‘Medeniyetler Beşiği Ani’ye turist ilgisi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan, ‘Dünya Kenti’, ‘Medeniyetler Beşiği’, ‘Binbir Kilise’ ve ’40 Kapılı Şehir’ olarak da adlandırılan Ani Örenyeri, son zamanlarda popüler olan Doğu Ekspresiyle ziyaretçi sayısını üçe katladı.

‘Medeniyetler Beşiği Ani’ye turist ilgisi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan, “Dünya Kenti”, “Medeniyetler Beşiği”, “Binbir Kilise” ve “40 Kapılı Şehir” olarak da adlandırılan Ani örenyeri, son zamanlarda popüler olan Doğu Ekspresiyle ziyaretçi sayısını 3’e katladı.

Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan, Kars’ın Arpaçay ilçesi yakınında bulunan Ani Örenyeri, 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarına başkentlik yaptı. 11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındıran ve 2012’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan antik şehir, 15 Temmuz 2016’da Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.

İlk yerleşimin milattan önce 3 binli yıllara dayandığı ve Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratlı Krallığı, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ile Rusların hüküm sürdüğü Ani’de, bazı eserler halen ziyaretçilerini ağırlıyor.

Ankara’dan “Doğu Ekspresi” ve turlarla Kars’a gelen turistler, Cıbıltepe Kayak Merkezi, Çıldır Gölü, Sarıkamış Kayak Merkezi’nin gezdikten sonra, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Ani Örenyeri’ni geziyor.

Kış ayının gelmesiyle Kars’a akın eden yerli ve yabancı turistler, beyaz gelinliğini giyen Ani Örenyeri’ni gezerek fotoğraf çektiriyor. Ani’ye ilk defa gelen bazı vatandaşlar daha önceden gelmedikleri için üzüntülerini dile getirerek, herkesi bu güzellikleri görmeleri için davet ediyor.

“Dünya kenti” Ani’ye gelen yerli ve yabancı turistler, Anadolu’da yapılan ilk Türk camisi “Ebul Menucehr Camisi”, “Amenaprgiç Kilisesi”, “Ani”, “Ani Katedrali”, “Dikran Honentz Kilisesi”, “Abugamir Pahlavuni Kilisesi” gibi eserler yoğun ilgi gösteriyor.

“Turist sayımız kış aylarında 3 katına çıktı”

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, yaptığı açıklamada, Ani örenyerindeki karşılama merkezi, donatı alanları, Kazı Evi ve benzeri yapı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde sürdüğünü söyledi.

Ani örenyerine gelen ziyaretçi sayısında ciddi bir artış olduğunu vurgulayan Alp, “Bu sene çok ciddi bir turist sirkülasyonu var. Kış sezonunda Doğu Ekspresi ile Kars’a yoğun bir ilgi var. Yerli ve yabancı ziyaretçiler Kars’ın tarihini, Sarıkamış’ı, Çıldır Gölü’nü görmek için yoğun bir şekilde Kars’a geliyorlar. Gelen turistler mutlaka Ani’yi de görüyorlar turist sayımız kış aylarında 3 katına çıktı. Aynı hareketliliği inşallah önümüzdeki aylarda da görürüz. Ani’deki bu hareketlilik Ani’nin biraz daha hızlı restorasyonu koruma amaçlı imar planı kapsamındaki karşılama merkezinin tamamlanmasına da hızlı bir şekilde sebep olacak diye düşünüyorum.” diye konuştu.

“Türkiyem hakikaten muazzam bir yer ama burası olağanüstü”

İstanbul’dan gelen Doktor Rıdvan Seven ise ilk defa Kars’a geldiğini ifade ederek, “Bu yaşta geldiğim için çok üzgünüm yani çok daha önce gelmem gerektiren bir yerdi burası. Türkiyem hakikaten muazzam bir yer ama burası olağanüstü gerçekten. Herkes gelip görmeli burayı, burası görülesi bir yer. Ani Antik Kent muazzam bir yer inanılmaz.” ifadesini kullandı.

Ziyaretçilerden Mehlika Afra Cebeci Türkiye’de cennet mekanlar olduğunu far kedip gezmeye karar verdiğini ve yer olmadığı için aylar öncesinde Doğu Ekspresi’nden yer ayarladıklarını anlatarak, “Çıdır Gölü’nde kızaklarla kaymak çok güzeldi, Ani’nin de küçük bir yer olduğunu düşünüyorduk böyle güzel bir yerle karşılaşacağımızı tahmin etmiyorduk burası muhteşem gerçekten. Biz hep Avrupa’yı gezmişiz hep dışarıda güzellikleri aradık ama önce bu vatanı gezmek lazım heryerinde ayrı bir cennet ayrı bir güzellik var.” şeklinde konuştu.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ