Muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi nasıl olur? Muhabbet kuşu ele alıştırma

Bakımı ve eğitimi en kolay evcil hayvanlardan olan muhabbet kuşları bu özelliklerinden dolayı çok fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. Muhabbet kuşlarının bakımı ve sağlığı için birkaç önemli ve basit kurala dikkat edilmesi durumunda uzun yıllar yaşadıkları görülmektedir. İşte muhabbet kuşunun bakımı ve eğitimi…

Muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi nasıl olur? Muhabbet kuşu ele alıştırma

Muhabbet kuşları, bakımı oldukça kolay olmasından ve evde herhangi bir bölgeyi işgal ederek pisletmediğinden dolayı en çok tercih edilen evcil hayvanlardan biridir. Muhabbet kuşlarının bakımı kolay olsa da hayvanın rahat edeceği bir ortam oluşturmaya dikkat edilmesi gerekir. Kafes, temizlik ve yem konusunda gereken ilgilin gösterilmesi muhabbet kuşlarına rahat ve steril bir ortam sunmak ömürlerinin yaklaşık olarak 10-12 yıla kadar uzamasını sağlamaktadır.  

MUHABBET KUŞU KAFES SEÇİMİ 

Muhabbet kuşları geniş alana ihtiyaç duyan ve uçmayı seven bir hayvan olduğundan kafesinin belli ölçülerin altında olmamasına dikkat edilmelidir. Küçük kafesler kuşların hareket alanını kısıtladığı için huzursuz olmalarına neden olabilmektedir. Muhabbet kuşlarının kafes ölçüleri en az 45×45 cm olması önerilir. Kuşların kafeslerde daha rahat etmelerini sağladığı için dikdörtgen şeklinde kafeslerin kullanılması tavsiye edilir.  

Muhabbet kuşunun daha rahat yaşaması için kafesinin de doğru yere konması tavsiye edilir. Direkt olarak ışığa maruz bırakmak ya da soğuk sıcak değişiminde kalması kuşun sağlığını olumsuz etkilediğinden güneş gören ve sıcaklığı kısmen sabit olan bir yere konulması önerilmektedir. 

MUHABBET KUŞU KAFESİ TEMİZLİĞİ

Muhabbet kuşları her 15-20 dakikada bir dışkıladıklarından kafesler çok çabuk kirlenmektedir. Yem ve su kaplarının etrafa bir şeyler saçması da kafesin çabucak pislenmesine neden olmaktadır. Muhabbet kuşlarının daha steril ve hijyenik koşullarda yaşamaları için kafesin her gün temizlenmesi, haftada 1 gün de su ve sabunla dezenfekte edilmesi tavsiye edilir. Yem ve su kabının da sık sık temizlenmesi gerekmektedir. 

MUHABBET KUŞU YEMİ 

Muhabbet kuşları yemleri dışında tuzsuz ve kavrulmuş ceviz, fındık, fıstık ve badem gibi kuruyemişler tüketebilir. Ayrıca marul, elma, bezelye, armut, havuç, turp gibi yeşillikleri de tüketirler. Bu gıdaları verirken kuşa herhangi bir zararın gelmemesi için dikkatli olunmalıdır. 

MUHABBET KUŞU SAĞLIĞI

Her hayvanın herhangi bir sorununun olup olmadığını öğrenmek için belli aralıklarla veteriner kontrolüne götürülmesi önerilir. Muhabbet kuşlarının da özellikle üreme dönemlerinde veteriner gözetiminde tutulması kuşların sağlığı için önemli gözükmektedir. Muhabbet kuşunun davranışlarında ve hareketlerinde herhangi bir problem olması durumunda da veterinere danışılması gereklidir. 

Muhabbet kuşlarının kafeslerinde rahat ve güvende yaşamaları için 2 erkek kuşun ve 1 erkek 1 dişi kuşun aynı kafese konması uygun görülürken 2 dişi kuşun aynı kafeste olması uygun görülmemektedir. 

MUHABBET KUŞU EĞİTİMİ

Sevgi dolu ve neşeli olan muhabbet kuşları sahipleri tarafından çok fazla ilgi beklerler. Bazen istediği ve beklediği ilgiyi göremeyince hırçınlaşabilir. Muhabbet kuşlarına kibar ve zarif davranılması gerekir. Küçük ve hassas olan muhabbet kuşlarına daha sakin ve hassas yaklaşılması tavsiye edilir. Ancak bu şekilde karşı tarafa güvenerek yanına gitmeye ve kendini sevdirmeye başlayabilir. 

Muhabbet kuşları konuşma yeteneğine kısmen sahip nadir hayvanlardandır. Birçok sesi taklit yöntemiyle çıkarabilmektedir ve uzun süre insanlarla yaşamasının ardından birkaç kelimeyi söylemesi olasıdır. Erkek muhabbet kuşları dişilere göre daha çabuk öğrenerek kelimeler söylemeye başlar. Daha çabuk ve kolay konuşturmak için erkek muhabbet kuşuna tek başına bakılması tavsiye edilebilir.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ