İhracatçıya 380 milyon euro yeni kaynak

İhracatçıya 380 milyon euro yeni kaynak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın Dünya Bankası garantisi altında bankalar konsorsiyumundan 380 milyon euro kredi sağladığını açıkladı. Pekcan, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Eximbank’ın 26 Haziran’da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kontrgarantisiyle Dünya Bankası Grubu üyesi International Bank for Reconstruction and Development’ın (IBRD) anapara tutarının yüzde 50’sine garanti sağladığı 380 milyon euro tutarında kaynak için anlaşma imzaladığını ifade etti.

2 YIL GERİ ÖDEMESİZ, 10 YIL VADE

Standard Chartered Bank, ING Bank ve Societe Generale’nin katılımlarıyla gerçekleşen 2 yıl geri ödemesiz toplam 10 yıl vadeli işlemin toplam maliyetinin 6 aylık euribor yüzde 2.83 civarında gerçekleştiğini belirten Ticaret Bakanı Pekcan, söz konusu fonun mevcut koşullarda benzer vadede bir eurobond ihracına göre çok daha uygun maliyetle sağlandığına dikkat çekti.

TÜRKİYE’YE GÜVENİN GÖSTERGESİ

Bakan Pekcan, Kovid-19 salgını döneminde 10 yıl vadeli bu işlemin başarıyla sonuçlandırılmasının uluslararası piyasalarda Türkiye’ye olan güveni bir kez daha gösterdiğine dikkati çekerek, “İhracatçılarımıza 10 yıla varan vadeyle kullandırılacak işletme sermayesi ve yatırım harcamalarının finansmanına yönelik yeni bir kredi penceresi açılacak” değerlendirmesinde bulundu. 

TÜRKİYE’DE İLK, DÜNYADA İKİNCİ 

Bakan Pekcan, yapılan işlemin özelliğine işaret ederek, “Bu kaynak, Dünya Bankası’nın kısmi kredi garanti yapısı altında Türkiye’de gerçekleşen ilk, dünyada ise benzer yapıda ikinci işlem. 19 uluslararası kuruluşla oluşturuldu” dedi.

%70’İ KOBİ’LERE KULLANDIRILACAK 

Kredinin tamamının Türk Eximbank’ın yeni sürdürülebilirlik süreci kapsamında değerlendirileceğini belirten Pekcan, “Kredinin yüzde 70’i KOBİ’lerin finansmanında kullandırılacak. Kredinin en az yüzde 10’u da cinsiyet eşitliği prensibiyle Dünya Bankası’yla geliştirilen yeni ‘Kadın Katılımı’ tanımı kapsamında değerlendirilecek firmalara kullandırılacak” diye konuştu.

DOĞU AVRUPA PAZARINDA YENİ FIRSATLAR KAPIDA 

Dış ticaret hacmi dikkate alındığında Doğu Avrupa ülkeleri Bulgaristan ve Romanya, Türkiye’nin en önemli ilk 20 ticaret ortağı arasında yer alıyor. Pandemi sonrası artık tedarik zincirlerinin kısalması ve Batı’ya kayması bekleniyor. Yeni dizayn edilecek dünya düzeni Türkiye ile AB arasında daha yakın ilişkilerin geliştirilmesi için bir avantajı da beraberinde getiriyor. Ege İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği ‘Koronavirüs’ün hedef pazarlarımızdaki seyri’ webinar serisinin sekizinci ayağında pandemi sonrası Bulgaristan ve Romanya pazarı masaya yatırıldı.

‘TEMASSIZ’ İHRACAT ÖNEMLİ

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandemi döneminde temassız ihracata geçilmesi ve önlemler dahilinde Ro-Ro seferlerinin devam etmesinin tedarik zincirinin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Jak Eskinazi, şu bilgileri paylaştı: “Türkiye geneli ocak-mayıs döneminde Romanya’ya 1 milyar 360 milyon dolarlık, Bulgaristan’a 875 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Gümrük kapılarının uluslararası yük taşımacılığına kontrollü bir şekilde yeniden açılması ve seyahat yasaklarının kalkmasıyla kendi coğrafyamıza yakın komşu ülkelere ve hedef pazarlarımıza yönelik ihracatımız yeni iş birlikleriyle artarak devam edecek.” 

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ