Kulağına giren sinek hayatını kararttı

Sivas’ta kulağına sinek giren öğretmen Sedat Bayiskit sineği çıkartmak için gittiği hastane acilinde, zarı delik kulağına alkol dökülünce başına gelmeyen kalmadı. 120 desibelin altındaki sesleri duymayan Bayiskit, ayrıca baş dönmesi ve denge kaybı gibi sorunlarla da mücadele ediyor.

Kulağına giren sinek hayatını kararttı

Kulağına giren sineği çıkartmak isteyen Sedat Bayiskit (29) isimli beden eğitimi öğretmeni, iddiasına göre zarı delik kulağına alkol dökülünce sağır oldu. Bayiskit işitme kaybının yanında birçok sağlık sorununu da beraberinde yaşadı. Müdahale edilen kulağı 120 desibelin altındaki sesleri duymayan Bayiskit, denge kaybı ve baş dönmesi gibi sorunlarla da mücadele etmek zorunda kaldı.

Doktoru suçladı

Yaşadığı olayı elindeki sağlık raporları ve diğer hastane kayıtlarına dayanarak anlatan Bayiskit,”Bundan 1.5 yıl önce kulağıma bir sinek girdi. Benim daha önceden iki kulak zarım da delikti. Yürüyerek Sivas Numune Hastanesi aciline geldik. Burada ki doktor S.Ö’ye durumu anlattım. Doktor önce eline bir cımbız aldı. Sineği gördüğünü söyleyip bir türlü alamayınca ‘bunu öldürmemiz gerekiyor’ diyor. Hareket ettiğini söylüyor. Kulak zarımın delik olduğunu söylememe rağmen benden izin almadan kulağıma alkol enjekte ediyor. Alkolü kulağıma boşaltınca birden bende baş dönmesi başladı. Müthiş bir kusma oluyor. Ardından bilincim gidiyor. Bu sırada kulağımdaki sinek daha ileriye gitmiş. Kulak Burun Boğaz uzmanı çağrılıyor. Ameliyatla kulağımdaki sinek çıkartılıyor. Ancak o günden bu yana baş dönmesi hiç düzelmedi. Yürüyemiyordum. Tedavi gördükten sonra yürümeye başladım. Kulağım 120 desibelin altındaki sesleri duymuyor. Yüzde 41 engelli raporu verildi” dedi.

Panik atak hastalığının çaresi psikiyatride

Panik atak hastaları, yaşadıkları sorunları genelde fizyolojik sanarken, bir çok kez kalp damar, nöroloji veya beyin cerrahisi uzmanlarına giderek tedavi oluyor. Hastalar, 3-4 denemenin ardından son olarak psikiyatriste gidiyor.Psikiyatri Uzmanı Dr. Haluk Aksu, panik atak hastalarının yaşadıkları sorunları fizyolojik sanarak buna yönelik tedavi arayışında olduklarını söyledi. Panik atak hastalığının belirtilerinin, ilk etapta yaşamı tehdit eden başka hastalıkları akla getirdiğini kaydeden Aksu, “Panik atak hastalarının genellikle 3-4 kez kardiyoloğa gittikten sonra bize başvuruyor. 30 yaşın altındaki hastalar bile panik atak geçirirken öncelikle acil servislere veya kardiyologlara başvurabiliyor” dedi.”Hayatı olumsuz etkiliyor”Panik atak hastalığının yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Dr. Haluk Aksu, “Panik atak hastalığının belirtileri, ilk etapta yaşamı tehdit eden başka hastalıkları akla getiriyor. Bu durum hastaların korkusunu daha da büyütüyor. Panik atak çarpıntı, nefes darlığı, terleme başta olmak üzere aklını kaçırma korkusu, bulantı, karın ağrısı, göğüs bölgesinde sıkışma tarzı ağrı, düşüp bayılacakmış hissi, ölüm korkusu, çevrenin değişiyormuş gibi algılanması gibi belirtilerle karşımıza çıkıyor. Bu duyguları yaşayan kişi ‘aklımı kaçırır mıyım’, ‘tuhaf bir şey yapar mıyım’ gibi birçok farklı korkular yaşamaya başlar. Bu da korkuyu daha da büyütür” dedi.”Doktor bile ikna edemiyor”Psikiyatri Uzmanı Dr. Haluk Aksu şunları kaydetti:”Kişi göğüs ağrısı eşliğinde sol tarafında da uyuşma hissettiğinde hasta ‘eyvah kalp krizi geçiriyorum’ diyerek hemen kardiyoloğa ya da en yakın hastanenin acil servisine gidiyor. İşin en ilginç yanı, panik atak hastaları en son bize, yani psikiyatristlere gelirler. Hatta çoğu bize gelene kadar da 4-5 tane kardiyolog dolaşmış oluyor. Ya da ‘ben felç oluyorum’ diyerek nöroloğa koşuyor. Sık nefes alınca başı dönüyor ve ‘Vertigo olabilirim’ diye düşünüyor. Doktor ‘bir şeyin yok’ dediğinde de kişi tatmin olmuyor. Çünkü insanlar ruhsal rahatsızlıkları çok zor kabullenirler. O yüzden bir sıkıntı olduğunda onun psikolojik değil fiziki bir rahatsızlık olduğunu düşünürler. Oysa bu tür hastaların mutlaka psikiyatriste yönlendirilmesi gerekiyor. Kişi psikiyatriste gitmediği için de hastalığın belirtilerini tam olarak tanımıyor. Aynı belirtileri yaşadığında tekrar tekrar doktora gidebiliyor. Bu nedenle kişi evinden çıkmıyor ve sorun daha da derinleşiyor. Hasta mutlaka psikiyatriste gitmelidir. Bazen kan şekeri düşüklüğü, bir takım kalp hastalıkları, kullanılan ilaçlar, troid hastalıkları gibi psikolojik temelli olmayan, fiziki rahatsızlıklar da panik atağa neden olabiliyor. Hasta doğrudan bize gelse bile fiziki bir hastalığı olup olmadığını tespit etmek için tıbbi muayeneden geçiriyoruz. Panik atak tanısı konulduktan sonra psikiyatrist ile terapi ve gerekirse ilaç tedavisi uyguluyoruz.”

Bu kozmetik ürünlerini almayın

Sağlık Bakanlığınca, bu yılın ilk üç ayında yapılan kozmetik denetimlerinde 759 üründen 310’u “teknik düzenlemeye aykırı”, 12’si “güvensiz” bulundu ve 543 bin 947 lira ceza uygulandı.Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan alınan bilgiye göre, kozmetik ve tıbbi cihazların piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri kapsamında, ocak-şubat-mart aylarında gerçekleştirilen denetimlerde, çeşitli firmalar tarafından piyasaya arz edilen “teknik düzenlemeye aykırı” ve “güvensiz” olduğu tespit edilen ürünler için ilgili firmalara idari yaptırımlar uygulandı.Uygunsuz ürünlere ceza yağdıGerçekleştirilen denetimlerde 759 ürün mercek altına alındı. Bu ürünlerden 310’u teknik düzenlemeye aykırı, 12’si ise güvensiz ürün olarak tespit edildi. Bu ürünler nedeniyle firmalara 543 bin 947 lira ceza uygulandı.Denetimlerde, bazı ürünler de “uygunsuz” bulundu. Bu ürünler arasında kil maskesi, göz şampuanı, kına seti, ıslak havlu, ayak kremi ve bazı şampuanlar yer aldı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ