Her derde deva… Hücreleri yeniliyor, yorgunluğu alıyor!

Ekşi tatların sofrada daha çok kullanılması gerektiğini söyleyen Sağlıklı Yaşam Uzmanı Pelin Bozkurt Bilgiç, sumak çayının düzenli tüketilmesini tavsiye ediyor. Peki, sumak çayı nedir, faydaları nelerdir, sumak çayı nasıl hazırlanır? İşte detaylar…

Her derde deva… Hücreleri yeniliyor, yorgunluğu alıyor!

Ekşi tatların sofrada daha çok kullanılması gerektiğini söyleyen Sağlıklı Yaşam Uzmanı Pelin Bozkurt Bilgiç, sumak çayının düzenli tüketilmesini tavsiye ediyor. Peki, sumak çayı nedir, faydaları nelerdir, sumak çayı nasıl hazırlanır? İşte detaylar…

Ekşi bize ferahlığı, tazeliği hatırlatır. Limon, narenciyeler, sirke en çok kullandığımız ekşi lezzetler. Ancak bir ekşi var ki bazılarımız çok kullanırken kimilerimiz unuttu: Sumak. Bu baharat yemeğe kendine has bir ekşilik kazandırır. İster toz olarak baharat gibi, ister tanesiyle suyu hazırlayıp sos niyetine. Çiğ köftenin içine baharatı dengelemek için, ciğerin yanındaki çiğ kuru soğanı sumakla ovup  servis ederek soğanın acılığını almak, hatta kokusunu bastırmak için ekleriz. Salatanın sosuna sumak eklendiğinde herkes farkı fark eder. Humus yaparken de üzerine rengini öne çıkartması için ekleyebiliriz. Mor-kırmızı doğal rengi yemeğe hoş bir görüntü de katar.

Sumağın sğlığımıza da çok katkısı var. Özellikle sumak ekşisi suyu gıda zehirlenmelerinde zehrin vücuttan atımını hızlandırır. Yorgunluk ve i azaltır. Hücre yenileyici etkisi de gözlemlenmiş. Antioksidandır, antienflamatuardır yani iltihaplarla savaşır.

Sumak; kuru baharat olarak gördüğünüz gibi kullanım alanları sınırsız. Ancak sıvı olarak da kullanmak çok doğru bir yöntem olabilir. Tane halindeki sumağı  kaynamış suda  15 dakika kadar bekletip tanelerini  de  süzerek kullanıma hazır hale getiririz. Daha sonra hava almayan cam bir kavanozda güneş görmeyen bir yerde saklayalım. İçerken çok ekşi gelirse bal ile tatlandırabilirsiniz. Limon eklemeyin, yeteri kadar ekşi olduğundan içimi iyice zorlaşır.

Sumak, grip ve soğuk algınlığı başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşır.

Sumağı toz olarak kullanacaksak da diğer baharatlarda olduğu gibi nemsiz ortamda cam kaplarda güneş almayacak şekilde saklayalım. Yemeklerde kullanacağımız gibi sağlığımıza destek olmak adına; boğaz ağrısına iyi gelmesi için gargara yapabiliriz. Alırken  güvenilir markalardan almaya özen gösterelim. Benzer renkte başka bitkilerle, hatta kırmızı mercimek kabuğunu limon tozu  ile ekşiterek sahte sumak yapabiliyorlar. Kronik bir rahatsızlığınız varsa içmeden önce mutlaka  doktorunuza danışın.

1 bardak su

1 tatlı kaşığı sumak

1 dal nane veya 1 çay kaşığı kuru nane 

15 dakika demlendirerek sindirimi rahatlatmak için düzenli olmamak kaydı ile tüketebiliriz.

1 limon kabuğu rendesi

1 küçük diş sarımsak rendesi

1/2 çay kaşığı kimyon

1/2 çay kaşığı kişniş

1/2 çay kaşığı hardal tozu 

1 limon suyu

1 yemek kaşığı sumak

1 yemek kaşığı nar ekşisi

1 çay bardağı zeytinyağı

Cam kavanoza koyup, ağzını kapatıp iyice çalkalayın. Bu karışımı 1 hafta dolapta muhafaza edip kullanabiliriz.

KAYNAK: turkiyegazetesi.com.tr
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ