Katalonya, İspanya’da nerede? Katalanlar kimlerdir?

İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi parlamentosu yapılan gizli oylamayla beraber tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Bu önemli gelişmenin ardından İspanya’nın Katalonya’nın neresinde olduğu merak ediliyor. Peki, Katalonya nerede? Katalanlar kimdir?

Katalonya, İspanya’da nerede? Katalanlar kimlerdir?

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ederek İspanya’ya rest çeken Katalonya Özerk Yönetimi, gündeme oturdu. Peki, şu sıralar en çok merak edile soru Katalonya nerede, sorusunun cevabı ne? Katalonya İspanya’nın hangi bölgesini kapsıyordu. İşte, Katalonya ve Katalan halkı hakkında merak edilenler…

KATALONYA NEREDE?

İspanya’ya bağlı İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge olan Katalonya, 4 ilden oluşmaktadır: Barselona, Girona, Lleida, ve Tarragona. Barselona bizim de yakinen tanıdığımız üzere en büyük şehir ve başkenttir, İspanya’nın 2. en nüfuslu belediyesi ve Avrupa Birliği içerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır.

Kuzey sınırlarında Fransa ve Andorra, doğusunda Akdeniz, batı ve güney sınırlarında İspanyol özerk bölgeleri bulunan Katalonya, günümüzde büyük ölçüde eski Katalan Prensliği’nin sahip olduğu topraklardan oluşmaktadır.

Katalonya’nın Önemli Şehirleri:

Barcelona (1.642.783)

L’Hospitalet de Llobregat (266.415)

Badalona (235.440)

Sabadell (191.057)

Terrassa (184.829)

Tarragona (132,000)

Lleida (120.000)

Santa Coloma de Gramanet (116.012)

Mataró (111.879)

Reus (102.000)

Girona (82.000)

Banyoles (19.343) 

Katalonya  İspanya nüfusunun %16,1’ini oluşturuyor

Resmi diller Katalanca, İspanyolca ve Oksitanca’nın Aranca lehçesidir. Aranca, Aran Vadisi’nde yaklaşık 7 bin kişi tarafından konuşulur ve Oksitanca’nın bir lehçesidir. 2014 tahminlerine göre Katalonya toplam nüfusu 7.512.982’dir. Bölge nüfusu, İspanya nüfusunun %16,1’ini oluşturur. Son yapılan referandum sonucunda Avrupa’nın en özerk bölgesi unvanını almıştır.

Katalonya coğrafyası İspanya’nın neresinde kalıyor?

Katalonya, İspanya’nın kuzeydoğusunda, Fransa’nya komşu özerk bir bölgedir.Katalonya, İspanya’nın kuzeydoğusunda, Fransa’nya komşu özerk bir bölgedir. İber Yarımadası’nın kuzeyinde Fransa ve Andorra ile çevrilidir. Katalonya batıda Aragon, güneybatıda Valensiya bölgesi ile sınırdır. Barselona’nın haricinde Tarragona, Lleida, Girona, Manresa, Igualada, Terrassa ve Sabadell şehirleri Katalonya’nın diğer başlıca şehirleridir. Çeşitli sahilleri ve çok sayıda plajları vardır. Sahil hattının uzunluğu 580 kilometredir.

KATAKLANLAR KİMDİR? HANGİ IRKTAN GELİYORLAR?

İspanya’nın kuzeydoğusu ile Fransa’nın güneyi, Akdeniz sahil şeridine bitişik coğrafyada yaşayan Latin kökenli halk Katalanlar’ın en en yoğun nüfusu İspanya’da 6.500.000 civarındadır. Katalanlar’ın Fransa, Andorra, İtalya ve Amerika Birleşik Devletlerinin doğusunda ve Küba’da yaygın şekilde bulunduğu bilinmektedir. 

TARİHTE KATALONYA VE KATALANLAR

Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sorna Vizigotların krallık kurduğu İber Yarımadası, İslam’ın yükselişi ile 8. Yüzyılda Müslümanların Endülüs iline evsahipliği yaptı. Bu dönemde Fransız (Frenk) krallığı, Katalonya ve çevresindeki bölgeyi Müslümanlara karşı bir tampon bölge olarak gördü. Barselona kontları bu yüzden uzun süre Frenk imparatorlarına bağlı kaldı. Katalonya 12. yüzyılda bir saray evliliği yoluyla, İber Yarımadası’ndaki bir diğer güç olan Aragon Krallığı ile birleşti.

15. yüzyılda ise bu ittifak bir başka saray evliliği ile bu kez yarımadanın büyük gücü Kastilya ile birleşti ve  birleşik İspanya’nın yolu açıldı. Katalonya günümüzde büyük ölçüde eski Katalan kontluğunun sahip olduğu topraklardan oluşmaktadır. Kuzey sınırlarında Fransa ve Andorra, doğusunda Akdeniz, batı ve güney sınırlarında İspanyol özerk bölgeleri bulunmaktadır. Resmi diller Katalanca, İspanyolca ve Oksitanca’nın Aranca lehçesidir. 

KATALANLAR NEDEN AYRILMAK İSTİYOR?

İspanya’nın 17 özerk yönetiminden biri olan Katalonya, çoğunlukla aldığı meclis kararıyla merkezi yönetimden, Katalanlar’a anayasada “millet” statüsü verilmesini istedi. Katanlanlar, ayrıca limanlarını işletmek, vergi toplamak ve bu vergileri istedikleri gibi kullanmak haklarını da talep etti. Yargıda da daha fazla bağımsızlık istediler ve iktidara gelirken Katalan partilerin büyük desteğini alan Başbakan Zapatero’nun talebi İspanyol Meclisi’nde görüşme kararı büyük tartışmalar yarattı. Milliyetçi İspanyollar, Katalanlar’ın talebinin bağımsızlığa atılan açık bir adım olduğunu ileri sürdü. Zapatero birkaç kez Katalan lideriyle bir araya gelerek ulus statüsünün kabul edilemeyeceğini ancak toplanan vergilerin yüzde 75’ine sahip olabileceklerini söylese de bir antlaşmaya varılamadı.

Son olarak, Katalonya özerk yönetimi parlamentosu yapılan gizli oylamayla tek taraflı bağımsızlık kararı aldı. Bu gelişmenin ardından; İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, akşam saatlerinde düzenlenen kabine toplantısının ardından, Katalonya hükümetini görevden aldıklarını, Katalonya parlamentosunun feshedildiğini ve Katalonya’nın bağımsızlık ilanının ‘yasa dışı’ ilan edilmesine çalışacaklarını açıkladı.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ