Kırmızı eti salatayla tüketin

Sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içeriğindeki demirin vücutta emilimini arttırıyor. Bu nedenle beslenme uzmanları, etin yanında bol limonlu salata yemeyi öneriyor.

Kırmızı eti salatayla tüketin

Sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içeriğindeki demirin vücutta emilimini arttırıyor. Bu nedenle beslenme uzmanları, etin yanında bol limonlu salata yemeyi öneriyor.

Dolmalar, kızartmalar, hamur işi tatlılar… Birbirinden lezzetli ikramlar bayramlarda sofraları süslüyor. Kurban Bayramı’nın olmazsa olmazı ise kırmızı et. Öğle yemeğinde, hatta kahvaltıda bile kırmızı et tüketilebiliyor. Ancak dikkat! Kırmızı et her ne kadar kaliteli protein kaynağı olsa da, aşırı ve bilinçsizce tüketildiğinde hazımsızlıktan kalp krizine kadar önemli sağlık problemlerine neden olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal Kurban Bayramı’nda sağlığınızdan olmamanız için et tüketirken dikkat etmeniz gereken noktaları anlattı, önemli önerilerde bulundu. 

 

BİR GÜN BEKLETİN: Kesilen eti buzdolabında +4 derecede, büyük parçalar halinde, bir gün beklettikten sonra tüketin. Etin dinlendirilmeden tüketilmesi hem sert ve lezzetsiz olmasına hem de sindirim sisteminizi zorlamanıza neden olacaktır. Eti uzun süre bekletecekseniz derin dondurucuda bir defada tüketilebileceğiniz şekilde ayırarak saklayın. 

 

KENDİ YAĞIYLA PİŞİRİN: Kurban Bayramı süresince tüketeceğiniz etin miktarının yanı sıra pişirme tekniğine de dikkat edin. Eti kızartma ve kavurma yerine, ızgara veya fırınlanmış olarak tüketmeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca etin yağsız kısmını tercih etmelisiniz. Etle yaptığınız yemeklere ilave yağ eklemeyerek etin kendi yağıyla pişmesini sağlamalısınız. Mangalda pişiriyorsanız eğer etin kömürleşmemesine, iç kısmının çiğ kalmamasına da dikkat edin. 

 

Sakatattan kaçının 

Sakatat denilen ciğer, işkembe vb kısımlar, hayvanın en toksik bölgelerini oluşturuyor. Bu yüzden tüketildiğinde özellikle karaciğer ve böbreklerde yük oluşturabiliyor. Bunun dışında yüksek yağ ve ürik asit içermeleri nedeniyle kalp damar ve gut hastalığınız varsa sakatat tüketiminden kaçınmalısınız. Uzun süreli açlık, kan şekerini düşürdüğünden öğünlerde aşırı miktarda besin tüketimine neden oluyor. Bu nedenle öğünler arasında 3-4 saatten fazla aç kalmamaya dikkat edin. Aşırı miktarda besin tüketiminin önüne geçmek için az ve sık beslenmeli; mümkünse ara öğün yapmalısınız.

 

Posa ihtiyacını dengeleyin

Posa içeriği olmadığı için et kabızlığa yol açabiliyor. Bu nedenle etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaları tüketmeniz 
çok önemli. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini artırıyor. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata yemeyi  ihmal etmeyin. 

 

Öğlen et, akşam sebze yiyin

Kolay pişen kolay sindiriliyor! Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal bir besinin ne kadar kolay pişiyorsa vücut tarafından da o kadar hızlı sindirildiğini belirterek şu bilgileri veriyor: “Güneşin batışıyla beraber insanoğlunun metabolizmasının yavaşladığı bilinen bir gerçek. Etin sindirimi, sebzelerin sindirimine göre bir hayli zor. Bu yüzden metabolizmanın yavaşladığı saatlerde bir de sindirimi zor bir besin tüketmek ertesi gün yorgun kalkmanıza neden olabiliyor”

 

KAYNAK : gunes.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ