‘Hileciler için ağır yaptırım istiyoruz’

Gıda mühendisi Sedat Kuru, at ve eşek üretimini ağır müeyyidelerin önleyeceğine işaret ederek, “Burada para önemli bir yaptırım değil. Art niyetli üreticiler…

‘Hileciler için ağır yaptırım istiyoruz’

31 Mart 2018 Cumartesi 09:47

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve enerji içeceğinin yer aldığı 173 firmaya ait 282 parti ürünün açıklanmasının ardından sağlıklı ve helal gıda üretimi yapan şirketler denetimlerin artırılıp, yaptırımların ağırlaştırılmasını istedi. Yeni Akit’e konuşan gıda mühendisleri ve firma temsilcileri dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

ETKİN KONTROL ŞART

Gıda mühendisleri Sedat Kuru ile Nurten Sırma, hilelerin kontroller ve yaptırımlarla önleneceği kanaatinde. Kuru, üreticileri ve satıcıları markaja almak gerektiğini belirtirken, Sırma “Üreticiler muhakkak ve muhakkak ön kontrolden geçmeli. Bu anlamda kooperatifler devreye girebilir” önerilerini sundu.

MÜEYYİDELER TARTIŞILMALI

Kuru, at ve eşek üretimini ağır müeyyidelerin önleyeceğine işaret ederek, “Burada para önemli bir yaptırım değil. Art niyetli üreticiler 100 bin lira gelir elde etmek için 10 bin lira feda edebilir” dedi. Yaptırımların tartışılması gerektiğini vurgulayan Sırma da şu açıklamalarda bulundu:
“Hileler tekrar edilmemeli. Bu konuda tedbir alınmalı. Örneğin 3 defa hile yapanların üretimleri geçici olarak durdurulmalı. Bu arada ifşaatlar devam etmeli. Tabii hileler ve hatalar derecelendirilmeli. Domuz eti üretenler ile ihmalden ötürü dana etine tavuk karıştıranlar bir arada, aynı yerde ele alınmamalı. Bu durum mağduriyetlere sebeb olabilir.”

TÜKETİCİLERE UYARI

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Özer Ergün, “Gıda hilelerine karşı uyanık olun. Güvenli firmalardan, paketli ürünler satın alın. Şüphelendiğiniz firmaları ve markaları ilgili mercilere bildirin” uyarılarını yaptı.

 

DOKU VE TÜR TAYİNİ ÖNEMLİ

Marketlerde şüpheli numunelerin doku tahliline tabi tutulması gerektiğini dile getiren Ergün, şöyle devam etti: “Kıymaya dalak, beyin ve deri gibi maddeler katılıyor. Bu konuda duyarlı olunmalı, mutlaka ve mutlaka doku tahlili, tür tayini yapılmalı. Tahlille kıymada yabancı organ bulunup bulunmadığı, tayinle hangi azanın hangi hayvana ait olduğu belirlenmeli. Şu unutulmamalı ki kıymaya dalak, beyin ve deri ya da yağlı maddeler katılması açık bir gıda hilesidir.”

SORUNLU ÜRÜN ADEDİ ARTIYOR

Gıda hilelerinden ötürü 2012-2018 döneminde 769 firmanın bin 605 parti ürününün sorunlu olduğu ifşa edildi. 2018’de 173 firma, 282 parti ürünüyle tüketiciyi aldattığı saptandı.

PARAMETRELER OTURMALI

Ülkemizin önde gelen gıda firmalarının temsilcileri, gerek at ve eşek etine gerek taklit ve tağşişli ürünlere karşı alınan tedbirlerden memnun olup tavsiyelerini paylaştı. Aksuvital Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu, tahlillere ve kontrollere önem verildiğini kaydederek, “Parametreler oturmalı. Hile yapanlar ile ihmalde bulunanlara aynı belgede yer verilmemeli” ifadelerini kullandı. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, denetimlerde ilerleme görüldüğünü; bunda önemli markaların rolü bulunduğunu savundu. Kontrollerin arttığına temas eden Kaanlar Gıda Reklam ve Tasarım Müdürü Şamil Er ise büyük şirketler gibi küçük firmaların da büyütece alınmasını tembihledi.

 

 

KAYNAK : yeniakit

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ