Kırmızı ve yeşil reçeteli ilaçlar haftaya elektronik reçetede

Uyuşturucu ve psikotrop maddeler içeren ilaçların elektronik ortamda yazılmasını zorunlu kılan sistem 17 Mart’tan itibaren Türkiye genelinde hayata geçecek. İlk olarak geçen yıl Aralık’ta Çorum’da pilot uygulaması başlatılan ve test aşaması tamamlanan uyuşturucu ve psikotrop madde içeren ilaçların elektronik reçeteye aktarılması her yerde zorunlu olacak.

Kırmızı ve yeşil reçeteli ilaçlar haftaya elektronik reçetede

Uyuşturucu ve psikotrop madde içeren ilaçların yer aldığı kırmızı ve yeşil renkli reçeteler, 17 Mart’tan itibaren Türkiye genelinde elektronik ortamda kayıt altına alınmaya başlanacak. Kırmızı ve yeşil reçetelerin elektronik ortamda yazılmasına, takibine ve kontrolüne imkan sağlayan renkli reçete sistemine ait test işlemleri tamamlandı.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca, ilk olarak geçen yıl Aralık’ta Çorum’da pilot uygulaması başlatılan ve test aşaması üç ayda tamamlanan uyuşturucu ve psikotrop madde içeren ilaçların elektronik ortamda yazılması, 17 Mart 2017 itibariyle Türkiye genelinde zorunlu olacak.Bu tarihten itibaren “Renkli Reçete” sistemi üzerinden uyuşturucu madde ve psikotrop madde içeren ilaçlar için elektronik reçete düzenlenmesi gerekecek. Kağıt ortamında ve elle yazılan renkli reçetelerin, takibi ve kontrolü, basımı ve muhafazasında yaşanan sorunlar da renkli reçetelerin elektronik ortama aktarılması ve Türkiye genelinde uygulanmaya başlaması ile ortadan kalkacak.

Uyuşturucu maddelerin yer aldığı reçeteler değişiyor

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz, yaptığı açıklamada, elektronik reçeteye geçeli 3,5 yıl olduğunu ancak kırmızı ve renkli reçetelerin hala kağıt ortamında yazıldığını söyledi. Suistimale uğrayabilecek ürünler olduğu için bunların takibi ve kontrolünün zor olduğunu ifade eden Gürsöz, bu reçetelerin basımında, dağıtımında ve muhafazasında sorunlar yaşandığını söyledi.Gürsöz, reçete nüshalarının da kullanıldıktan sonra eczacılar tarafından saklanması gerektiğini dile getirerek, “İstismara açık reçeteler çalınabilir, kaybolabilir. Dolayısıyla, bizim bunları çok sıkı kontrol altında tutmamız gerekiyordu. Türkiye’nin dört bir tarafına dağıtıyorduk adeta darphanede para basıp dağıtılması gibi kıymetli belgeler. Gözümüz gibi bakıyorduk çok da tedirgin oluyorduk. Sayın Bakanımızın talimatıyla bunu aşacak bir formül geliştirdik.” diye konuştu.Bitkisel ilaçlar reçeteye giriyor Aylık bazda takip edilecekYıllık 10 binden fazla renkli reçetenin yazıldığını ifade eden Gürsoz, elektronik ortama geçildikten sonra bunların daha sıkı takip edileceğini, hangi ilde ne kadar renkli reçete uygulanabildiğini ve kimin ne kadar yazdığını da görebileceklerini söyledi. Gürsöz, elektronik reçetelerin aylık bazda analizlerini de yaptıklarını belirterek, aylık 35 milyon reçeteyi farklı parametrelerle analiz ettiklerini, bunun büyük bir veri hazinesi olduğunu ve Türkiye’de ilaç kullanım haritasını görme imkanı sağlayacağını kaydetti.Gürsöz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da katılımıyla Çorum’da tanıtım toplantısı yapmayı planladıklarını belirterek, “Bakanımızın, düğmeye basıp 81 ilde bunun kullanımına girmesini sağlamak istiyoruz. Bütün hekimlerimiz, eczacılarımız için yeni rahat ve konforlu bir dönem başlayacak. Elektronik Renkli Reçeteler, yeni yılda tüm Türkiye’de hayata geçmiş olacak.” dedi.

Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planında yer alıyor

Uyuşturucu etkisi olan ilaçlara takip sistemi kurulması ve “Elektronik Renkli Reçete Sistemi” 2016-2018 arasını kapsayan Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Planında yer alan önlemlerden biriydi. Elektronik Renkli Reçete Sistemi’nin 81 ilde devreye girmesiyle coğrafi bilgi sistemi üzerinden anlık bir şekilde hangi ilde hangi ilacın ne kadar reçete edildiği görülebilecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talimatı üzerine alınan kararla uyuşturucu içeren ilaçların satışının kontrolü sağlanırken eczacıların özellikle renkli reçete nüshalarının muhafazası sırasında yaşadıkları çalınma ve kaybolma sıkıntılarının da önüne geçilecek.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ