Maymun çiçeği virüsü mutasyona mı uğradı? DSÖ’den beklenen açıklama…

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri son dönemde birçok ülkede görülen maymun çiçeği virüsü ile ilgili peş peşe açıklamalar yaptı. Yetkililer virüsün nasıl bulaştığını ve mutasyona uğrayıp uğramadığını açıkladı.

Maymun çiçeği virüsü mutasyona mı uğradı? DSÖ’den beklenen açıklama…

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri son dönemde birçok ülkede görülen maymun çiçeği virüsü ile ilgili peş peşe açıklamalar yaptı. Yetkililer virüsün nasıl bulaştığını ve mutasyona uğrayıp uğramadığını açıkladı.

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüste vaka sayısı 100’ü geçti. Avrupa, Amerika ve Avustralya’da görülen ve belirtileri arasında ateş, döküntü, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği, şiddetli baş ağrısı şişmiş lenf düğümleri görülen hastalık hakkında DSÖ açıklama yaptı.

DSÖ’nün yayılan hastalıklar biriminden sorumlu yöneticisi ve epidemiyolog Maria Van Kerkhove düzenlenen bir basın toplantısında hastalığın gidişatı hakkında konuştu.

Van Kerkhove açıklamasında maymun çiçeği ile ilgili “Bu durum kontrol altına alınabilir. Biz insandan insana bulaşmasını engellemek istiyoruz. Bunu Avrupa ve Kuzey Amerika’da yapabiliriz” dedi.

yetkilileri maymun çiçeği hastalığın nasıl bulaştığını da açıkladı. Bulaşmanın gerçekten deriden deriye temas ile olduğunu belirten Van Kerkhove, “Şu ana kadar hastalık bulaşanlar bu durumu hafif atlatıyor” şeklinde konuştu.

Maymun çiçeği hastalığına dair bir görüntü…

DSÖ’nün çiçek hastalığından sorumlu yetkilisi Rosamund Lewis ise virüsün şu ana kadar herhangi bir mutasyona uğramadığının altını çizerek hastalığın gidişatı ile ilgili konuştu. Lewis, “Virüs değişmeme eğiliminde. Şu ana kadar mutasyona uğradığını gösteren bir kanıt yok. Bu gruptaki virüsler mutasyon geçirmez ve genelde oldukça sabitlerdir” dedi.

Afrika dışında çok nadir görülen bir viral enfeksiyon olan maymun çiçeği vakaları hızla artarken DSÖ genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise dünyanın Covid-19 başta olmak üzere küresel salgınlara hazırlık durumu hakkında bilgi vermişti.

Ghebreyesus, dünkü açıklamasında, son 5 yılda DSÖ’nün doğal afet ve salgın hastalık gibi 120’nin üzerinde acil duruma müdahale ettiğini belirterek, “Dünyanın salgınlara hazırlıksız olduğu ortada. Bu yüzden üye ülkeler arasında ortak çalışmaya dayalı bilgi ve teknoloji paylaşımını artırmak için geçen yıl Berlin’de Sağlık Acil Durumu Takip Birimi kurduk. Örgüt olarak üye ülkelerin mevcut salgının yanı sıra gelecek salgınlara karşı teknik, operasyonel ve lojistik anlamda daha hazırlıklı olabilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuşmuştu.

KAYNAK: turkiyegazetesi.com.tr
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ