İşte guatr hakkında bilinmeyenler..

Günümüzde birçok insan bu hastalığa yakalanıyor.

İşte guatr hakkında bilinmeyenler..

Guatr nedir?
Guatr, günümüzde birçok insanın sıklıkla rastladığı bir hastalıktır. Tiroit gırtlağın ön tarafında bulunan ve salgısını kana bırakan bir bezdir. Bu bezlerin anormal bir şekilde büyümesi guatr hastalığının habercisidir. Guatr hastalığının ilerleyen safhalarında, bu hastalığa sahip olan kişiler öksürük, yutkunma ve nefes alma zorlukları gibi durumlarla karşılaşabilirler.

GUATR HASTALIĞINA SEBEP OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Tiroit bezi dengesizlikleri: Tiroit bezinin fazla miktarda tiroit hormonu salgılaması ya da tiroit bezinin tiroit hormonunu az miktarda üretmesi guatr hastalığını meydana getirir.

İyot eksikliği: Guatr hastalığına sebep olan faktörleri saptamak için birçok araştırma yapılmıştır ve bu araştırmalar sonucunda guatr hastalığının en temel sebebi iyot eksiliği olarak açıklanmıştır. İyot eksikliğinin giderilmesi için iyotlu tuzların tüketilmesi gerekir. Ancak iyotlu tuzlar dengeli bir biçimde kullanılmadığı takdirde tiroit bezlerinin tekrar şişmesine sebep olabilir.

Hamilelik: Hamilelerde hormon dengelerinin bozulması guatr hastalığının oluşmasına sebep olabilir.

Tahriş: Tiroidal bölgenin tahriş olmasıyla tiroit bezinde oluşan tıkanıklıklar ve ağrılar guatr hastalığına sebep olabilir.

GUATR HASTALIĞININ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Cinsiyet: Guatr, bayanlarda hormon düzensizliklerine bağlı olarak erkeklere göre daha sık görülür.
Yaş: Yaş ilerledikçe guatr hastalığı daha sık görülür.
Belirli İlaçlar: Tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak tiroit hormonu düzgün bir şekilde çalışmaz ve guatr olma riski artar.
Radyasyon: Çok fazla radyasyona maruz kalmak guatr hastalığına yakalanma sürecini hızlandırır.
 

GUATR HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
1. Kalp sorunları

2. Tıkanıklık

3. Kilo alma

4. Bağışıklığın azalması

5. Depresyon, sinirsel sorunlar

Guatr hastalığı hormon testi, antikor testi, tiroit görüntüleme ve ultrasonografi gibi testlerle teşhis edilebilir. Hormonlarınızı düzenleyen çeşitli ilaçlarla guatr hastalığının tedavisi yapılır. Ancak guatr hastalığı ilerleyen kişilerde ameliyat, sıkça başvurulan yöntemdir.

 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ