İhracata ‘petrol borusu’ dopingi

Petrol borusu üretiminde dünyanın sayılı şirketleri arasında bulunan bir firma, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 750 milyon liralık yatırımla Şanlıurfa’da üretim tesisi kuracak.

İhracata ‘petrol borusu’ dopingi

Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı konumundaki Şanlıurfa, kente kurulacak petrol borusu üretim tesisi sayesinde ihracatını artırmaya hazırlanıyor.

Hükümetin bölge illerinin ekonomisini canlandırmaya yönelik uygulamaya koyduğu, iş dünyasına büyük avantajlar sağlayan Cazibe Merkezleri Programı’na, yerli ve yabancı yatırımcılar yoğun ilgi gösteriyor.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) alt yapısını da yapan yabancı firma da yatırım için programa en fazla ilginin gösterildiği Şanlıurfa’yı seçti.
Türkiye’nin alan bakımından en büyük ilk 10 organize sanayi bölgesinden birine sahip olan kentte görüşmelerini ve incelemelerini tamamlayan firma, yatırım çalışmalarına hız verdi. Dünya genelinde 130 bin çalışanı ve 23 milyar avroluk cirosuyla dikkati çeken firmaya, 2. Organize Sanayi Bölgesinde petrol borusu üretimi yapması için yaklaşık 200 dönümlük arazi tahsisi yapıldı.

Altyapı hizmetlerinin tamamlanma aşamasına geldiği arazi üzerinde kısa süre içinde tesisin inşa edilmesi bekleniyor.

“Yılda 1 milyon adet boru üretecek”

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü Yunus Emre Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kente böyle büyük bir yatırımın yapılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı konumundaki Şanlıurfa’da üretim yapacak tesisin, coğrafi yakınlığı dolayısıyla Irak ve İran pazarına ürünlerini daha rahat pazarlayabilme imkanı bulacağına işaret eden Aksu, yatırımın kent ekonomisine ciddi katkı sağlamasını beklediklerini belirtti.

Firmanın Şanlıurfa’da istihdama sağlayacağı katkıya da dikkati çeken Aksu, şunları kaydetti:

“Cazibe Merkezleri Programı kapsamında firma yatırım başvurusunda bulundu. Yer tahsis ettik, petrol aktarım boruları üretecekler. Firma 750 milyon lira gibi bir yatırım yapacak ve 500 kişi istihdam edecek. Senede 1 milyon adet metal ve plastik boru üretimi yapacaklar. Şu anda Şanlıurfa’nın 192 milyonluk ihracat hacmi var, bu firmanın gelişiyle birlikte ihracat hacmi 5 milyar dolarlara çıkacak. Bizim Şanlıurfa olarak 2023 ihracat hedefimiz 1 milyar dolar ama bu yatırımla kısa sürede 2023’teki ihracat hedefimizin 5 katına çıkmış olacağız.” diye konuştu.

“Diğer yatırımcıları da özendirecek”

Tüm Sanayiciler ve İşadamları Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Sade de söz konusu firmanın kent tarihinin en büyük sanayi yatırımlarından birini yapacağını belirtti.

Bu yatırımın uluslararası alanda da dikkati çekeceğini ve diğer yatırımcıları da özendireceğini dile getiren Sade, gelecekte yeni yatırımcıların da kente gelmesi adına umutlu olduklarını söyledi.

Global firmaların Türkiye ilgisi sürüyor

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, “Dünyada 16 trilyon dolarlık ticaretten bahsediyoruz. Bunun 10 trilyon doları Türkiye’nin tam merkezinde bulunduğu etrafta dönüyor. Dünyanın birçok büyük firması, Türkiye’yi üretim merkezi haline getirdi, getirmeye de devam ediyor” dedi. Metin, yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile yeni bir dönemin başlayacağına işaret ederek, Türkiye’de 15 yıldır devam eden güven ve istikrarla ekonomide oluşan güven ortamının süreceğini belirtti. Türkiye ilgisinin sürdüğünü belirten Metin, Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Japonya, Çin, Malezya, Katar ve Suudi Arabistan gibi dünyada ilk 20 ekonomi içerisinde olan ülkelerden birçok firmanın Türkiye’de yatırım ve üretim yaptığına dikkati çekti.YATIRIMCININ GÖZÜ TÜRKİYE’DETürkiye’nin genelini ilgilendiren devrim niteliğindeki teşvik sistemine geçtiklerine dikkati çeken Metin, şunları kaydetti:“Şu anda ciddi talep alıyoruz. Hem yerli hem de yabancı sermaye talepte bulunuyor. O da proje bazlı teşvik sistemi. 100 milyon dolarlık yatırımların üzerindeki yatırımlarda vergi tatili 10 yıl, sigorta tatili 10 yıl. Yüzde 50 enerji desteği, kamu alım garantisi, gerekirse devletin sermaye ortaklığı…Nereden baksanız iki katı oranında devletin destek olduğu teşvik modeline geçiyoruz” dedi.300 firma başvurduCazibe merkezleri için yürütülen çalışmaları anlatan Metin, 300 firmanın başvurduğunu kaydetti. Metin “Hükümetimiz geçen aylarda teşvik sistemi için iki büyük projeyi hayata geçirdi. Birisi 23 ili kapsayan 5 cazibe merkezinin içinde bulunduğu sistem. ‘Cazibe yatırım sistemi’ diyoruz biz buna. Bu illerin içinde bulunduğu bölgede özel teşvik modeli uyguluyoruz. Şu ana kadar bin 300 firma başvurdu. 350 milyar liralık yatırım taahhüdü var” dedi.

Cazibe’de tablo netleşti

Türkiye’nin doğusunu ayağa kaldıracak Cazibe Merkezleri Programı’nın son resmi rakamlarını içeren tablo netleşti. Kalkınma Bakanlığı, Kalkınma Bankası ve bölgedeki kalkınma ajanslarına göre 23 il için toplam 3 bin 380 yatırım başvurusu yapıldı. Kalkınma Bakanlığı’nda toplanan yatırım başvurularının toplamı 92 milyar lira olarak hesaplandı. 83,7 milyar lirası sabit yatırımlardan oluşan resmi başvurulara göre; 365 bin 311 kişi istihdam edilecek.REKOR ŞANLIURFA VE ERZURUM’A En çok yatırım başvurusu alan ilk beş il Şanlıurfa (450), Diyarbakır(374), Mardin(336), Malatya(334) ve Elazığ(229) olarak sıralandı. Ancak toplam yatırımın büyüklüğü bakımından 20,3 milyar lirayla Erzurum öne çıktı. Bu ili 10,7 milyar liralık yatırımla Şanlıurfa, 9,9 milyar liralık yatırımla Malatya takip ediyor. Yatırım miktarının büyüklüğü bakımında Elazığ 7,3 milyar lirayla dördüncü, Diyarbakır ise 6,2 milyar liralık yatırımla beşinci sırada yer aldı.EN ÇOK İSTİHDAM YAPILACAK İLLER?Toplamda 365 bini aşkın istihdam taahhüt edilen 23 il arasında Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Elazığ, Batman ve Mardin ve Erzurum 20 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak iller olarak dikkat çekiyor. Liste incelendiğinde bin kişinin altında istihdam çeken tek il 911 kişiyle Tunceli görünüyor. En az istihdam çeken diğer iller ise bin 591 kişiyle Ardahan, 3 bin 985 kişiyle Iğdır, 4 bin 55 kişiyle Kars ve 4 bin 417 kişiyle Ağrı oldu.19 başvuruyla son sırada yer alan Ardahan, 24 yatırım başvurusu alan Tunceli’yi hem yatırım miktarı hem de istihdam kategorilerinde geride bıraktı.İL İL DOLAŞIP ANLATTICazibe Merkezleri Programının duyurusu Başbakan Binali Yıldırım, ilk olarak 4 Eylül 2016’da Diyarbakır’da yaptı. 24 Ocak 2017’de yine Başbakan Yıldırım, programa yönelik resmi başvuruları başlattıklarını iş dünyasının katılımıyla Ankara’da açıkladı. Bunun ardından Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, programın daha iyi anlaşılması için il il dolaştı. Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Mardin, Erzincan, Erzurum ve Van’da programın detaylarını iş adamlarına anlatan Elvan, gittiği illerde sivil toplum kuruluşları, esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Kalkınma Bakanlığı’nda yapılan toplantılarda ise Bakan Lütfi Elvan; bölge bakanları, kapsamdaki illerin yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının görüş, öneri ve eleştirilerini dinledi.

Doğu’nun cazibesi arttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği ve Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz aylarda açıkladığı teşvik paketi Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde karşılık buldu. Her iki bölgeye de yoğun bir talebin olduğunu belirten bölgedeki sanayi odası başkanları istihdam oranlarınında yükselişe geçtiğini ifade ediyor. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Mehmet Müezzinoğolu’nun geçen gün açıkladığı verilere göre; istihdam seferberliği kapsamında üç ayda Türkiye genelinde 770 bin, cazibe merkezi 23 ilde ise toplam 102 bin 124 kişi istihdam edildi. Sektör temsilcileri ayrıca halko oylamasında ‘evet’ çıkması halinde bölgede istikrarın kazanacağı, belirsizliklerin ortadan kalkacağı ve yapısal reformlarla beraber ekonominin güçlenerek yoluna devam edeceği görüşünü paylaşıyor.KALKINMA HAMLESİ BAŞLADI Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum’un, yıllardır beklediği kalkınma hamlesini, Cazibe Merkezleri Programı ile gerçekleştirmeyi umut ettiklerini vurguladı. Yücelik, “Hükümetin uygulamaya koyduğu Cazibe Merkezleri Programı kapsamında sağlanan destekler, yatırımcıların dikkatini bölgemize yoğunlaştırdı. Erzurum’da ki yatırım imkanları ve potansiyel sektörlerle ilgili çok sayıda yatırımcı odamızdan ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi’nden bilgi alıyor ve yatırım yapmak için girişimde bulunuyor. Şehrimiz için kalkınma hamlesini bu programla başlatacağız” dedi. İŞ İÇİN İSTİKRAR ŞARTProgramın 10 yıllık bir destek programı olduğunu hatırlatan Yücelik, şunları dile getirdi; “Cazibe Merkezleri Programı kapsamında şehrimize 20 milyar liralık yatırım yapılması ve bu yatırımlarla 23 bin yeni istihdamın ortaya çıkarılması öngörülüyor. Bu yatırımlar yıllar içerisinde tamamlandığında şehrimizde istihdam sıkıntısı da çözülecek, göç sorunu da ortadan kalkacak.”Lütfü Yücelik 16 Nisan referanduma ilişkin ise “Biz, her zaman olduğu gibi ekonomik istikrarın devam etmesini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.Doğu ve Güneydoğu ihracatta rekor kırdıDoğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 17 ilden, bu yılın ilk çeyreğinde 440 milyon 136 bin 916 dolarlık ihracat yapıldı. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) verilerine göre, Birliğin ihracatında ilk sırayı Irak alırken, bu ülkeyi, İran, Azerbaycan ve Türkmenistan takip etti. İhracatın 370 milyon dolarlık kısmını sanayi ürünleri oluşturdu. DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, bölge ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış yakaladıklarını, bu rekor artışta, gıda sektörü dış satımındaki yükselişin belirleyici olduğunu bildirdi. Van’a iki milyar liralık başvuruCazibe Merkezleri programında en cazip illerden birinin Van olduğunu kaydeden Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva “Merkezi Van’da bulunan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı vasıtasıyla cazibe Merkezleri programına 100 müracaat olmuş. Bunun parasal değeri 900 milyon TL. Ancak Van için Ankara ve İstanbul Kalkınma Bankası üzerinden müracaat eden firma sayısı da yaklaşık 30 adet. Toplamda Van için müracaat eden firma sayısı 130 ve parasal değerleri de 1.5-2 milyar TL. Bu önemli rakam” bilgisini paylaştı. 16 Nisan Referandumuna ilişkin ise Takva, “İş dünyası için önemli olan istikrar, huzur ve güvendir. Bu ortamın sağlanması ülke ekonomisine katkı sunar” dedi.ŞANLIURFA’DA İSTİHDAM İKİYE KATLANIRŞanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Yunus Emre Aksu da Cazibe Merkezleri Programı kapsamında en çok başvurunun yapıldığı ilin Şanlıurfa olduğunu dile getirdi. Aksu ayrıca, şu anda sanayide istihdam edilen 15 bin 651 kişinin son yatırımlarla iki kat artacağını vurguladı. Ekonomik güç oldukAnkara Sanayici ve İşadamları Derneği Onursal Başkanı Barış Aydın, 16 Nisan referandumundan çıkacak olası sistem değişikliği sayesinde Türkiye ekonomisinde daha olumlu bir iklimin başlayacağını ifade ederek, “2002 sonunda başlayan hızlı yürüyüşümüz, sistem değişikliği ve güçlü lider sayesinde artık hızlı tempolu bir koşuya dönüşecek” dedi. Ekonomideki güçlenmenin toplumun refahına ve ülkenin dış politikadaki etkinliğini de vurgulayan Aydın, Türkiye’nin son 15 yılda, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde, dünyada önemli bir ekonomik güç ve dış yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi haline geldiğini kaydetti.TERÖRÜN BİTMESİNE VESİLE OLACAKTIRTüm Sanayiciler ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Yaşar Doğan ise, son kampanyalarla bakanlıkların kampanyaları işverene ciddi güç sağladığını söyledi. Doğan, “istihdam sağlayan çağrı merkezleri için bir çok firma buraya üslerini getirdi. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde bu hareketlilik burada artık terör belasının da bitmesine vesile olacaktır” dedi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ