Kendini dünyada sınadı

Bu yıl 13. kez düzenlenen Eyüp Sultan Sempozyumu’nda Hocaların Hocası Halil İnalcık adına özel bir oturum gerçekleştirildi. Etkinlikte geçtiğimiz Temmuz ayında aramızdan ayrılan İnalcık’ın hayatı ve çalışmaları ele alındı.

Kendini dünyada sınadı

Hocaların hocası, geçtiğimiz Temmuz ayında aramızdan ayrılan Prof. Dr. Halil İnalcık, Eyüp Belediyesi tarafından düzenlenen “Yaşam, Mimari, Estetik” başlıklı Eyüp Sultan Sempozyumu’nda anıldı. Prof. Dr. Bülent Arı’nın oturum başkanlığında Prof. Dr. Halil Berktay ve Prof. Dr. Özer Ergenç, “Tarih Yolunda Bir Ömür: Halil İnalcık” başlıklı etkinlikte İnalcık’ın hayatını, çalışmaları, eserleri ve hatıraları ele alındı.

HİÇ EMEKLİ OLMADI

Tarihçi Halil Berktay, İnalcık’ın sürekli kendini yenileyen kurcalayıcılığını ön plana çıkardı. Berktay, “Ülkemizde profesyonel formasyondan geçen ve yurt dışına giden ilk nesildendir. Genç yaşta kendini sadece Türkiye değil, dünyada da sınadı. Kendisi gibi çoğu profesör emekli olurken, o sürekli görüşlerini revize ediyordu. Sürekli kendini geliştiren biriydi” dedi. Berktay “İnalcık’ta siyasi tarihten sosyo ekonomik tarihe kayışın evrensel sonuçları” başlıklı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “İnalcık Avrupa tarihine hâkim, dünyada tanınır ve söz sahibi bir isim. Sadece onun kitaplarından yola çıkılarak bir Osmanlı tarihi öğrenimi düşünülebilir.”

Halil İnalcık

TEK İSTEĞİ ÖĞRENMEKTİ

Prof. Dr. Bülent Arı 1993’ten beri öğrencisi olduğu hocası için, “Disiplinli çalışmasına ayak uydurabilirseniz size bütün kapıları açardı” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Özer Ergenç ise hocası İnalcık’ı şu sözlerle anlattı: “Yurt dışına gitse de bütün kazanımları Türkiye’de oldu. Osmanlı tarihini ancak Türk tarihçilerden öğrenebilirim düşüncesindeydi. ‘Nasıl’ sorusunu pek sormazdı. Niteleme yapmak, tartışmaya girmek yerine sadece öğrenmek istiyordu. Hep onun öğrencisi kaldım.” Eserleriyle Osmanlı-Türk tarihine hem siyasî ve ekonomik konularda hem de kültür ve medeniyet tarihi alanında katkılarda bulunan Halil İnancık, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde 32 yıl hizmet verdikten sonra 1972’de Chicago Üniversitesi’nde Osmanlı Tarihi Kürsüsünü, 1993’te Bilkent Üniversitesi’nde Tarih Bölümünü kurmuştu. İnalcık, 25 Temmuz’da hayatını kaybetmişti.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ