Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? Günlük magnezyum ihtiyacını karşılayan besinler…

Magnezyum, vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerden bir tanesi olup, eksikliği durumunda bazı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Magnezyum eksikliği özellikle kas-kemik ağrılarına, yorgunluk ve enerji düşüklüğüne neden olduğu için kişilerin huzursuz olmalarına neden olmaktadır. İşte magnezyum eksikliğinin meydana getirdiği rahatsızlıklar ve magnezyum içeren besinler

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? Günlük magnezyum ihtiyacını karşılayan besinler…

Magnezyum, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu 11 hayati mineralden bir tanesidir. Magnezyumun asıl kaynağı toprak ve sudur. Doğal olarak vücuda magnezyum alabilmek için topraktan gelen gıdaların tüketilmesi gerekir. Sudan da magnezyum ihtiyacı karşılandığı için bol bol su içilmesi tavsiye edilir. Kemik ve kas sisteminin oluşmasında büyük bir etkiye sahip olan magnezyum minerali, eksikliği durumunda bir takım sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olur. Özellikle hamile bireylerin magnezyum ihtiyacı daha fazladır. Anne karnındaki bebek anneden aldığı vitamin ve minerallerle beslendiği için annenin normalden daha fazla magnezyum zengini besinler alması gerekir. Dengeli ve sağlıklı beslenen bireylerin magnezyum eksikliği pek fazla görülmez, görülürse de bu, topraktaki magnezyum miktarının azalmasından kaynaklıdır. 

Vücudun ihtiyacı olduğu kadar magnezyum alması durumunda kas ve kemik gelişimine katkıda bulunarak daha sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır Vücudun doğal dengesini sağlayan magnezyum kalsiyumla birlikte çalıştığı için kalp kaslarının kasılıp gevşemesini dengelemektedir. Kalsiyum kasılmayı, magnezyum gevşemeyi sağladığı için kalp yetmezliği hastalıklarına karşı etkili bir mineraldir. 

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ 

Magnezyum eksikliği, en çok kas ve kemik sistemini etkilemektedir. Eksikliği durumunda birçok rahatsızlık görülmektedir. Son yıllarda magnezyum eksikliği artış görülmektedir. Bunun nedeni insanların daha çok işlenmiş ve ambalajlı ürünler tüketerek öğünlerini geçiştirmesinden kaynaklıdır. Daha sağlıklı ve topraktan gelen gıdaların tüketilmesi magnezyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Su tüketiminin azalması, tüketilen suların filtreleme yöntemi kullanılarak arındırılması sudaki magnezyum değerini düşürmektedir. Yeme içme alışkanlıklarına dikkat edilerek magnezyum ihtiyacının karşılanması sağlanabilir. Aksi durumda bazı sağlık sorunları meydana gelecektir. Magnezyum eksikliğine bağlı yaşanan rahatsızlıklar şöyledir:

Kas ağrıları ve kasılmaları
Yüksek kolesterol, şeker, tansiyon
Migren
Uyuşma
Konsantrasyon kaybı ve dikkat dağınıklığı
Yorgunluk ve düşük enerji
Halsizlik
Mide ve bağırsak krampları
Tahammülsüzlük ve aşırı sinir
Baş dönemsi
Kalitesiz uyku 

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ

En önemli nedeni sağlıksız beslenmektir. Bazen sağlıklı beslenilse dahi yeterli miktarda magnezyum ihtiyacı vücudumuza alınmamaktadır. Bunun nedeni tarım ilaçlarının ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlamasıdır. Tarım ilaçları, en sağlıklı sebze ve meyvelerin dahi besin değerlerini öldürerek daha az yararlı hale getirmektedir. Bunun dışında her geçen yılda yemek kültürümüzün değişerek hazır gıdalara olan talepten kaynaklıdır. Hazır gıdalar, vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılamayarak sadece o an için tokluk hissi vermektedir. Bunun da sağlığa çok da bir katkısı bulunmamaktadır. Daha organik ve sağlıklı besinler tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum ihtiyacının karşılanmaya çalışılması tavsiye edilmektedir.

ZENGİN MAGNEZYUM İÇEREN BESİNLER

Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamak için doktora gitmeden önce doğanın insanlara sunduğu zenginliklerden istifade edilmektedir. İlk olarak yeme içme alışkanlıklarının değiştirilerek daha sağlıklı öğünlere yer verilmelidir ve özellikle tüketilmesi tavsiye edilen gıdaların bol bol yenmesi gerekmektedir. Magnezyum zengini gıdalar şöyledir:

Ispanak
Marul
Roka
Kıvırcık
Semiz otu
Soğan
Avokado
Brokoli
Kereviz
Domates
Kuzu kulağı
Kabak ve ay çekirdeği
Badem, ceviz, fındık
Bitter çikolata
Somon ve sardalya gibi yağlı balıklar
Hindistan cevizi

Bu gıdaların dahi yetersiz kalması ve buna bağlı olarak magnezyum eksikliğinden kaynaklı belirtiler görülüyorsa doktora giderek ilaç ve vitamin takviyesi ile magnezyum ihtiyacı karşılanmaya çalışılmalıdır. Hamilelerin ve kanser tedavisi gören kişilerin kemoterapide kullandıkları ilaçlardan kaynaklı olarak magnezyum ihtiyaçları daha fazladır. Bu kişilerin muhakkak magnezyum takviyesi alması gerekir. 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ