Hayvancılığa tam destek

Köyüne dönüp hayvancılık yapmak isteyenler bu habere dikkat. Büyükbaş yetiştireceklere 100 bin lira faizsiz kredi fırsatı var. Küçükbaşa ise ‘300 koyun’ desteği yakında başlayacak. 

Hayvancılığa tam destek

Köyüne dönüp hayvancılık yapmak isteyenler bu habere dikkat. Büyükbaş yetiştireceklere 100 bin lira faizsiz kredi fırsatı var. Küçükbaşa ise ‘300 koyun’ desteği yakında başlayacak. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın açıkladığı “300 koyun artı asgari ücret” projesinin ayrıntıları netleşmeye başladı. Projeyle, kırsalda binlerce boş ağılın ve ekilmeyen toprakların değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilerek kırmızı et üretiminin artırılması hedefleniyor. Kente göç eden ancak köyde boş ağılı ve tarım yapabilecek arazisi olanlardan köye dönmek isteyenlere kredi karşılığında 300 baş damızlık koyun verilmesi ve bazı desteklerin sağlanması öngörülüyor.   

Kimler yararlanabilir?  

Köyde yaşayan ve halen koyun yetiştiriciliği yapanlar bu proje desteklerinden yararlanamayacak. Sadece, daha önce hayvancılık yapan, ancak üretimi sürdüremediği için ağılını, toprağını bırakıp kente göç edenlerden tekrar köye dönmek isteyenler yararlanabilecek. Türkiye genelinde binlerce boş ağıl ve işlenmeyen milyonlarca dönüm boş arazi var. Şehirde yaşayan ve köyde boş ağılı ve işlenebilir tarım arazisi olanlardan köye dönmek isteyenler 300 damızlık koyun ve asgari ücret garantili proje kapsamındaki desteklerden yararlandırılacak.   

Koyunlar bedava mı? 

Koyunlar bedava değil. Köye dönüş yapan ve koyunculuk yapmak isteyen kişinin, sahip olduğu tarım arazisi ipotek olarak alınacak ve Ziraat Bankası'nın düşük faizli kredisinden yararlandırılarak 300 baş koyun 5 yıl vadeli kredi karşılığında temin edilecek. Devlet her ay asgari ücret ödeyecek. Veterinerlik hizmetini karşılıksız sağlayacak. Yem ihtiyacı olursa, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından bedeli karşılığında temin edilecek.   

Koyunun fiyatı ne olacak? 

Koyunun cinsine göre fiyat farklı olacaktır. Mevcut durumda damızlık koyun fiyatı cinsine göre 800 lira ile bin 500 lira arasında değişiyor. Fakat, “devlet koyun alıp dağıtacak” denildiğinde piyasada fiyat yükselecektir. Koyunlar kredinin vadesi dolana kadar yani 5 yıl satılamayacak, kesilemeyecek.

Ne kadar sermaye gerekli?  

Ağılı olanlara koyun verileceği için yeni ağıl yapımına ihtiyaç olmayacağı düşünülüyor. Damızlık koyunun ortalama fiyatı bin  lira olarak kabul edildiğinde koyun alacak birisi 300 koyun karşılığında 300 bin lira kredi kullanmış olacak. Bu krediyi almak için ipotek ettirecek yeterli miktarda tarım arazisi olması gerekiyor. Dolayısıyla köye dönen birisi tarım arazisini ipotek ettirerek baştan 300 bin lira civarında bir kredinin altına imza atacak. Kredinin geri dönüşü 5 yılda olacak. Yem maliyeti, çoban ve benzeri giderler hesaba katıldığında 400-500 bin lira gibi bir kaynağa ihtiyaç olacak. 

Köyde boş ağılı ve tarım yapabilecek arazisi olanlardan köye dönmek isteyenlere kredi karşılığında 300 baş damızlık koyun verilmesi ve bazı desteklerin sağlanması öngörülüyor

100 BİN LİRA FAİZSİZ KREDİ 

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğince (Tarım Kredi), tarımsal üretime yönelik düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılacak.Sütçü, etçi, kombine sığır yetiştiricilerine kredi üst limiti 12,5 milyon lira olmak üzere alacakları 100 bin liraya kadar kredilerin faizlerinde yüzde 100 indirim uygulanacak.  Bu oran 100 bin lira ile 750 bin lira arasındaki kredilerde yatırım döneminde yüzde 100, işletme döneminde yüzde 50, 750 bin lira ile 5 milyon lira arasındaki kredilerde sırasıyla yüzde 75 ve yüzde 50, 5 milyon lira ve 12,5 milyon lira arasındaki kredilerde yüzde 50 ve yüzde 25 olarak uygulanacak.  Yaygın hayvansal üretimde de 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilebilecek. 

 

AİLE İŞLETMELERİNE 1 MİLYON SIĞIR  

Yerli üretimin geliştirilmesi için küçük aile işletmesini büyütmek isteyenlere 100 bin liraya kadar faizsiz ve masrafsız kredi sağlanacak. Bu desteğin 100 bin aileye kadar ulaşması bekleniyor. Ayrıca,  500 bin düve ve 500 bin de besilik hayvan alınacak. Bunlar küçük aile işletmelerine dağıtılacak. 

SERTİFİKALI TOHUMA TEŞVİK VAR

Yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi için 10 milyon liraya kadar, bunların kullanımı için de 100 bin liraya kadar faizsiz kredi sağlanabilecek.Ayrıca, süs bitkisi üretimi, stratejik bitkisel üretim, sera modernizasyonu, iyi tarım ve organik tarım uygulamaları, tarımsal mekanizasyon, modern sulama, arazi alımı, lisanslı depoculuğa yönelik yatırımlar da kredi faizi indirimi yoluyla desteklenecek.

KAYNAK : gunes.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ