Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? 2022-2023 kış lastiği zorunluluğu hangi araçları kapsıyor?

Kış lastiği uygulaması, kış mevsime girmeye sayılı günler kala gündeme geldi. Can ve mal kaybını önlemek amacıyla uygulanan kış lastiği zorunluluğu, belirlenen tarihlerde takılı olmadığı durumlarda ceza kesilmesine neden oluyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği takılmasını, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuyor. Peki, kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? İşte detaylar.

Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? 2022-2023 kış lastiği zorunluluğu hangi araçları kapsıyor?

Kış lastiği uygulamasının ne zaman başlayacağına dair araştırmalar araç sahipleri tarafından takip ediliyor. Sürüş güvenliği nedeniyle İçişleri Bakanlığı denetimlerine tabi tutulan kış lastiği, özellikle ağır vasıtalarda takılmaması halinde ciddi yaptırımlarla karşılaşabilmektedir. Bu sebeple mevsimsel olarak lastik değiştirmek zorunda olan sürücüler, kış lastiği ne zaman değiştirilir sorusuna cevap arıyor. Peki, kış lastiği zorunluluğu hangi araçları kapsıyor? İşte detaylar.

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Şehirlerarası yolcu ve yük taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu  her yıl 1 Aralık’ta başlıyor. Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar ise her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde zorunlu olarak kış lastiği kullanmaktadır.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU HANGİ ARAÇLARI KAPSIYOR?

Resmi Gazete’de kış lastiği zorunluluğuna dair, “Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur” ifadeleri yer almaktadır.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

KAR LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI NE KADAR?

Zorunluluk kapsamında uygulamaya uymayan araç sahiplerine 1152 TL’lik ceza kesilmektedir.

HUSUSİ ARAÇLARDA KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?

Yasaya göre uygulama “hususi” değil, “ticari” araçlarda zorunludur. Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem arz etmekte.

KIŞ LASTİĞİNİN FAYDALARI NELER?

  • Islak zeminde aracın kayma riskini azaltır.
  • Kış koşullarında karlı buzlu yollarda kış lastikleri daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlar.
  • Bir araçta kazaya sebebiyet veren unsurların başında lastik gelir. Kullanılan lastiklerin de mevsime uygun olması gerekir.

Peki, kış lastiklerinin önemi ne? 

Islak bir zeminde lastik üzerindeki olukların lastiğin temas yüzeyindeki suyu yeterince tahliye edememesine suda kızaklama (aquaplanning) adı verilir. Tehlikeli olan suda kızaklama aracın kontrolünün kaybolmasına ve kazalara sebebiyer verebilir. Havanın soğuk olduğu kış koşullarında kış lastikleri söz konusu suda kızaklama ihtimaline karşı daha koruyucu olacaktır.

KIŞ LASTİĞİ NASIL SEÇİLİR?

  • İyi bir fren performansı ve kararlılık için 4 tekerlekte de kış lastiği şarttır. (Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt)
  • Seçilen kış lastiğinin üzerinde mutlaka ‘kış lastiği (içinde kar tanesi deseni olan üç zirveli dağ)’ işaretinin olması gerekir.
  • Araç üreticisinin önerdiği kış lastiği markası ve tipi; ölçü, yük sınıfı ve hız sınıfına uygun olmalıdır.
  • Aracın tüm kış lastiği olması gerekir. Çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir.

KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

  • Üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiklerin kullanılması gerekli.
  • İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirleniyor.
  • Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçiyor
  • Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1’er ay artırabiliyor.
  • Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor.
  • Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin, ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunlu.
  • Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliğinin 4, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliğinin 1,6 milimetreden az olmaması gerekiyor. Denetimlerde diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülüyor.

KIŞ LASTİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Kış lastiğini diğer lastiklerden ayıran en büyük farklılık, lastik dişlerinin derinliği ve desenidir. Kış lastiklerinde daha derin ve daha çatallı bir lastik deseni bulunmaktadır. Ayrıca Lastiğin üzerinde çamur ve kar anlamına gelen M/S(mud/snow) ibaresi veya kar sembolü bulunur.

4X4 ARAÇLARDA KIŞ LASTİĞİNE GEREK VAR MI?

Motor gücünün yüksek olması veya 4×4 olması yol tutuşuna doğrudan etki etmemektedir. Kış lastiği kullanımı ölçüt olmaktadır. Dolayısıyla aracınıza gerektiği anlarda kış lastiği taktırmalısınız.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ