MEB 2017 yeni müfredat açıklaması yeni müfredatta neler var?

MEB Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, uzun süredir üzerinde çalışılan yeni müfredatı bugün saat 11’de açıkladı. Yeni müfredat Eylül ayında başlayacak yeni eğitim-öğretim yılından itibaren hayata geçecek. Yeni müfredat ile ders sayıları azaltılacak, ders içerikleri sadeleştirilecek.

MEB 2017 yeni müfredat açıklaması yeni müfredatta neler var?

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, “Eğitime dair güncelleme, yenileştirme ve geliştirme çalışmalarımızın bir sonucu olarak taslak programlarımızı askıya çıkarıyoruz. Taslak program görüşlere sunulmaya ve görüşler doğrultusunda iyileştirmeye hazır hale geldi. Kamuoyunun katkılarını, paydaşlarımızın katkılarını alacağız, ortak aklın süzgecinden geçirerek öğrencilerimizin önüne getireceğiz. 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren de sınıflarımızda öğretmenlerimiz, bu çerçevelere uygun olarak derslerini yürütecekler.” dedi. Yılmaz, “Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren 1, 5 ve 9. sınıf öğrencilerimiz, yeni hazırlanmış müfredatla eğitime başlayacaklar. Dolayısıyla bu sene ve gelecek sene ve sonraki takip eden sene de değişen müfredattan dolayı TEOG, YGS veya LYS sınavlarında herhangi bir farklılık olmayacaktır.” diye konuştu.

Bakan Yılmaz’ın açıklamalarından satır başları şöyle;

1 AY SÜREYLE HERKESTEN MÜFREDATLA İLGİLİ GÖRÜŞ ALACAĞIZ

Program geliştirme sürecinin bu aşamasında askıya çıkarıyoruz, hedefimiz ortak aklı bulmak. Bu süreç söylenmenin sona ermesini onun yerine ders kitaplarıyla ilgili söylemenin zamanıdır. Bugünden itibaren 1 ay süreyle herkesten, öğretmen, veli, eğitim konusunda sözüm görüşüm var diyen, sunmuş olduğumuz taslakları inceleyen herkesin görüş ve önerilerini bekliyoruz. Ayrıca öğretmenlerimiz, üniversitelerimiz, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarımıza yazıyla ileteceğiz.

EĞER İNCİTİCİ KELİMELER VARSA KİTAPLARDAN ÇIKARILACAK

Eğitimde demokratikleşme, çok seslilik işte budur. Kitaplarda “o kelime bizleri incitmekte” diyen çok olmuştur. O tür kelimeler bize iletilirse bunlar kitaplardan çıkarılacaktır. 53 farklı dersin taslak öğretim programı hazırlandı: Hayat Bilgisi, Matematik, Türkçe, İnsan Hakları ve Yurttaşlık, Felsefe, Tarih, Biyoloji, Coğrafya, Kimya, Matematik, Türk Kültür ve Edebiyat tarihi gibi derslerimiz vardır.

2023 HEDEFİ DİKKATE ALINARAK BU TASLAK HAZIRLANDI

Bu programa binin üzerinde arkadaşımız katıldı. Çalışmalarımıza Genel Müdürlüklerin koordinatörlügünde temsilci, öğretmen, eğitim uzmanı ve akademisyenden oluşan kişiler katıldı. Askı süreci sonrasında da paydaşlardan alınacak geri bildirimler Talim ve Terbiye Kurumu’nca değerlendirilerek son hali verilecek. Öğrencilerin üniversitelerde, çalışma hayatlarında, günlük yaşantılarında başarılı olması için gerekli bilgiler tespit edildi. Tespit ve öneriler, literatürler dikkatli bir şekilde incelendi. Dünyadaki örneklerle karşılaştırmalar yapıldı, onların tecrübelerinden faydalanıldı. 2023 hedefleri dikkate alındı, onların ışığında bu tasarı milletimizin görüşlerine açıldı.

HALKIMIZIN KATKISI BİZLER İÇİN ÖNEMLİDİR 

Herkes için iyi eğitim sağlanacağına inanıyoruz. Öğrencilerimizin edinmesi ve geliştirilmesi gereken beceriler nedir diye sorulabilir. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi, Milli Eğitim Bakanlığı, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yerli ve uluslararası yabancıların katkısıyla hazırlanmıştır. 15 başlık altında Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci Yeterlilikleri oluşturuldu. Bu yeterliliklerin pekçoğu birbirini desteklemektedir. Yenilenmiş Eğitim Öğretim programıyla çıkacağımız bu yolda tüm halkımızın katkısının bizler için önemli olduğunu vurguluyorum.

SORULAR VE CEVAPLAR…

ÖĞRENCİLERİN DERS SAYILARINI HENÜZ BELİRLEMEDİK

Efradını cami ağyarını mani yapma diye bir şey var. Bunun sınırlarını çizmek önemli. Bu çalışma halkımızın da görüşlerini aldıktan sonra bir neticeye varılacaktır. Ders sayılarıyla ilgili olarak arkadaşlarımızın çalışmaları var ancak nihai olarak belirlemedik. Yardımcı kaynaklar ve dersler konusunda öğretmenlerimize seçenekler sağlanacaktır. Ders sayılarını henüz daha belirlemedik.

DERS SAATLERİNİN AZALTILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR

Genelde çok yakınımdaki öğrenciler ders saatlerinin azaltılmasını, tatil sürelerinin uzatılmasını izliyor. Ders saatini arttırmak lazım ama gereksiz ders ve konulardan ayıklamak lazım. İşte müfredatın sağlayacağı katkı da bu olmalı diye düşünüyorum. Özetle ders saatlerinin azaltılması mümkün değil.

ASKIYA ÇIKAN DERSLERDE İNKILAP TARİHİ DE VAR

Askıya çıkan dersler arasında Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi vardır. Bu konuda da vatandaşlarımızın katkısını bekliyoruz. İlim ne söylüyorsa biz onu takip edeceğiz.

DERS KİTAPLARININ YAZIM SÜRECİ 23 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK

Bugün askıya çıkardık. 13-23 Ocak arası öğretmenelerin inceleme ve raporu var. 6 Şubat’ta sivil toplum kuruluşlarından görüş almak için son gün. 23 Şubat ders kitaplarının yazım sürecinin başlaması olacak. 10 Şubat’tan 20 Şubat’a kadar Talim ve Terbiye Kurulu’ndan onay süreci olacak.

ÖĞRENCİLERİMİZ BU 8 YETKİNLİĞİ ÖĞRENECEKTİR

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi diye bir konsept var. Biz öğrencilerimizden ne bekliyoruz? Üniversiteler öğrencilerimizden ne bekliyor? Hayat öğrencilerimizden ne bekliyor? Bütün bunları dikkate alarak öğrencilerimizin e dinmesi ve geliştirilmesi gereken beceriler nelerdir? Tanımlanmış 8 yeterlilik var. Bunlar: Anadilde iletişim, Diğer bir dilde iletişim, Temel Matematik, Dijital Yetkinlik, Öğrenmeyi Öğrenmek, Vatandaşlık ve Sivil Yetkinlik, İnisiyatif Kullanma ve Girişimcilik, Kültürel Dışavurum.

YENİ MÜFREDATTA KURBAĞANIN SİNDİRİM SİSTEMİ OLMAYACAK

Programlar netleşip, halkımızın katkıları aldıktan sonra öğretmenlerimize verilen çerçevede ders saatleri oluşturulacaktır. Herkesin bir talebi var bu konuda. Onları henüz daha gerçekleştirmedik. Bazı derslerde, ağırlıklı derslerde uluslararası gelişmiş ülkelerden daha az ders verdiğimiz kesin. Eskiden öğrencilere ne kadar çok bilgi verirseniz o kadar eğitim amacının gerçekleştirildiği düşünülüyordu. Bizim amacımız öğrenciye çok bilgi vermek değil, verilen bilginin anlamlı olmasıdır. Eskiler anlatmıştır, kurbağanın sindirim sistemi mesela. Böyle şeyler olmayacak. Öğrenci için anlamlı olacak onun hayatını geliştirmesini sağlayacağız.

ATAMA İÇİN HENÜZ BİR DAĞITIM YAPILMADI

Atamada henüz bir dağıtım yapılmadı. Herhangi bir sayı vereilmek mümkün değildir. Bunun içinde polis var hakim var. Böyle bir dağıtım yapılmadan bir şey söylemek eksik olur. Eksik bilgi vermektense biraz daha bekleyelim lütfen.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN YARDIMCI KİTABI YOKTUR

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yardımcı kitabı diye hiçbir kavram yok. Milli Eğitim Bakanlığı olarak hiçbir kitabı yardımcı kitap olarak önermiyoruz. Hiçbir öğretmenimizin de yardımcı kitabı tavsiye etmemesini istedik. Yardımcı kaynak diye bir şey bizim gündemimizde yok. Yardımcı kitap alınmasının daha doğru olacağını, belli çerçevede tutulmasını isteyenler de var. Bizim kitaplarımızda Pansilvanya atıfı vs. gibi bu yapıya ilişkin bir atıf varsa onları çıkardık.

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ