN 16 AİLE 

 

Prof. Young’la 2010'dan beri ortak çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Özçelik, “Uykusuzluk geni çalışması, Nobel Tıp Ödülü'nün verilmesinin gerekçesini açıklayan metinde de yer alıyor. Bu çalışmamız, Young’la ortaklaşa şekilde bu yılın nisan ayında Cell dergisinde yayımlandı. Bu çalışmamızda, Türkiye'den 16 büyük aileden 102 kişinin genomunu çıkardık. Bu kişilerden 43'ünde uykusuzluk genini tespit ettik”  diye konuştu.

 

KAYNAK : gunes.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ