Mali müşavirliği bıraktı hobisi ile başarıyı yakaladı

Kahramanmaraş’ta hobi olarak başladığı kokulu taş tozu üretimini geliştirerek patentini de alan eski mali müşavir Yaşar Topuz, şimdi ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor.

Mali müşavirliği bıraktı hobisi ile başarıyı yakaladı

Kahramanmaraş’ta yaşayan Yaşar Topuz, 10 yıl önce hobi olarak başladığı kokulu taş tozu üretiminde başarıyı yakalayınca şimdi ürünlerini Türkiye’ye pazarlıyor. Üretimini yaptığı kokulu taş tozunun patentini de alan Yaşar Topuz, siparişlere yetişmekte güçlük çektiğini belirterek, “Biz yaptıktan sonra şu anda Türkiye’de on binlerce insan bu işi yapmaya başladı” dedi.

Kokulu taş tozu çalışmasının göründüğü kadar basit olmadığını belirten Topuz, “Önceleri mali müşavirlik ile uğraşıyordum, 10 yıl önce hobi olarak başladığım işimde, 2008’den 2012 yılına kadar amatör olarak kendim evde ürünlerimi hobi olarak yaptım. 2012’de yaptığımız işlerin güzel olduğunu gördüm ve bir takım siparişler aldık. Şu anda büyük firmalarla çalışıyoruz ve profesyonel firma düzenine geçtik. Ama taş tozu işinde bizim bir kalitemiz var. Taş tozunu nikah şekeri üreten firmalara ilk öğreten bu işi ilk başlatan firma biziz. Çok büyük bir sektör ortaya çıktı. Şu anda yüz binleri bulan kullanım alanı var. Her sektör için talepler var, daha çok nikah şekeri, bebek şekeri ve kına malzemesi satan her şehirde firmalar var. Belki on binlerce firma bunu yapıyor, rağbet gösteriyor. Ama lisanslı patentli tek firma benim” diye konuştu.

Hayal ettiği işinin patronu oldu

Amasya’da 38 yaşındaki ev hanımı Nurten Karalı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı hibe desteği ile taksi durağı açtı, “hayal” diyen kocası dahil 10 kişiye istihdam sağladı. Evli ve 2 çocuk annesi Karalı, Amasya’da taksi durağı açma hayaliyle KOSGEB’in girişimcilik kursuna katıldı. Belgesine kavuştuktan sonra destek için başvuran Karalı, 50 bin lira hibe desteğiyle taksi durağını açtı.HAYALLE BAŞLADITaksi durağının ve taksilerin temizliği, şoförlerinin kılık kıyafetleriyle tek tek ilgilenen Karalı, hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor. Karalı, taksi durağı kurma fikrini ilk başlarda eşinin bile hayal olarak gördüğünü söyledi. Durağı kurduktan sonra eşine de şoför olarak iş verdiğini anlatan Karalı, “Amasya’da taksi eksikliği hissettim. Kadınlar da taksiye binmeye çekiniyordu ve endişeleri vardı. Bir bayan taksi durağı sahibi olursa kadınların bu çekincelerinin ortadan kalkacağını düşündüm ve karar verdim. Aldığım destekle bu durağı açtım” dedi.MÜŞTERİLERİNİN YÜZDE 90’I KADINKadın müşterilerin, patronu kadın olan ve iki kadın sürücü bulunan bir taksi durağını daha çok tercih ettiklerini ifade eden Karalı, “Bu iş genelde erkek mesleği olarak biliniyor ancak ben çok zorlanmadım” diye konuştu.

“Uçak gemisi” yapımına Yalova talip

Gülcek, Türkiye’nin, gemi sektörü olarak iyi bir konuma geldiğini, hemen her alanda gemi yapılabildiğini, bunun askeri gemileri de kapsadığını söyledi.Türkiye’de, yeni yapılan gemilerin önemli bir bölümünün Yalova’da inşa edildiğini, projeye göre her türlü deniz aracını üretebilecek durumda olduklarını belirten Gülcek, “Denizde yüzen her şeyi yapmaya talibiz.” ifadelerini kullandı.Milgem projeleri ve birçok askeri geminin, Milli Savunma Bakanlığının da desteğiyle yapıldığını hatırlatan Gülcek, “Şu anda, yapılmakta olan, uçak gemisine çok yakın gemiler yapan tersanelerimiz de var. Türkiye bu konuda iyi bir yol aldı. Milli Savunma Bakanlığı ciddi olarak bu tersaneleri destekledi, eğitimine önem verdi. Biz iddialıyız Yalova olarak, uçak gemisi yapmaya da talibiz. Buranın imkanlarıyla yapılabilecek durumda.” diye konuştu.”Askeri gemi yapıp ihraç edecek konumdayız”Gülcek, sektörün potansiyelinin artık o seviyeye ulaştığını vurgulayarak, “Bunu bir tek bizim ülkemiz olarak düşünmemek lazım. Biz başka ülkelere de askeri gemi yapıp ihraç edecek konumdayız. İhraç da ediliyor, yapılıyor da zaten şu anda. Yeter ki pazarlar bulunabilsin, pazarlanabilsin. Artık Türkiye kendisini ispat etmiş durumda.” değerlendirmesinde bulundu.Uçak gemisi geliyor”Yan sanayide markalar oluşması lazım”Sektörün bugün, Norveç, İzlanda, Danimarka ve İngiltere gibi bu alanda dünyanın bir numaralı ülkelerine iş yaptığına dikkati çeken Gülcek, en büyük eksilerinin ise yeterli güce henüz erişemeyen yan sanayi olduğunu belirtti.Gülcek, Türkiye’nin bu konuda mesafe katetmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:”Yan sanayinde markalar oluşması lazım. Bir şekilde yan sanayinin desteklenmesi lazım. Yan sanayi ürünlerimizi de yurt dışına pazarlayabilmemiz lazım. Bu konuda biraz geriyiz. Buna önem vermemiz gerekiyor açıkçası. Çünkü yan sanayi aynı zamanda bizim de reklamımızı yapmış olacak. Bir tek burada kullanmak olarak düşünmeyin bunu, dünyanın her yerine ürünleri sattıkları zaman, Türkiye’nin adı daha fazla duyulmaya başlayacak. Kendi kendine Türkiye gemi sanayisinin reklamını yapmış olacağız. Vücudun organları gibi biri olmazsa zaten diğeri olmaz.”Uçak gemisi yapacağızCumhurbaşkanı Erdoğan, Tuzla’da Kınalıada Korveti (4. Milgem) Denize İndirme ve İstanbul Fırkateyni (5. Milgem) İnşa Başlangıç Töreni’ndeki konuşmasında, “İnşallah biz, uçak gemimizi de yapacağız. Bunda da kararlıyız, hiçbir endişe taşımıyorum.” ifadesini kullanmıştı.

‘Hayal’ diyen kocasına açtığı taksi durağında iş verdi

Evli ve 2 çocuk annesi Karalı, Amasya’da taksi durağı açma hayaliyle KOSGEB’in girişimcilik kursuna katıldı. Belgesine kavuştuktan sonra KOSGEB’e başvuran Karalı, 50 bin lira hibe desteğiyle taksi durağını açtı. Taksi durağının ve taksilerin temizliği, şoförlerinin kılık kıyafetleriyle tek tek ilgilenen Karalı, hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.Taksi durağında 2’si kadın 10 kişiye iş veren Karalı, erkek mesleği olarak bilenen taksiciliğin kadın patronu olarak dikkati çekiyor.Karalı yaptığı açıklamada, taksi durağı kurma fikrini ilk başlarda eşinin bile hayal olarak gördüğünü söyledi. Durağı kurduktan sonra eşine de şoför olarak iş verdiğini anlatan Karalı, “Amasya küçük bir şehir olduğu için taksi kültürü pek gelişmemişti ve ben bu alanda bir eksiklik hissettim. Kadınlar da taksiye binmeye çekiniyordu ve endişeleri vardı. Bir bayan taksi durağı sahibi olursa kadınların bu çekincelerinin ortadan kalkacağını düşündüm ve karar verdim. KOSGEB desteğiyle bu durağı açtım” dedi.Müşterilerinin yüzde 90’ı kadınKadın müşterilerin, patronu kadın olan ve iki kadın sürücü bulunan bir taksi durağını daha çok tercih ettiklerini ifade eden Karalı, şu ifadeleri kullandı:”İşlerimin bu kadar güzel olacağını hiç beklemiyordum açıkçası ancak şu an işlerim çok güzel. Müşterilerimize cevap vermekte zorlanıyoruz. Bu iş genelde erkek mesleği olarak biliniyor ancak ben çok zorlanmadım. Bence bir işin kadını, erkeği olmuyor. Kadınlardan çok güzel tepkiler alıyorum. Para kazanmaya ve para kazandırmaya başladım. Bu çok güzel bir duygu. Kesinlikle her kadın kendi işini yapmalı ve bütün kadınların, yapacakları işi çok güzel yapacaklarına inanıyorum.”Karalı, KOSGEB’in kadın girişimcilere çok büyük katkılar sağladığına işaret ederek, “Ben bu işi yapmak için yola çıktığımda herkes bana ‘hayal kuruyorsun’ dedi. Ancak KOSGEB bana cesaret verdi. KOSGEB ile yola çıkarsam başaracağımı düşündüm. Evet ben bu işe hayal kurarak başladım ancak hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz çok zor değil” dedi. Amasya’da örnek bir işletmeci olarak gösteriliyorKOSGEB Amasya Müdürü Bayram Ali Kukuş ise Karalı’nın taksi durağının Amasya’da örnek gösterilen bir işletme olduğunu söyledi.Karalı’nın taksi durağını açmak için KOSGEB’e başvuruya geldiğinde kurum çalışanları olarak şaşırdıklarını anlatan Kukuş, şunları kaydetti:”Bir kadın girişimcinin taksi durağı açmasına ilk başta şaşırdık daha sonra sevindik. Bu işletmenin kurulmasından sonra şunu anladık; kadın girişimcilerin istediklerinde başaramayacakları hiç bir şey yok. Ben hayalleri olan ev hanımlarına KOSGEB’e başvurarak hayallerini gerçekleştirme önerisinde bulunuyorum. Nurten hanım bunu başardı ve Amasya’da örnek bir işletmeci olarak gösteriliyor.”Hem huzuru hem de parayı bulduİnşaatta ameleydi patron olduEşiyle fazla vakit geçirmek için çikolata imalathanesi kurdu

İnşaatta ameleydi patron oldu

Küçük yaşlardan beri inşaatlarda amele olarak çalışan 37 yaşındaki Sevgi, 6-7 yıl önce çalışmak için gittiği İzmir’de başka iş bulamayınca inşaatlarda amelelik yapmaya devam etti. Sevgi, inşaatta uzun süre üretimini yakından takip ettiği beton parke ve bodur oluk tesisi kurmak için memleketi Siirt’e döndü. Yeterli imkanı olmayan Sevgi, devletin hibe desteği verdiğini duyunca Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Siirt İl Müdürlüğüne başvurdu. İş planı kabul edilen Sevgi, girişimcilik eğitiminin ardından İzmir’deki beton parke ve bodur oluk üretim tesisinin bir benzerini kendi memleketinde kurdu. Kısa sürede kendini piyasaya kabul ettirince kaymakamlık, belediye ve müteahhitlerden sipariş almaya başladı.Kendi tesisinde bir işçi gibi çalışıyorGünlük 400 metrekare parke taşı üretimi yapılan tesisin Siirt’te bir model olduğunu belirten Sevgi, “Daha önce inşaatlarda işçi olarak çalışıyordum. İş kurmaya karar verdim ve bu parke üretimi de bir ihtiyaç olduğu için bu işe girdim. Bunun için de KOSGEB desteğiyle bu tesisi kurdum, şimdi siparişlere yetişemiyorum. Önümüzdeki dönemde işimi geliştirmeyi planlıyorum” dedi.Ürettiği parke taşlarını genellikle bölgedeki kaymakamlık, belediye ve müteahhitlere sattığını aktaran Sevgi, bahçe dizaynı için de kullanılan beton parke ve bodur oluklara rağbet olduğunu söyledi. Sevgi, “Daha önce inşaatlarda çalıştığım için 2007 ile 2008 yıllarından buyana bu üretimi takıp ediyordum. Şuan bir işçi gibi de çalışıyorum. İzmir’de gurbette işçi olarak çalıştıktan sonra döndüğüm memleketime bu yatırımı kurdum” dedi.KOSGEB 150 bin lira destek çıktıKOSGEB Siirt İl Müdürü Ömer Erkılıç, kurumun Proje Uzmanı Utku Arslan ile birlikte üretim yapılan tesisi inceledi. Erkılıç, Siirt’te böyle bir iş koluna ihtiyaç duyulduğu için girişimciye destek olduklarını belirterek, “Girişimcimiz iş fikriyle bize başvurdu. Siirt’te bu noktada pazar açığı vardı, üretilmiyordu. Genellikle il dışından gelen parke imalatı için bize başvurdu, biz de girişimcilik eğitimine dahil ettiğimiz Seyithan Sevgi’ye makine ekipman desteği olarak 50 bin lira hibe 100 bin lira faizsiz kredi desteği verdik. 4 kişiyi istihdam ediyor, ihtiyaç halinde işlerini çift vardiya çıkartarak istihdam sayısını da 10 ile 12’ye çıkarmayı hedefliyor” diye konuştu.Milyonlara 7 müjde yoldaDünyanın en iyi Waffle’ı Türkiye’denHibe desteğiyle atölyeden fabrikayaGirişimcilere ‘imece’ usulü hibe desteği

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ