Katar’a baskı artıyor

ABD, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizde, arabuluculuk yerine krizi derinleştirmeyi tercih eden adımlar atıyor. Başta ABD Başkanı Trump olmak üzere üst düzey yetkililer yaptıkları açıklamalar ile Katar üzerindeki baskıyı artırıyor. Son olarak Trump, Katar’ın cezalandırılmasını ‘olumlu’ bir adım olarak nitelendirdi.

Katar’a baskı artıyor

Katar’a yönelik bazı Arap ülkelerinin uygulamaya soktuğu abluka krizi birinci haftasını doldururken, ABD’den Katar’ı hedef alan mesajlar gelmeye devam ediyor. ABD Savunma Bakanı James Mattis, süregiden krizle ilgili bir açıklama yaparak, çözüm için “ortak zemin bulunmalı” mesajı verirken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Katar’ı hedef alan sözlerine destek geldi. Mattis, “Trump’ın son Ortadoğu ziyaretinde terörist olduğu muğlak olan gruplar dahil terör gruplarına desteğin kesilmesi konusunda bölgeyi tek noktaya getirmeye çalıştığı” değerlendirmesinde bulundu. Trump ise Pazartesi günü, “Katar’a yönelik cezalandırma olumlu bir adım” açıklaması yaptı.

KRİZ ÇOK KARMAŞIK

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde 2018 mali yılı savunma bütçesine ilişkin ifadesinde kendisine yöneltilen Katar sorusunu cevapladı. Katar ile Suudi Arabistan’ın radikal gruplarla ilgili benzer geçmişe sahip olduğu iddiasını hatırlatan, ABD’nin Katar karşısında yer almasının ilginç olduğunu değerlendiren Washington eyaleti Demokrat Vekili Adam Smith, Mattis’e durumu nasıl değerlendirdiğini sordu. ABD Savunma Bakanı Mattis soruya cevaben, krizi “çok karmaşık” olarak niteledi ve bölgede halen ortak bir zeminin bulunduğunu kaydetti. Katar’ın ABD’ye ait yurt dışındaki en büyük askeri üsse ev sahipliği yaptığını hatırlattıktan sonra, “tabii ki herhangi bir terör grubuna destek hiçbirimizin menfaatine değil” sözleriyle Katar’a yönelik ablukanın tezine sahip çıktı. Mattis, ABD Başkanı Trump’ın Katar’ı hedef alan sözlerine de sahip çıkarak, Trump’ın son Ortadoğu ziyaretinde terörist olduğu muğlak olan gruplar dahil terör gruplarına desteğin kesilmesi konusunda bölgeyi tek noktaya getirmeye çalıştığını ve oradaki vurgusunu yinelediğini ifade etti. Mattis “Krizde ortak bir zemin oluşturmalı” ifadelerini kullanırken, bu zemini oluşturmanın kolay olmadığını da belirtti. Mattis ortak zeminden kastının ne olduğuna dair bir açıklama yapmadı.

CEZA OLUMLU BİR ADIM

Öte yandan ABD Başkanı Trump, Katar’a yönelik sert tutumuna devam ediyor. ABD Başkanı Pazartesi günü Körfez bölgesinde yaşanan krize yönelik açıklamasında, “Katar’ı cezalandırmak” olumlu bir adım değerlendirmesinde bulundu. Terörizmin finansmanının önlenmesi gerektiğini belirten Trump, “Katar’de neler yaşanıyor görüyorsunuz” ifadesini kullandı. Trump, terörizmin finansmanı ile mücadelenin “zaferle sonuçlanacağını” da sözlerine ekledi. Bilindiği gibi 5 Haziran’da başlayan Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin ertesi günü, Trump attığı “Ortadoğu’ya yönelik ziyaretimde radikal ideolojilerin fonlanmasının devam edemeyeceğini belirtmiştim. Liderler bana Katar’ı işaret etti. Bakın!” sözlerini içeren tweet ile ablukaya onay verdiğini açıklamıştı.

Somali’den Körfez rüşvetine ret

Suudi Arabistan ve BAE’li yetkililerin, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu’ya, Katar ile ilişkileri kesmesi için 80 milyon dolarlık rüşvet teklif ettiği ancak Somali yönetiminin bu teklifi reddettiği ortaya çıktı. Yaklaşık 6,2 milyon insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı Somali’de hükümet baskılara rağmen Katar ile ilişkilerini askıya almayı reddetti. Suudi Arabistan, Katar ile ilişkisini kesene kadar Somali’ye finansal yardımlarını durdurduğunu duyurmuştu.

İsrail El Cezire’yi kapatıyor

Katar merkezli yayın yapan El-Cezire kanalını Suudi Arabistan ve Ürdün’den sonra İsrail de kapatmaya hazırlanıyor. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, El-Cezire’yi Nazi Almanyası’nda bulunan propoganda organlarına benzetti. Söz konusu hamle Katar’a yönelik ablukanın İsrail’e kendi amaçlarını gerçekleştirmek için meşruiyet sağladığını bir kez daha gösterdi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ