Hasta memnuniyeti 2 katına çıktı

Sağlıkta Dönüşüm Programı verilerine göre, Türkiye’de hasta memnuniyeti 13 yılda yaklaşık 2 kat artarak yüzde 39,5’ten yüzde 72,3’e yükseldi. Türkiye’de hasta memnuniyeti 13 yılda yaklaşık 2 kat artarak yüzde 39,5’ten yüzde 72,3’e yükseldi.

Hasta memnuniyeti 2 katına çıktı

Sağlık Bakanlığı Sağlık İstatistikleri Yıllığı’nda yer alan verilere göre, verimlilik, kalite, erişim ile sürdürülebilirliğin hedeflendiği ve sağlık göstergelerinin iyileştirilmesi, finansal korumanın sağlanması ve vatandaş memnuniyetinin artırılmasını amaçlayan program kapsamında hayata geçirilen uygulamalarla önemli kazanımlar elde edildi.

13 yılda 377 hastane açıldı

Sosyal ve finansal erişimin artırılması, sağlık hizmetleri maliyetinin vatandaşın geneli için yük olmaktan çıkarılması amacıyla, özel hastanelerden alınan hizmetlerden ilaç teminine kadar birçok alandaki uygulamalarla 2002’de yüzde 19,8 olan “vatandaşın kendi cebinden yaptığı sağlık harcamaları”nın, toplam sağlık harcamaları içindeki oranı yüzde 16,6’ya geriledi.

Sağlık hizmetlerine erişimin artırılması için fiziki altyapının iyileştirilmesiyle, 13 yılda 377 hastane sağlık alanına kazandırıldı, yatak sayısı 164 binden 210 bine, yoğun bakım yatak sayısı 2 bin 200’den 32 bine, ambulans sayısı 618’den 4 bin 200’e ve aile sağlığı merkezi sayısı da 5 binden 6 bin 900’e çıktı.

2016 sağlıkta sıçrama yılı oldu

Sağlık Bakanlığınca, 2016’da sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi, sezaryenle doğum oranları ve tütün kullanımının azaltılmasına yönelik projelerden, askeri hastanelerin bakanlığa devri, kanser hastalarının ilaca erişiminin kolaylaştırılmasına kadar birçok alanda yeni düzenlemeler hayata geçirildi.2016 yılında sağlık alanındaki önemli gelişmelerden biri bakan değişikliği oldu. Daha önce 11 yıl Sağlık Bakanlığı görevini yürüten Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı 65. hükümette, yeniden bu göreve getirildi. 8 Kasım 2002’den 24 Ocak 2013’e kadar 4 kabinede bakanlık görevini yürüten ve Refik Saydam’dan sonra en uzun süre görev yapan Sağlık Bakanı olan Akdağ, bayrağı Mehmet Müezzinoğlu’ndan devraldı.

Şeker ölçüm cihazlarında ‘güvenilirlik’ denetlenecek

Türkiye’nin sağlık politikalarında önemli yer tutan diyabetle mücadele kapsamında “Türkiye Diyabet Programı 2015-2020” hazırlandı. Bu çerçevede, diyabetin önlenmesi ve erken tanı konulması, hastalığa bağlı komplikasyonların erken tedavisinin sağlanabilmesi, çocukluk çağında diyabet, bakım ve tedavinin geliştirilmesi, özelikle Tip-2 diyabet ile obezitenin önlenmesi ve programın etkin şekilde değerlendirilmesi amaçlandı.Şeker ölüm cihaz sistemlerinin denetimiProgram kapsamında, sonuçları diyabetliler için hayati önem taşıyan şeker ölçüm cihazlarının güvenilirliğine yönelik çalışmalar da yürütüldü. Tıbbi Cihaz Piyasa Gözetim ve Denetimi kapsamında piyasadan numune toplanarak, şeker ölçüm cihazlarının analitik performansları değerlendirildi.Yıl içinde düzenli yapılan çalışmalarda, şeker ölçüm cihaz sistemlerinin analizi gerçekleştirildi, uygunluğu mercek altına alındı. Yeni yılda da devam edecek çalışmalarla, piyasada satılan bütün cihazlar denetlenecek, güvenlik analizleri artırılacak. Diyabet hastalarına karbonhidrat uyarısı Şekerini yiye yiye düşür

Dumansız hava sahası genişliyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlıklı yaşamı teşvik etmek için ülke programlarını 2017’de çok belirgin hale getireceklerini, bu kapsamda tütün ve tütün mamulleri ile mücadele kapsamında önemli adımlar atılmaya devam edileceğini ifade etti. “Bu dönemde iki iş daha yapacağız” diyen Bakan Akdağ, sigaranın marketlerde dışarıdan görünmeyecek şekilde kapalı dolaplarda bulundurulacağını, sigara paketlerinde markaların belli olmayacağını ve paketin her tarafında uyarılar yer alacağını aktardı. UYGULAMAYLA SİGARA İÇME ORANI DÜŞTÜAkdağ, tütünle mücadelenin kapsamının bu yıl içerisinde daha da genişletileceğini dile getirerek şöyle devam etti: “Lokanta, pastane, restoran gibi yerlerin önünde kapalı yerler yapılıyor, ‘Yanları açık’ denilerek sigara içilebiliyor. Üstü kapalı olan, tek bir tarafında bile duvar bulunan yerleri kapalı alan sayacağız. Materyalin ne olduğu önemli değil, cam dahi olsa burası da kapalı alan sayılacak.” Yürütülen programlar sonrasında sigara içme oranının yüzde 31’den yüzde 26’lara düştüğüne ancak gençlerde sigara içme oranında artış yaşandığına dikkati çeken Akdağ, medya kampanyalarına ağırlık vereceklerini vurguladı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ