Konut kredisi faizlerinde yeni hamle bekleniyor

Konut kredilerindeki faiz oranın yüzde 1’den yüzde 0.90 düzeyine kadar çekilmesi beklentileri karşılamadı. Emlakçılar, faizin TOKİ’nin kendi konutlarına uyguladığı yüzde 0.70 seviyelerine kadar inmesi gerektiği görüşünde.

Konut kredisi faizlerinde yeni hamle bekleniyor

Birçok banka geçen hafta konut kredi faiz oranlarını çeşitli vadelerde aylık yüzde 1’in altına düşürmesine rağmen beklentilerin karşılanmaması piyasalarda ikinci indirimi gündeme getirdi. Emlak Konut ile GYODER’in Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası ekonominin çarklarının dönmesi ve inşaat sektörünün canlılığını koruması amacıyla başlattığı seferberliğin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bankalara, konut kredilerinde yıllık faiz oranlarını yüzde 9’a doğru çekmeleri çağrısı yapmış, ardından Başbakan Binali Yıldırım da konut kredilerinde faizi düşürmek için çalışmalara başladıklarını duyurmuştu.

YILLIK FAİZ HÂLÂ YÜZDE 1.5

Söz konusu çağrılara destek veren bankalar, geçen haftadan başlayarak en düşüğü yüzde 0.80 olmak üzere konut kredisi faiz oranlarını çeşitli vadelerde yüzde 1’in altına çekti. Kampanyalar öncesi yüzde 1.10’un üzerinde seyreden konut kredi faiz oranları, bankaların geçen hafta yaptığı indirimlerle 0-24 ay vadelerde ortalama yüzde 0.90’a, 25-60 ay vadelerde yüzde 0.96’ya ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0.98’e çekildi. Uzmanlar, faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşmesine karşın konut kredilerinin ağırlıkla 5-10 yıllık vadelerde kullanıldığı göz önüne alındığında yıllık faiz oranlarının hala yüzde 11.5’in üzerinde seyrettiğine dikkati çekiyor.

BANKALAR DESTEK BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısında belirttiği yüzde 9’a doğru çekilmesi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben’in konut kredilerindeki faiz indirimlerinin bir başlangıç olduğunu, arkasının geleceğini belirtmesi ve konut kredilerinde uzun vadeli kullanımın yaygın olması piyasalarda faizlerin daha da aşağıya çekileceği beklentisi oluşturdu.

Bankacılık analistleri ise konut kredi faizlerinin düşmesinin kar marjları üzerinde baskı oluşturduğuna dikkati çekerek, Türkiye’deki tasarruf açığı nedeniyle mevduatın kısıtlı kaldığını, bankaların mevduat konusunda rekabetçi oran vermekte zorlandığını belirtti. Bankaların mevduat için rekabet etmesinin maliyetlerini yükselttiğine işaret eden analistler, bunu aşmanın yolunun bankaların kaynak maliyetini rahatlatmaktan geçtiğini ifade etti. Analistler “Merkez Bankasının zorunlu karşılıkları düşürmeye başlaması bankaların kaynak maliyetini gözeten bir karardı. Bu yönde yeni adımlar atılabilir. Alternatif olarak, Merkez Bankası, bankalara konut kredileri için ayrı bir fonlama gerçekleştirebilir ya da BDDK’nın uygulamaya alacağı diğer makroihtiyati yöntemlerle konut kredilerindeki maliyet unsuru risk parametreleri, Basel kriterleriyle ters düşmeyecek şekilde bankaları rahatlatıcı şekilde kullanılabilir” görüşünü dile getirdi.

Faiz yüzde 0.70’e çekilmeli

Birçok bankanın konuk kredisi faiz oranlarını yüzde 1 düzeyinden yüzde 0.90 sevilerine kadar çekmesiyle konut satışlarının canlanması beklenirken, Manisa Emlakçılar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, faiz oranlarındaki düşünün yeterli olmadığını savundu. Konut faiz oranlarının daha aşağı seviyeye kadar çekilmesinden yana olduklarını dile getiren Akyüz “Şu an yapılan düşüş, cansız olan konut piyasasına hareketlilik getirir. Ancak, daha çok hareketlilik istiyor ve her vatandaşımızın bir ev sahibi olmasını düşünüyorsak faiz oranlarının yüzde 0.90 seviyelerinden daha aşağı seviyeye inmesinden yanayız. Örneğin TOKİ kendi konutları için vatandaşlara yüzde 0.70- 0.75 seviyelerinde faiz oranları uyguluyor.  Bankaların da faiz oranlarını yüzde 0.70’e kadar çekmemesine bir sebep göremiyorum” dedi.

10 KONUTTAN 6’SI SİGORTASIZ

Türkiye’deki 17 milyon 661 bin 690 konuttan sadece yüzde 42.10’u olan 7 milyon 430 bin 478 konutun  Zorunlu Deprem Sigortası bulunuyor. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), konutları depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alıyor. DASK verilerine göre  6 milyon 14 bin 550 konutun yer aldığı Marmara’da yüzde 51.80’lik oranla 3 milyon 114 bin 773 konut zorunlu deprem sigortası yaptırdı. Marmara Bölgesi’ni yüzde 41.40 ile İç Anadolu, yüzde 39.30 ile Ege, yüzde 35.90 ile Akdeniz, yüzde 34.10 ile Karadeniz, yüzde 31.30 ile Doğu Anadolu ve yüzde 29 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi izledi.

DOĞU BEKLİYOR

DASK ile teminat altına alınan konutların illere göre dağılımına bakıldığında, 3.6 milyon konutun yer aldığı İstanbul, 1.9 milyon sigortalı konut sayısıyla ilk sırada yer alıyor. İstanbul’u Bursa, Kocaeli ve Tekirdağ takip ediyor. Sigortalılık oranlarına bakıldığında da yüzde 69.30 oran ile Yalova dikkat çekiyor. Yalova’yı yüzde 64.10 ile Tekirdağ, yüzde 62 ile Sakarya, yüzde 55.20 ile Çanakkale izliyor. Sigortalı konut sayısında ilk sırada yer alan İstanbul’daki sigortalılık oranı ise yüzde 52. Erzincan ve Van gibi büyük depremlerin yaşandığı illerin bulunduğu Doğu illeri sigortalı konut sayısı açısından son sırada bulunuyor.

YETERLİ DEĞİL

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı ise bugün yürürlükteki poliçenin 7.4 milyonu geçtiğini ifade ederek “Bu da ortalama her 10 evden 4’ünde zorunlu deprem sigortası bulunduğu anlamına geliyor. Söz konusu rakamlar, bir gelişme olduğunu çok net gösterse de maalesef yeterli seviyede değil. Halihazırda 7.4 milyon civarındaki zorunlu deprem sigortası teminatını 10 milyona çıkarma hedefimiz bulunuyor” dedi.

KAYNAK : http://mobil.star.com.tr/mobildetay.asp?Newsid=1134129

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ