Hasan Nail Canat TYB İstanbul’da anılıyor

Bundan 13 yıl önce aramızdan ayrılan usta sanatkâr Hasan Nail Canat, vefat yıldönümünde sevenlerinin ve dostlarının katılımıyla TYB İstanbul’da anılacak.

Hasan Nail Canat TYB İstanbul’da anılıyor

22 Ekim Pazar günü gerçekleşecek olan program, saat 11.30’da başlayacak.

Bugüne kadar çok sayıda oyuna imza atmış, türlü fedâkarlıklarla Türkiye’nin her yanında oyunlarını sahnelemiş ve ardından yetiştirdiği birçok sanatkârı miras bırakmış olan Türk tiyatrosunun önemli ismi Hasan Nail Canat, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen bir programla anılacak. Sultanahmet’te Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleştirilecek anmaya, Canat’ın öğrencilerinin yanı sıra, dostları ve sanatçı arkadaşları da katılacak.

Oturum yöneticiliğini TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın yapacağı programda, Üstün İnanç, Mine İzgi, İsmail Yeşilbağ ve Salih Tuna konuşmacı olarak yer alacaklar. 

HASAN NAİL CANAT KİMDİR?

25 Ekim 1943 yılında Kayseri’de doğan Hasan Nail Canat, Kayseri İmam Hatip Lisesi öğrencisi iken okul müsamerelerinde arkadaşları ile küçük çaplı oyunlar sahneye koyarak sanat hayatına ilk adımını attı. 1967 yılında Yalnızlar Rıhtımı isimli şiir kitabı yayımlandı. 1968 yılında Rusya’nın Bolşevik ihtilalinde Türk kökenli insanlara yapmış olduğu zulümden etkilenerek Moskof Sehpası isimli ilk eserini yazan Hasan Nail Canat, profesyonel tiyatro hayatına başlamış oldu. 7-8 inançlı, şuurlu, fedakar genç ile birlikte Anadolu turnesine çıktı. Moskof Sehpası o yıllarda çok büyük ilgi gördü ve 1200 kez sahnelendi. Bu başarısı sayesinde muhafazakâr kesimin ilgisini kazandı. Necip Fazıl Kısakürek’in sohbetlerine de katılan Canat sırası ile; Günahkar Baba, Dilsiz Şeytan, Bir Avuç Ateş, Afganistan Dramı, Bir Demet Gençlik, Ebabil Kuşları, Bana Mahşeri Anlat, Sokak Kızı Elif, Süper Bekçi, Mindrella, Cimcime Tavşan, Aynalar Yolumu Kesti isimli eserleri hem yazarak hem yöneterek hem de oynayarak sanatını icra etti. Ayrıca Salih Tuna’nın yazdığı Şeytan Üssü Haber Merkezi ve Kara Geceler Efendim, İbrahim Sadri’nin yazdığı Efendi Hayrettin Süperstar ve İnsanlar ve Soytarılar, İranlı yönetmen Muhsin Mahmelbaf’ın yazdığı Başkasının Ölümü ve Erkay Yavuz’un yazdığı Demedim mi? ve Metropol ve Kadın isimli tiyatro eserlerinde de başrolde oynadı. 41 yıllık sanat yaşamında inançlı ve muhafazakar kesimin kalplerinde haklı yerini alan Canat, 21 Ekim 2004 tarihinde Ramazan ayının ilk haftasında Aynalar Yolumu Kesti isimli oyununu Üsküdar Belediyesi İftar Vapuru’nda son kez sahneledikten ve dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan ödülünü alıp evine geldikten sonra geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ