İyi ki kitaplar var

Üsküdar Belediyesi’nin “İyi ki kitaplar var” sloganıyla hayata geçirdiği Üsküdar Kitap Fuarı, Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde üçüncü defa okurlara kapılarını açtı. Fuarın açılışına, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve fuarın onur konuğu “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” sahibi yazar Rasim Özdenören ile davetliler katıldı.

İyi ki kitaplar var

Üsküdar 3. Kitap Fuarı, “İyi ki kitaplar var” sloganıyla Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde okurlara kapılarını açtı. Fuarın açılışına, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve fuarın onur konuğu “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” sahibi yazar Rasim Özdenören ile davetliler katıldı.

Bakan Avcı, açılıştaki konuşmasına, Üsküdar Belediyesine teşekkür ederek başladı. Türkiye’nin 15 yıldır yerel yönetimlerin kültür ve sanat alanındaki faaliyetleriyle “sessiz bir devrim” yaşadığını vurgulayan Avcı, “Üsküdar Belediyesi, gündemini bile takip etmekte zorlandığımız çok güzel etkinlikler düzenliyor. Fuarın hayırlara vesile olmasını ve bütün yerel yönetimlere örnek olmasını diliyorum” dedi.

Rasim Özdenören’in “onur konuğu” olmasının ayrı bir önemi olduğunu belirten Avcı, Özdenören’le hukuklarının çok eskiye dayandığını, kendisinin Kültür Bakanlığında memuriyete müşavir Rasim Özdenören’in yanında Fethi Gemuhluoğlu’nun tavsiyesiyle başladığını anlattı.

Fuarın kapıları 19 Şubat’a kadar açık

Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen, belediye olarak insanları kitap ve sanatla buluşturmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Türkmen, “Her kitap bir yolculuk, her yolculuk bir kitaptır. Yolculukların en güzeli kitaba olan yolculuktur. Üsküdar Belediyesi olarak, ‘Bu yolculukta izimiz olsun.’ diye her yıl kitap fuarı düzenliyoruz. İstanbulluları, 19 Şubat’a kadar sürecek fuarımıza davet ediyoruz” diye konuştu.

Kitaba, kültüre ve sanata dair yapılan her şeyin Üsküdar’a çok yakıştığını ifade eden Türkmen, Kur’an-ı Kerim’in “oku” emriyle başladığını ve kalemin gücüyle silahın gücünün asla kıyaslanamayacağına şahitlik edildiği bir dönemin yaşandığını belirterek, gençlerin kitabın kokusunu ve tadını almasını dilediklerini aktardı.

Son gün 19 Şubat.

Yazar Rasim Özdenören ise konuşmasında, “Benim baba ocağım Eyüp’tür ancak Eyüp’ün Anadolu yakasındaki karşılığı Üsküdar’dır. Üsküdar Belediyesinin kültür sanat faaliyetlerini takip etmekte güçlük çekiyoruz. Bugün de kitap fuarındayız. Sadece okumak değil, okumaya anlam verebilmek önemlidir. Okuduklarımıza bir anlam yükleyebiliyorsak işte o zaman okuma yapmış olabiliriz. Herkese keyifli bir fuar dönemi diliyorum” ifadelerini kullandı.

Her şeyin bir ayet olduğunu dile getiren Özdenören, “Bu salon, dışarıdaki toprak, karıncalar hepsi bizim nazarımızda bir ayet mesabesinde. Ona bir anlam yükleyebiliyorsak, kendimize bir anlam yükleyebiliyorsak bu gerçek okumadır. Okuma ile yazmak, biri diğerinin karşı yüzüdür. Bu dünyaya bir anlam yüklüyorsak ve bunu yazıya dökebiliyorsak, bu da okumanın kağıda geçirilme halidir” görüşünü dile getirdi.

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Tayfur Esen, yayıncılığın, emek, sabır, donanım ve gayret istediğini, her milletin kendine has düşüncelerini öncelikle kendi halkına sunmakla sorumlu olduğunu anlattı. Türkiye’nin nice ölmez metinlerin bayraktarlığını yaptığını vurgulayan Esen, yeni ufuklar açacak metinlerin ortaya çıkmaya devam edeceğine inandığını belirtti.

Kütüphane hediyeli fuar

Esen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2016 yılı itibarıyla 404 milyon kitap bandrolü satıldı. Buna bandrol alınmayan çocuk kitaplarını dahil ettiğimizde yaklaşık 600 milyon kitap demektir. Yani kişi başına 7,5 kitap eder. Bu rakam hiç kitap okumayanların yerine okuyanların da olduğunu gösteriyor.”

Törende Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya geri dönüşümlü malzemelerden yapılmış kitap tutacağı takdim etti. Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezinde 100 yayınevinin katılımıyla 19 Şubat’a kadar açık olacak fuarda, 200’ün üzerinde yazarın söyleşi ve imza etkinliği gerçekleşecek.

Üsküdar Belediyesi, fuar alanında “#iyikikitapvar” hashtagi ile en güzel fotoğraf veya video paylaşımını yapan kitapseverler arasından bir kişiye içerisinde seçkin yazarlara ait 100 eserin bulunduğu “Üsküdar Belediyesi Kütüphanesi” hediye edecek.

Müteferrika’nın yeni eseri bulundu

İbrahim Müteferrika’nın 1736 yılı sonlarında gizli temaslarda bulunmak ve özel görüşmeler yapmak için gittiği Polonya’ya dair gözlemlerini aktardığı raporu Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve Dr. Ahmet Önal gün ışığına çıkardı. Osmanlı Araştırmaları dergisinin son sayısında yayınlanan makaleye göre Müteferrika’nın kaleme aldığı “sefaretname” Süleymaniye Kütüphanesi’nde bir mecmua içinde bulunuyor.SADECE MATBAACI DEĞİL DİPLOMATİslamiyet, matbaanın önemi, devlet yönetimi ve askerlik üzerine çeşitli eserler kaleme alan İbrahim Müteferrika’nın Osmanlı elçisi olarak Polonya’ya gidip Lehistan Kraliyet Başhatmanı ile görüştükten sonra kaleme aldığı rapor ve sefaretname şimdiye kadar bilinmiyordu. Çeşitli devletlerle Osmanlı İmparatorluğu arasında 18. yüzyıla ait yazışmaları içeren bir mecmuada yer alan eserde Müteferrika’nın yaptığı diplomatik görüşmenin ayrıntıları ve bölgeye dair önemli gözlemler bulunuyor. Ayrıca Osmanlı elçisi adına sarayda verilen ziyafet, yemek masasındaki oturma düzeni, yiyecek ve içecekler, kıyafetler ve yapılan eğlenceler üzerine kültür tarihi açısından da ilginç bilgiler yer alıyor. Aralık 1736-Şubat 1737 arasındaki elçiliğine dair bulunan bu eserle birlikte İbrahim Müteferrika’nın matbaacılığı yanında az bilinen diplomat kişiliği de aydınlanmıştır.

Türkçenin muhafızı: Ali Şir Nevai

Hayatını Türkçenin itibarının korunmasına adayan ve hep bu uğurda yaşayan Ali Şir Nevai 1441 yılında bugün doğmuştur. Yaptırdığı eserlerle büyük hizmetlerde bulunan Ali Şir Nevai, şiirleriyle uzun yıllar büyük şairleri etkisi altına almıştır. Yaşadığı devrin üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen tezkirelerde adı hep anılan Ali Şir Nevai’ye birçok büyük şair de nazire yazmıştır. Kısaca hayatıAli Şir Nevai, 9 Şubat 1441 tarihinde Afganistan, Herat’ta doğmuştur. Babası Timur’un meliklerinden Sultan Ebû Said’in veziri Kiçkine Bahşi idi. Ali Şîr Nevâî’nin ilk eğitimini babası verdi. Daha sonraki eğitimine Horasan ve Semerkant’ta devam etti. Sultan Hüseyin Baykara ile bu tarihlerde tanışıklıklarının başladığı söylenir.Hüseyin Baykara’nın Herat’ta tahta geçmesi ile birlikte Ali Şir Nevai, önce mühürdarlığa, sonra da vezirliğe tayin edildi. Çağdaşlarının Farsça’nın karşısında edebi dil olarak Türkçeyi yetersiz görmelerini eleştiren Nevai, eğer emek verilirse Türkçenin de Farsça kadar, hatta daha fazla anlatım inceliklerine sahip olduğunun görüleceğini belirtir. Bu görüşlerini de Muhakemet’ül Lugateyn’de dile getirir. 1488 yılında Esterabad valisiyken “Târîh-i Mülûk-i ‘Acem” (İran Memleketleri Tarihi) kitabını yazan Ali Şir Nevai, 1490 yılında Esterabad valiliğinden istifa etti. Daha sonra tamamen çalışmalarına yoğunlaşan Nevai, 3 Ocak 1501 tarihinde Herat’da 60 yaşında vefat etti ve Herat’ta kendi yaptırdığı türbeye gömüldü. EserleriAli Şir Nevai, devlet kademesinde bulunduğu dönemlerde farklı alanlarda birçok eser meydana getirmiştir. Hüküm sürdüğü Horasan bölgesnde 370 kadar camii, mederese, kütüphane, hastane, kervansaray, ve vakıf için finansman sağlamış, onları restore ettirmiş veya yeniden yaptırmıştır. Sırf Herat şehrinde 40 kervansaray, 17 camii, 10 büyük konak, 9 hamam, 9 köprü ve 20 havuz yaptırdığı belgelenmiştir. İmar faaliyetleri olarak ta çok kıymatli eserler veren Ali Şir Nevai, en çok yazılı eserleriyle isminden söz ettirmiş ve örnek alınmıştır. Hamse sahibi ilk Türk şair olan Nevai’nin farklı konularda 30’a yakın eseri bulunmaktadır. Piri Reis’i idam eden adam ‘Solakzade Tarihi’ yeniden yayımlandı Avrupa’nın temelini atan İslam eserleri Türkçe’de

56 Ulu Cami Cambaz sergisinde

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Çengelköy’de şehit olan, gazetemizin foto muhabiri Mustafa Cambaz’ın çektiği fotoğraflar bir sergiyle tanıtılacak. “Ulu Camiler Fotoğraf Sergisi” Pendik’te sanatseverlerle buluşacak. “Ulu Camiler Fotoğraf Sergisi” 10-28 Şubat tarihleri arasında Pendik Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde sergilenecek. Sergide, Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından Türkiye’deki bütün ulu camilerin fotoğraflanarak yayımlandığı “Türkiye Ulu Camiler” albümünden hazırlanan 56 özel fotoğraf yer alacak. BİN KARELİK ALBÜM HAZIRLANDIŞehit Cambaz, 2015 yılı içinde Anadolu’daki 118 ulu camiyi farklı iki mevsimde gezerek 10 binden fazla fotoğraf çekti. Bu fotoğraflardan seçilen 1000 kareden oluşan bir albüm hazırlandı. Türk kültür ve sanatına katkı sunmak amacıyla hazırlanmış olan sergi, bu albümden seçilen fotoğraflardan oluşuyor. El emeği göz nuru FotoğraflarMinaresinden süslemelerine kadar Ulu Camileri konu edinen fotoğraflar, 15 Temmuz şehidimiz, gazeteci ve sanat tarihi fotoğrafçısı Mustafa Cambaz tarafından il il gezilerek, el emeği göz nuruyla çekildi.Galeri: Anadolu’daki ilk cami

‘Solakzade Tarihi’ yeniden yayımlandı

İBB Kültür AŞ tarafından yayımlanan Solakzade Tarihi adlı eser, Osmanlı Devletinin kuruluş devrinden 1657 yılına kadarki tarihini, kapsamlı bir şekilde ve akıcı bir üslupla okuyucuya sunuyor. 1989 yılında Vahid Çabuk tarafından sadeleştirilerek 2 cilt halinde basılan eser, H. Halit Atlı tarafından gözden geçirilerek ve okuma hatalarından, eksik ve yanlış aktarmalardan, Arapça ve Farsça ibarelerdeki transkripsiyon hatalarından arındırılarak, 926 sayfalık tek cilt halinde yeniden yayına hazırlandı.Kitap, İstanbul’un fethinden Ayasofya’da kılınan ilk cuma namazına, Topkapı Sarayı’nın inşasından payitahtta ortaya çıkan veba salgınlarına, meydana gelen büyük depremlere ve sel facialarına kadar İstanbul’un tarihine dair ayrıntılı bilgiler içeriyor.Solakzade Tarihi’nin özellikleri17. yüzyıl tarihçilerinden olan Solakzade Mehmed Hemdemi Çelebi’nin kaleme aldığı ve başlangıcından kendi dönemine kadarki Osmanlı tarihini inceleyen Solakzade Tarihi, ilk örnekleri 15. yüzyılda görülmeye başlanan Osmanlı kronikleri arasında önemli bir yere sahip kabul ediliyor.Solakzade bu eserinde, geçmiş yüzyıllarda Ruhi, Neşri, Yezdi, Ali, Kemal Paşazade, İdris-i Bitlisi, Peçevi, Hoca Sadeddin Efendi ve Hasan Beyzade gibi tarihçiler tarafından yazılmış kroniklerin derli toplu bir özetini sunarken, Sultan IV. Murad, Sultan İbrahim devirlerinde ve Sultan IV. Mehmed’in saltanatının ilk yıllarında sarayda vazifeli bulunmasının kendisine bahşettiği şahsi tanıklık ve gözlem imkanıyla 17. asırda payitahtta ve bilhassa Osmanlı sarayı içinde vuku bulmuş önemli tarihi hadiseleri sade ve ayrıntılı bir üslupla anlatıyor.Kütüphanelerde birçok yazma nüshası mevcut Solakzade Tarihi’nin Osmanlı dönemindeki ilk matbu nüshası 1854 yılında okurla buluşmuş, son baskısı ise 1880’de yapılmıştı. Eserin Cumhuriyet dönemindeki yeni harflerle ilk baskısı ise Vahid Çabuk tarafından 2 cilt halinde sadeleştirilip hazırlanarak, 1989 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı.Avrupa’nın temelini atan İslam eserleri Türkçe’de Alimler ve kitaplar okuru bekliyor Ünlü yazarın ismi parka veriliyor

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ