Mobil görüşmede Avrupa lideri Türkiye

Türkiye, yılın üçüncü çeyreğinde aylık 436 dakika mobil kullanım süresiyle ortalama 257 dakika cep telefonu görüşmesinin yapıldığı Avrupa’da liderliğini sürdürdü.

Mobil görüşmede Avrupa lideri Türkiye

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerinden derlenen bilgilere göre, yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye’de yaklaşık yüzde 95 mobil penetrasyona (kullanıcısı sayısının nüfusa oranlanması) karşılık gelen toplam 74,5 milyon mobil abone bulunuyor. Mart sonu itibarıyla yaklaşık 66 milyona ulaşan 3G abone sayısı, 4,5G’nin hayata geçmesiyle 23,5 milyona geriledi, 4,5G kullanıcı sayısı ise 45,7 milyon oldu.

Sabit ve mobil telefon trafiği yılın üçüncü çeyreğinde 64 milyar dakikayı geçerken, bunun 62,1 milyar dakikasını mobil hatlardan yapılan, 2,1 milyar dakikasını ise sabit telefonlardan yapılan görüşmeler oluşturdu. Bir önceki üç aylık döneme göre mobil trafik miktarı yaklaşık yüzde 2,6 artarken, sabit trafik miktarı ise yüzde 16 gerileme gösterdi.

Almanya’da cep telefonu daha az kullanılıyor

Bazı Avrupa ülkeleriyle aylık mobil kullanım (MoU) süreleri kıyaslandığında Türkiye’nin en fazla mobil görüşme yapan ülke olduğu görüldü. Türkiye’nin, 2015 üçüncü çeyreğinde 404 dakika olan MoU değeri, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8 artışla 436 dakikaya yükseldi. Böylece Türkiye, cepten görüşmede en yakın takipçileri Fransa, İsveç ve Norveç ile arayı iyice açarken, abone başına aylık 156 dakikalık görüşme yapan Almanya’yı üçe katladı.
Nokia yeni telefonu 150’yi tanıttı

Bir dönemin en popüler cep telefonu markası Nokia’nın, akıllı telefonların çıkmasıyla iflasın eşiğine geldiğini biliyoruz. Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi, gelişen teknolojiye ayak uyduramadı ve 2013’te Microsoft’a satıldı. Geride bıraktığımız aylarda Microsoft da Nokia’da umudunu kesti ve Foxconn’a sattı. Akıllı telefon üretiminde başarılı olamayan Nokia, Foxconn himayesinde klasik cep telefonu üretmeye devam ediyor. Nokia’nın yeni isim sahibi HMD Global, ilk telefonu Nokia 150’yi tanıttı. 26 dolar (yaklaşık 90 TL) satış fiyatına sahip olan telefon, mütevazı özellikleriyle dikkat çekiyor. Nokia 150’nin özellikleri şu şekilde:Ekran: 2.4-inç 240 x 320 piksel TFTBoyut: 118 x 50.2 x 13.5 mm / 81 grKamera: VGA, LED flaşHafıza: 32GB’a kadar artırılabilir Mikro SDBatarya: 1020 mAh, 22 saat konuşma süresiDiğer özellikler: Bluetooth, FM radyo, MP3, SMS Diğer taraftan bildiğimiz üzere Nokia’nın Android işletim sistemli yeni akıllı telefonları bekleniyor. Fakat şirketin bu ürünler üzerine çalışmalarını sürdürdüğü ve şubat ayındaki MWC 2017 Fuarı’nda tanıtımının gerçekleştirileceği ifade ediliyor.

Akıllı telefon alırken dikkat etmemiz gerekenler

Bu modeller tabii ki her hedef kitleye göre farklılık gösteriyor. Örneğin 1.000 TL bütçe ile orta düzey bir cep telefonu alırken, 3.000 TL’nin üzerinde bir bütçeniz var ise üst düzey bir akıllı telefon almak mümkün oluyor. Telefon alırken doğru bütçe harcamak da çok önemli. Örneğin, çok fonsiyonlu bir cep telefonu kullanmayacaksanız 3-4 bin TL gibi bir bütçe ayırmanız gerekmiyor. Ya da telefonun tüm özelliklerini kullanmayacaksanız yine böyle yüksek bütçeli rakamlar harcamanıza gerek kalmıyor. Bunu için çeşitli araçlar var. Örneğin cepkolik.com’da bulunan cep telefonu karşılaştırma aracı akıllı telefon seçerken hayatınızı kolaylaştırabiliyor. Akıllı telefonları özellikleri bakımında karşılaştırarak size en uygun cep telefonunu seçme şansı veriyor. Bu sayede kullanmadığınız bir özellik için fazladan para ödemenize gerek kalmıyor. Diğer bir seçim sebebi telefonun tasarımı. Burada da en başta incelik göze çarpıyor. Artık neredeyse tüm akıllı telefonlar 6-7mm civarında oluyor. Tabii fiyatı düştükçe bu incelikler biraz daha artıyor ve 8-9mm civarını bulabiliyor. Telefon almadan önce dikkat etmemiz gereken diğer bir konu ise akıllı telefonun elinize oturması. Yani ekran boyutu da diyebiliriz. Burada telefonu elinize alıp tek elle kullanım kolaylığına bakmanız şart. Sonuçta rahat kullanamadığınız ya da tek elle kullanımı zor olan akıllı telefonların, özellikleri istediğiniz kadar güzel olsun, kullanamadıktan sonra pek hoşunuza gitmeyecektir. Bu gibi çok detay var aslında bakmamız gereken. Yukarıda bahsettiğimiz noktalar ise en önemli olanları. Bu detaylara dikkat ettiğiniz takdirde istediğini akıllı telefona fazladan bütçe ayırmak zorunda kalmazsınız. Kaynak: cepkolik.com

Katlanabilir telefon patentli ilk Samsung göründü

Güney Koreli teknoloji devi katlanabilir akıllı telefonlar konusunda aldığı patent sonrası çalışmalarına devam ediyor. Katlanabilir akıllı telefon konusunda ilk gerçek prototip ortaya çıktı. İç içe geçmiş iki ana parçadan oluşan cihazın ön tarafında ekran arka tarafında ise kamera ve geri kalan diğer donanımların hepsi yer alıyor. Home (ev) tuşunun arkada yer aldığı cihazın normal kamerasının haricinde bir de modüler kamera kısmı da yer alıyor. Kıvrılamayan telefonun alt ve üst kısmı katlanarak telefon daha küçük bir hale geliyor. Prototip görüntüsü nihai görüntü olmayacağı için cihazın son halini görene kadar değişikliklerin olabileceğini de hatırlatalım. Samsung’un katlanabilir akıllı telefonunu 2017 yılı içerisinde tanıtması bekleniyor. Samsung – Apple patent savaşında yeni perde Samsung Galaxy S8’de kulaklık girişi olmayacak Samsung sanal gerçeklik ile korkularınızı yenebileceksiniz

Cep telefonu mesajlarında yeni dönem

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) SMS gönderen kişi ya da işletmenin tespit edilebilmesi amacıyla GSM operatörlerine tanıdığı, sistemlerini uyumlaştırma süresi yarın gece yarısından itibaren sona erecek. Sabah’ta yer alan habere göre, bu tarihten sonra BTK kararı ile alfanümerik başlığa sahip SMS’leri başlatan işletmeci bilgisi, söz konusu SMS’lerin sonunda yer alacak 4 haneli kodla belli olacak. Düzenleme ile başlıklı SMS’i hangi operatörün başlattığı belirlenecek. Uygulamada temel maksat vatandaşın operatörü tespit edebilmesi değil, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın operatörü ve sonrasında da operatör üzerinden izinsiz SMS göndereni tespit edebilmesini kolaylaştırabilmek. Bu şekilde tespit edilecek kişi veya şirketlere cezai yaptırım da anında uygulanabilecek.Anında kapatılacakBTK bir taraftan yasa dışı kumar ve bahis oynatan internet siteleri ile mücadele ederken, diğer taraftan vatandaşı bu sitelere yönlendiren SMS’lerin de önüne geçmek için yoğun çaba harcıyor. Bu kapsamda BTK tarafından konuyla ilgili olarak mahkemelerden ve yetkili diğer kamu kurumlarından gelen erişim engelleme kararlarının ivedilikle uygulanması sağlanırken, kurum bünyesinde bulunan Bilgi ve İhbar Merkezi’ne vatandaşlardan ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından gelen tüm ihbarlar BTK tarafından büyük bir hassasiyetle hukuki ve teknik açıdan değerlendirilerek gerekli işlemler yapılıyor.Kumar çeteleri bulunacakUygulama, uluslararası boyutta faaliyet gösteren kumar çetelerinin gençleri tuzağa çekmek için kullandıkları SMS oyununu bitirecek. BTK’nın SMS gönderen kişi ya da işletmenin tespit edilebilmesi amacıyla GSM operatörlerine tanıdığı sistemlerini uyumlaştırma süresi sona eriyor. Düzenleme ‘başlıklı SMS’ denilen gönderen şirketin adının yazdığı yurtiçi SMS’leri kapsayacak.5510’a mesajı at gündelikçini sigortalat Habersiz GSM hattı çıkarana büyük ceza

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ